用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS面試安排差差差!
樓主: mmcoheng
go

DBS面試安排差差差!   [複製鏈接]

回覆:jackal 的帖子

Co Ed no need to wait on line also have place for parent to sit, great arrangement.

回復 amycook 的帖子

我一d都冇勞氣, 只係覺得排吓隊咁小事 (只係about 20mins), 要講到 "差差差!", 又話驚曬, 又話唔想個仔咁辛苦排咁耐 ... 咁樣教細路, 將來佢地大過咗, 去見工interview用番呢套思想, 返來同你講:

~ 嘩, 間公司要我等成30分鐘都未見我架, 早知遲d先來啦, 尋日見果間都唔係咁嘅, 一去到就有得見, 呢間安排真係差!

~ 嘩, 間公司距離地鐵站咁遠, 要行幾條街先到, 座大廈又冇停車場, 揸車又泊得遠, 搭的士門口又唔停得, 真係差!

~ 嘩, 間公司個waiting room唔夠冷氣, 仲要我等成幾個字, d人點做嘢架!

呢d咪怪獸出品嘅新一代囉!

Sum_Ba  喂!佢收咗報名費嘅播!當然要照顧到顧客的感受啦!難道顧客要拿錢買難受!!!  發表於 12-10-13 01:30
itstrue    發表於 12-10-12 10:32
sheffield    發表於 12-10-12 08:51
ANChan59    發表於 12-10-12 00:18
amycook  咁都唔勞氣?  發表於 12-10-12 00:07

醒目開學勳章

算啦!等一陣,唔算太過份。唉.......................我去睇醫生預了約都要等成個鐘啦!無計,係要睇佢先得好番!

回覆:cmamum 的帖子

公司係要你入去做幫佢賺$,難聽d講句你只係一隻棋子;但教育係講求以小朋友為中心出發既,不能相比!我自己都係名校教書年年都要in 一、二千個新生,我地校長真係會考慮埋家長同小朋友,會安排佢地係係課室、canteen 、禮堂等,吾想佢地日曬雨淋,toilet 一定係全面開放, 盡量令整個interview process 都係輕鬆的!我地係去welcome 家長,多謝家長對我地學校有信心而去比仔女來interview , 希望家長同我地雙方配合而吾係為難佢地。世上係有個d 乜都投訴吾識感恩既人,但我吾覺得以上話差差差既家長係無理,因為真係有目共睹

BBTao    發表於 12-10-12 11:50
melonfans    發表於 12-10-12 09:46
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

SaBB 
講得好啱!返工interview是不能相比、很錯!

回覆:amycook 的帖子

Deleted

amycook   cheers to all parents.  發表於 12-10-12 00:49

skmibb 發表於 12-10-11 23:52
算啦!等一陣,唔算太過份。唉.......................我去睇醫生預了約都要等成個鐘啦!無計,係要睇佢先 ...

十分同意!  

amycook  Ai ya 這比喻又不貼切了!睇醫生唔駛向條斜坡、梯級、條街到曰曬雨淋呀嘛!家長係介意安排不是介意等!明?  發表於 12-10-12 00:57

曬都已經好好,小朋友重有得走來走去,係呢個arrangement 之下落雨既話...小朋友就可憐la, 病埋都似...

cmamum  出街多細菌, 空氣又污濁, 都係留喺屋企啦!  發表於 12-10-12 00:56
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

cmamum 發表於 12-10-11 23:27
回復 amycook 的帖子

我一d都冇勞氣, 只係覺得排吓隊咁小事 (只係about 20mins), 要講到 "差差差!", 又話 ...

隔離又有個post話in完唔俾去廁所。唉,有時嘗試去諗係咪只只係家長唔熟環境,正門旁就是酒樓,後門旁就是酒店。其實坐MTR都會遇到這問題,or這些小朋友貴到未坐過地鐵?不過就讓我想通兩個問題:
1)之前有報導話有大學生見工有家長陪同,可能真係很普遍!
2)有西人家長問我他們小朋友四五歲就會獨自參加combat sports such as rugby and soccer,點解本地人喜歡四五年班仲玩緊親子二人三足;我依家知到點解了!

cmamum    發表於 12-10-12 01:16

lawsonmoon 發表於 12-10-12 00:52
隔離又有個post話in完唔俾去廁所。唉,有時嘗試去諗係咪只只係家長唔熟環境,正門旁就是酒樓,後門旁就是酒店 ...

咪係, 唔借厠所又嘈, 帶住個小朋友問完呢個問果個, 用果d 時間都落到去下面商場, 酒店厠所啦!

排一陣又嘈, 真係咁辛苦?!

各處鄉村各處例, 係都要話邊間邊間都唔係咁!

究竟咁樣抺黑係咪別有用心? 想影響其他人, 增加自己機會?!

回覆:DBS面試安排差差差!

Actually, almost everyone knows that DBS will only allow the applicants & their parents to go into school at the stated registration time. It's us, the parents decided when should we arrive & start to queue. So, why we have to grumble for what we did?

下午已作出安排了麼?我老公真係話只等了五分鐘左右就上到去報到。我又諗住聽bk mommy講要遲廿分鐘先接到仔,我放工飛的去,未到建議接仔時間(早了五分鐘),已接了小朋友了。

自己早到咗要排隊無得鬧人,大人急唔借廁所咪行快兩步去酒樓,但小朋友急都比用廁所就好mean,因為要下山先有,都幾遠。雖然我唔係樓主,但聽到都很同情亦對男拔的這個安排感不滿。

回覆:sweetieboy 的帖子

係對隔離個post個樓主感同情

引用:曬都已經好好,小朋友重有得走來走去,係呢

原帖由 SaBB 於 12-10-12 發表
曬都已經好好,小朋友重有得走來走去,係呢個arrangement 之下落雨既話...小朋友就可憐la, 病埋都似...

...
排緊隊等面試,小朋友重走來走去都話好? 出街就梗有機會落雨,就算入到去d冷氣都可能好凍,咁個小朋友冇著外套冷親,唔通又話學校做乜唔較細d個冷氣?

欠缺同理心,店都吾會明,只用自己d想像出黎既point 去同人argue

引用:欠缺同理心,店都吾會明,只用自己d想像出黎

原帖由 SaBB 於 12-10-12 發表
欠缺同理心,店都吾會明,只用自己d想像出黎既point 去同人argue
係邊個想像如果落雨,d細路淋親可能會病,就可憐啦....  試問有咁多如果、可能會發生嘅事,係咪要人地幫你諗好哂?

簡介會我有排隊, 雖然有EK媽媽提示不用太早都有第二場飛, 不過自己都是一早爬起身去排隊, 那天好曬, 不過這是我自己的選擇.

昨天, 要帶小兒面試, 有聽EK 媽媽提示, 只是早了5分鐘, 學校準時開門, 我有帶遮及水, 又一直跟小兒玩講故事, 大人同小朋友都不辛苦, 可能學校經過上午, 下午安排順暢了, 今天和明天面試的, 希望更順利.

同埋而家樓主係不滿排、排、排這事實的安排,千真萬確,同大人去見工、學校冷氣凍無關。人生流流長,大把事發生,人係要學識有感恩既心,但不平則嗚都好正常

amycook  算啦!太勞氣又irrelevant 嘅points唔好理佢. 但有同理心及想法周到的人是教育介絕對須要的。  發表於 12-10-12 09:29
‹ 上一主題|下一主題