用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣海壩街官小與寶血會思源
樓主: PMbb
go

荃灣海壩街官小與寶血會思源 [複製鏈接]

回復 adaada917917 的帖子

LIKE 思源既人唔會因為我一句半句已放棄,會唔會幼稚左啲..一早已經利益申報左..唔系你地哩區. 當我妹同我講事我都系同你一樣質疑佢..但佢發晒誓話無講大話.仲話另一個學校都系優先佢地幼稚園啲學生...不過算了.大家聽完就算.唔想系度嘈了..
哲哲寫真 哲哲私相集

亂相信的人才幼稚,本人也不想再評論了.0k?

免傷和氣免傷和氣~大家都係出自真心討論, 發表下個人己見啫, 相信與否每人都有自主權, 老實說...我並沒察覺mw7183有踩思源之處, 佢只係發表個人所聞啫(不論堅又好流又好), 各路人會自行取決, 各位冷靜d先...難得EK媽咪聚首一堂參長下...

回復 MAYANGUSPO 的帖子

謝謝你,我記得你小朋友好似系讀果間幼稚園,你到K3時如果真系有收到某啲學校既通告話派得唔好去佢度(免叩門)填份FROM就得.你記住系EK 度講出來還我一個清白.,我妹話今年共2間天主教小學咁叫佢地.
OR 你系幼稚園收下風.
哲哲寫真 哲哲私相集

醒目開學勳章

我舊年都係揀思源架,可惜大抽獎派唔到,亦都有叩過都叩唔入

回復 mw7183 的帖子

其實麗城入面有兩間聖X嘉, 唔知我女讀個間係咪您所指個間(我女係大聖), 但都唔緊要, 如日後真有其事, 我會用喇叭幫您話俾全EK媽咪知, 因係事實既話唔怕揚開去ma, 但只怕兩年後未必唔會有呢支歌仔唱始終一年比一年人多, 而家已好擔心派位la...

回復 ChammyMAMA 的帖子

其實會唔會系因為佢同某啲幼稚園校長關系好,所以先咁幫手..佢唔手出面叩門既人,可能啲位就系留比好朋友既學校.純粹估下.不喜勿插.
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 ChammyMAMA 的帖子

純粹想八下您讀邊間k呢?

佢應該系無幼兒園果間.如果我無記錯.因為當年我同佢一齊考到.後來我仔比創價收左所以無讀.浪費左500元留位費.
哲哲寫真 哲哲私相集

哦~咁您所指係大聖即我女個間, 因細聖係有pn既...等我試下八下有冇呢樣野先 但係幾多年前既事呀(派通告)?

叩門有呢樣野一d都唔出奇, 因學校只能係叩門階段揀自己想要既學生, 有時搭膊頭打關係在所難免...但即使係咁, 其實位亦唔多, 所以尚可接受呢個遊戲玩法, 另問題重點在於我地根本冇能力反抗下華

this year..(last year Nov one time and this year May one time)

fw9166  不過誇區叩成左仁紀,可能揸左movers 14盾去叩.面試又不錯. 但沒有校車,煩惱中.  發表於 12-7-4 23:17
fw9166  我今年朋友囡讀聖X嘉,妳所講個間讀,有去思源叩門,但不成功. 為何呢? 入左第三志願 揀左思源排第2入唔到. (到現在還未有聲氣) 又何解呢?  發表於 12-7-4 23:15
哲哲寫真 哲哲私相集

有時可能真系暗地揀左.我地又點知..人地可能真系好FD ,家長知道都無計去改變..世界上根本就無公平既野...

MAYANGUSPO  agree~世事係冇公平既野   發表於 12-7-5 12:21
哲哲寫真 哲哲私相集

唔係因為接龍荃灣官立中學
根本就唔會咁多人揀官小!

peggy  現在係荃官小考到全級20名 , 都不能一定入到荃官中, 都係要考入去  發表於 12-7-4 22:41

回覆:荃灣海壩街官小與寶血會思源

所以官校永遠多人揀,受歡迎。

fw9166 你問你朋友系唔系有通告比地..你話叩門都入唔到你朋友就最好問返學校OR 幼稚園,系唔系無填之前派既通告..
你問我點解,真系要問返你朋友實際情況你有朋友系果度家長仲好啦.可以問清楚學校WHY思源唔收佢地但之前又有通告比佢地..我妹話佢地好多都唔讀思源...

fw9166  呢d野無蝕底係人都會填, 不過咁講,佢話間間小學黎,實係叫人讀佢個間小學,校長實sell自已小學有幾咁勁. 佢都有其它back-up,唔洗理喇.  發表於 12-7-5 13:43
哲哲寫真 哲哲私相集

純粹依我個人認為, 即使有通告, 但思源應都會過濾下學生質數OR志願行先既, 只係相對較其他KG優先取錄並唔出奇, 另就係叩門位有限, 真係冇可能吸納到大聖咁多學生, 即使只有1/4會去讀/碌得唔好...都唔會夠分位, 所以斷估唔會一填就收既, 相信只係較優先考慮, 但都係好事丫, 起碼叫大機會dd

另大聖學生大多選番麗城區浸聯/荃官, 思源少人揀d一d都唔出奇, 如您所講11月/5月仲未大抽獎, 正常人都想6月博下碌入呢兩間, 話晒樓下, 又係頂頭大熱, 但碌唔到要叩門, 人地又未必需要再揀番您, 因幾百人叩, 可以搵更好精英

所以有辣有唔辣la, 初時您唔要佢, 但又碌唔到大熱, 最後想食回頭草, 人地又唔志在la... 世事就係咁...總要有取捨既~

其實諗諗下...如真係堅過石堅既話...梗係寧願自行入左先唔抽獎都冇所謂, 之後再去叩又得, 咁樣真係進可攻退可守架wor 更何況出生率一年比一年高 唯有求神拜佛...思源兩年後仍同大聖玩呢樣野就好la...

你講得都有道理.
哲哲寫真 哲哲私相集

分折得唔錯。可參考
思源雖然站時在「升中派位」表現平平無奇(比較實在的參考數據),不過難保四五年後會不會更好(今年入讀小一的小朋友真正得益的時間),我個人認為此校有一定潛力。亦認為思源是一所很好的學校。

fw9166 :你也叩入了仁紀嗎?我都叩入了,我住果頭(楊屋道)又係無校車,都煩緊,考慮緊自已渣車送返學,不過放學就有D煩,可能叫姐姐塔綠Van接佢....要再諗

fw9166  唔係我,係朋友的囡,佢7月3日又多一間誇區學校offer.佢都煩緊, 事關仁紀無校車呀!!!!  發表於 12-7-5 13:47
mw7183  wayneng, 你覺好又走去叩其他學校門?  發表於 12-7-5 13:47
‹ 上一主題|下一主題