用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 都唔知民生收生嘅標準係乜?
樓主: tsc911
go

都唔知民生收生嘅標準係乜?   [複製鏈接]

回覆:都唔知民生收生嘅標準係乜?

Dec 大仔。面試前取七巧板有講謝謝老師,面試問題識答。父母都要工作。不是公務員。
問週末有咩活動,同其他小孩怎相處。廣東話老師in.
好用心填問卷。
報AM, PM offer.

全部做齊及做對, 都reject, 點解?

亞囡表現好好,所有工作同問答環節做完仲老師閒談,老師問咗我一個問題已經無興趣理我,繼續同亞囡傾,AM 英粵offer

我估除了識晒,應該還要有些位比老師加分。當囝囝在被問數字時,他開頭停了一停(以為佢玩野),原來他自己從1開始排起,一路排次序一路讀,老師那刻也有讚賞。

回覆:whatup 的帖子

咁即是校長隨心選,唔係計分高?

我認爲問卷好重要,因爲當日我同囡囡表現都麻麻地,但份問卷我真係好俾心機去填,最後收左

引用:全部做齊及做對,+都reject,+點解?+

原帖由 KTP 於 12-12-08 發表
全部做齊及做對, 都reject, 點解?
終於明白民生係唔鐘意小朋友答啱曬所有問題,可能佢認為咁細個冇可能識矖,只有怪獸家長的子女才會識曬D咁難嘅題目,又或者佢覺得小朋友都識曬啦,咁我K1教乜,我緊係搵D一知半解嗰D去教啦!

我夠係好用心機填份問卷, 咪一樣not accepted...

其實我一開始唔抱任何希望, 因為in個老師都冇乜表情, 好似交功課咁, 求其問晒所有問題, 我個仔識答晒, 然後主動講bye bye, 佢居然只係微笑, 冇講番bye bye...一睇到佢面口, 我就知我點做佢都會係not accept我...根本係睇佢心情/佢鍾唔鍾意個小朋友...

回覆:tsc911 的帖子

應該係問卷出了事,過去有太多家長常常投訴學校或教師,校方怕了一些麻煩家長,所以份問卷計分比重相當高,當他們發覺家長的理念跟校方唔配合就唔收你小朋友都唔出奇。

Tsc911:可否post你張問卷答法,一齊研究下?

回覆:tsc911 的帖子

轉左新校長 所以佢唔想收咁多公務員仔女

引用:Tsc911:可否post你張問卷答法,一齊研究下

原帖由 CherylChloe 於 12-12-08 發表
Tsc911:可否post你張問卷答法,一齊研究下?
good idea I try to find out

我覺得父母學歷背景同埋份問卷理念佔相當比重。如果小朋友表現大家差不多,就會以這兩方面來決定

引用:Quote:原帖由+CherylChloe+於+12-12-08+發

原帖由 tsc911 於 12-12-08 發表
good idea I try to find out
依我忘記咗我有waiting 萬一.....sorry cant post over here

引用:大B+有叫老師午安,識哂所有顏色,0-9,A-Z

原帖由 tsc911 於 12-12-08 發表
大B 有叫老師午安,識哂所有顏色,0-9,A-Z 推櫈加拜拜!仲有禮貌都話waiting ,真係火都嚟埋,Pk 你k1 都 ...
不用太勞氣,家長永遠捉不到路。妳有無留意早兩日有個post講kv,那小朋友不合作坐不定但kv照比am offer。

cclemon2009 發表於 12-12-9 00:54
不用太勞氣,家長永遠捉不到路。妳有無留意早兩日有個post講kv,那小朋友不合作坐不定但kv照比am offer。:h ...
點會表現差先會有offer? 咁好荒謬wor。

我之前有個同事,懶咩咁話自己個女in名幼,全程喊,吾答問題都照收,後來咪又比人爆出來係有內線!

引用:Quote:cclemon2009+發表於+12-12-9+00:54+

原帖由 Jane1983 於 12-12-09 發表
點會表現差先會有offer? 咁好荒謬wor。

我之前有個同事,懶咩咁話自己個女in名幼,全程喊,吾答問題都照 ...
我都覺得好離譜。講真,間間kg都預左有啲人有内購,但如果我有内購我就一定吾出聲。

d人太開心,忍吾到口。

之後咪成日比d秘書笑,話無人事wor,吾通貪佢靚仔!

我有朋友民生識人,佢地話民生冇內購架:;pppp:如果有我諗我而家唔洗咁

‹ 上一主題|下一主題