用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有返victoria playgroup嘅BB,排到幾大,有得上?? ...
樓主: chopin999
go

有返victoria playgroup嘅BB,排到幾大,有得上?? [複製鏈接]

回覆:有返victoria playgroup嘅BB,排到幾大,有得上

我聽校長講唔知上中下康其中一個campus係全個campus只做pg, 所以申請呢個campus應該最快有位。HG campus每年有二千幾個申請,都幾難有位。

sobmama  應該係上康, fm 8m to 3y 都係pg...  發表於 12-10-26 10:06

引用:我排咗一年Harbour+Green+campus+仲係7xx++

原帖由 ddjjbaby 於 12-10-25 發表
我排咗一年Harbour Green campus 仲係7xx   早排Victoria 有個talk 校長提到係天后開playgroup ce ...
哈哈,已經收咗喇!不過唯一擔心既係,聽講你想係邊間讀pn,就最好係番嗰間度上PG, 因為如果唔係d miss 見您唔揀佢地嗰度就算interview ok 個 priority 都會比咗第一志願係嗰度既b 先,唔知係咪真?

回復 ddjjbaby 的帖子

幾時可以報?
hayhaybb

回復 JoyceNgYY 的帖子

上康返play group 但上康冇PN 返又點計?我想報北角分校喎

引用:回復+ddjjbaby+的帖子 幾時可以報?

原帖由 olivianwan 於 12-11-12 發表

幾時可以報?
我地係簡報會到報名㗎!

回覆:mamatn 的帖子

Thanks

君匯定何文田好啲呀? 讀左之後再報k班係咪好啲架?

我等左15個月.. 但到宜家都仲未等到..
每個月都打去問, 但岩岩上個月再打去, 佢話中央處理, 學校唔會再知道排位.. 有位就會通知..
應該都係冇機會 :(

幾時有簡介會呀?play group都有, 定係幼稚園架?

回覆:alpo1122 的帖子

個簡介會是幼稚園的,不過已經是早一兩個月前的事,係學校send email 通知話有個簡介會。果個 playgroup center 叫做Arts Plus,你應該可以search 到個電話問詳情。playgroup 開課前都有orientation seminar, Victoria 嘅校長都有到場講下野。

alpo1122  thanks  發表於 12-11-13 12:44

mamatn 發表於 12-10-5 22:55
學校話可以上到入幼兒園,唔止2嵗。我bb係十二月出世,會係大b。一個鐘頭英文,一個鐘頭中文。 ...

可能唔同campus 有唔同policy.  我女之前讀了9個月PG.

HG 係只可以讀埋足兩歲果個月, 例如2月頭出世的小朋友,就只可以返埋2月份,3月份就冇得再讀。以前係可以返PG 到上幼兒園,但因為PG條龍太長,改了一足兩歲就要走,所以有些大B未到PN interview 已經冇得讀。即使有Victoria PN offer 都一樣要走。

chopin999 發表於 12-10-3 16:44
PG用咩語言上??係咪全英語...可否SHARE 2HRS schedule

兩個鐘,一個鐘廣東話(香港人教),一個鐘英文(NET 教,可能係中國人樣的NET)

每一至兩個月一個主題,故事,歌曲和活動會跟主題有關。

每間學校每班的run down 可能唔同,同埋有時都會轉,活動也多元化,我女讀的時候大約係咁。小朋友每天玩得好開心,也在不知不覺間學到很多。

Schedule:
- 小朋友交出席冊及取name tag
- free play
- clean up
- circle time (坐地墊)-> sing welcome song / good morning song, 唱歌跳舞做早操, story time, 老師有時會拎D道具出來教他們,如counting, colours.  
- 排除跟老師出課室玩
 a) 一個集體遊戲 (有時玩波,有時玩豆袋,有時爬tunnels....)
    b) free play at playground, 可玩滑梯,煮飯仔,公仔,車仔,puzzles,睇turtle....各個閣都可以去玩,俾小朋友自己揀ge.  有時可以去玩大型滑梯,踏單車,玩大車
   c) clean up
   d) 跟老師返課室
- 排隊洗手
- 唱茶點歌之後食茶點
- 小朋友自己收杯收碗碟
- 活動(通常一堂有兩樣),坐椅在枱做。有時畫畫手工,有時玩沙玩水,有時玩公仔(試過係幫公仔沖涼洗頭仲要用埋soap), 有時用spoon ''but"o野(例如豆...), 玩玩具(如入蘋果琪)....數唔晒咁多,真係好多不同活動。
- clean up
- Circle time -> 除校服/name tag, 唱放學歌。老師叫名出去交回name tag 及取回出席冊
- 放學

上康有2一3歲班,我女返緊2-3 , 但佢22個月大時入去。一比就叫我地返大B班

回復 sarubuta 的帖子

謝謝你咁詳細嘅回覆...想問PG有無校車??同埋係咪一定要家長陪到2歲??

回復 chopin999 的帖子

PG 冇校車,PN 開始先有。
家長一定要陪到兩歲。

回復 sumyin20100510 的帖子

學校話唔係一定收,要睇 teacher's evaluation。

回復 kittyland06 的帖子

Thanks for your information

chopin999 發表於 12-11-16 16:25
回復 sarubuta 的帖子

謝謝你咁詳細嘅回覆...想問PG有無校車??同埋係咪一定要家長陪到2歲?? ...

1-2歲的PG 冇校車, 2-3歲的PG 就唔知啦

果時有個小朋友好勁, 8:30am 上堂, 一星期三次, 佢住北角由嫲嫲次次撘地鐵過海返PG. 不過讀了一兩個月就不見了, 可能係近屋企果邊排到.  

sumyin20100510 發表於 12-11-16 22:38
係咪返左維記playgroup 後, in DN 必定會收嫁???

好多年前係PG可直升PN, 近年都要睇表現, 如果平時上PG 表現差就好難會收PN
‹ 上一主題|下一主題