用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慈小學 請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎?機會大不大? ...
樓主: Justmade
go

請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎?機會大不大? [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:Justmade 的帖子

一定好多人,好熱鬧呀!

回覆:請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎

想問一下,慈雲山既聖博德同基慈有咩大分別。如果我揀基慈有20分,聖博德只有15分。邊個會讀得輕鬆d?

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 12-10-2 22:32
想問一下,慈雲山既聖博德同基慈有咩大分別。如果我揀基慈有20分,聖博德只有15分。邊個會讀得輕鬆d?

...

講真吖, 如果我係你會揀基慈, 相同宗教, 我唔知你小朋友有無返教會, 但可以話你知, 基督教同天主教D名同故事都有分別~

我揀基慈係以同教行先~

其實各花入各眼, 好睇小朋友性格~

SO FAR 小丙咁鬼UN 皮, 但D 老師個個話佢乖

lambing 發表於 12-10-2 23:06
講真吖, 如果我係你會揀基慈, 相同宗教, 我唔知你小朋友有無返教會, 但可以話你知, 基督教同天主教D名同故 ...

我有猶疑,係因為我果仔有adhd+自閉+....幾樣野。我怕學校無咁既支援。。。我所知,基慈既課程都幾緊湊,同埋品德要求非常高。同樣我怕個仔應付唔黎。。。。

至於宗教,佢讀緊既幼稚園都係基督教,佢阿娘我係天主教小學,中學長大。。。。所以教義,聖經既野,我都能應付到同教佢。。。佢有返教會,連嬰兒獻禮都做埋。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:Quote:lambing+發表於+12-10-2+23:06+講真

原帖由 chowqv 於 12-10-03 發表
我有猶疑,係因為我果仔有adhd+自閉+....幾樣野。我怕學校無咁既支援。。。我所知,基慈既課程都幾緊湊, ...
林小丙刀有ADHD,係開學時候未夠一個月,老師已經約見開家長會,7位科目老師一齊開會,了解下小朋友有咩特別需要,而且係收左之後已安排家訪,清楚小孩的性格,準備功夫做足架

lambing 發表於 12-10-3 06:55
林小丙刀有ADHD,係開學時候未夠一個月,老師已經約見開家長會,7位科目老師一齊開會,了解下小朋友有咩特 ...

我就係驚,連我都唔知佢有咩需要。小丙都係得一樣,我果個,基本上評估有得剔既,佢幾乎都有。家下淨返智力測驗未做。一陣整埋個資優,我就真係投江都唔掂。

醒目開學勳章

回覆:chowqv 的帖子

我仔經過評估有讀寫障礙

chowqv 發表於 12-10-3 08:14
我就係驚,連我都唔知佢有咩需要。小丙都係得一樣,我果個,基本上評估有得剔既,佢幾乎都有。家下淨返智 ...

佢有無做過早期訓練呀???
評估REPORT 有無SEND 比學校???

我就係驚,連我都唔知佢有咩需要。小丙都係得一樣,我果個,基本上評估有得剔既,佢幾乎都有。家下淨返智 ...

其實我都有懷疑小丙會唔會係資優, 佢係咁咦睇吓就已經默書有90分, 叫佢做抄寫功課慘過去佢去死~

chowqv 發表於 12-10-2 22:32

...

當然係基慈啦

lambing 發表於 12-10-3 23:47
佢有無做過早期訓練呀???
評估REPORT 有無SEND 比學校???

佢係7月尾先做左評估,排緊e位。

今日睇埋精神科醫生,淨係講佢社交弱,但係太細個,唔知係佢唔願表達定係唔識表達。3個月後再睇。

學校話體能上既野,會盡量俾佢做。但情緒就會盡量體貼佢。不過老師係話佢好乖,英文阿sir既評語,話佢直頭會幫手教其他小朋友既英文。佢地都無人信佢有咁多評估。

lambing 發表於 12-10-3 23:48
其實我都有懷疑小丙會唔會係資優, 佢係咁咦睇吓就已經默書有90分, 叫佢做抄寫功課慘過去佢去死~ ...

記性好,理解力強,可以舉一反3,但係好怕抄抄寫寫。。。。怕重複怕悶。

你不妨去做下呢個測試,起碼知可以邊方面強既,專注去發展。

我個仔就係自閉+資優.最差o既係社交能力弱.
依家讀緊基慈1年級,
我覺得好好,老師好關愛,
我仔同小朋友相處得都ok~
‹ 上一主題|下一主題