用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差,怎算?
樓主: ysnuna
go

數學差,怎算?   [複製鏈接]

鋒媽 發表於 12-6-16 10:01
回復 ANNAFRIEND 的帖子

如果學錢幣,我有1個方法,張在家所有錢幣拿出來用,當自己和小孩去超市做買賣(類似 ...

我地有玩買賣遊戲呀.

王國會長

jojoplanet 發表於 12-6-15 10:20
例如係乜? 我個仔5.5歲九月升小一我好擔心佢D數呀....佢有學珠心算所以簡單加減數佢心算都OK, 有算盤而家學到雙位數加減佢都OK, 但有D慨念佢講極都時明時唔明咁, 例如:-

時鐘 : 分針係30分時時針會係2個號數中間..例如2:30..講極比佢聽分針由12到一個圈再去到12,時針先去到3, 分針未去到3仍然都係2點....
單數/雙數 : 佢識話1,3,5,7,9 係單數, 2,4,6,8,10 係雙數..講咗好多次無論組數字有幾多個數目只係睇最尾個數字
順數/倒數 : 又係時識時唔識...

佢係咪好差?

其實雙位數加減/時鐘小一才教, 上小一前學到雙位數加減已不錯, 其實咁急做乜? 太細個未必咁易掌握.

王國會長

careys 發表於 12-6-17 23:01
回復 瑩瑩老豆 的帖子

因為我個女target嘅小學數學科是教快一年的
小一個底都未打好, 教快一年唔見得係好事, 以前在學校聽"拔苗助長"的后果, 但偏偏又有學校咁做

‹ 上一主題|下一主題