用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 APA Junior Music Programme
樓主: slchung01
go

APA Junior Music Programme   [複製鏈接]

我囝囝5月19號1st audition 係MJ201 pre-junior Piano。果日係門外聽,佢都彈得有平日正常水準,可能仲細(5歲)乜都唔識無壓力,我係出面個心就狂跳。
但等到依家乜消息都冇,其實我覺得佢彈得唔錯幾有信心,估唔到連second in機會都冇,我真係有D心灰。

yeungph 發表於 12-6-12 17:04
我囝囝5月19號1st audition 係MJ201 pre-junior Piano。果日係門外聽,佢都彈得有平日正常水準,可能仲細(5 ...

當然我不知道您囝囝的水平, 但Piano一直是最難考的! 香港現在差不多每年都有6歲8級的小朋友, 不要給自己和囝囝太多壓力!
pre-junior字面standard是3級, 實際當在之上

現在有很多超班的小朋友,尤其piano,要爭一席位,相當難

好彩佢仲細唔識,否則知道second in都冇,可能會幾唔開心。

tinyuichan 發表於 12-6-12 17:16
當然我不知道您囝囝的水平, 但Piano一直是最難考的! 香港現在差不多每年都有6歲8級的小朋友, 不要給自己和 ...
我都唔敢俾壓力佢,果日我連去interview都冇同佢講,淨係話佢聽去彈琴俾老師聽。不過意外小插曲係佢個日彈果兩首並唔係我報果兩首。

yeungph 發表於 12-6-12 17:34
我都唔敢俾壓力佢,果日我連去interview都冇同佢講,淨係話佢聽去彈琴俾老師聽。不過意外小插曲係佢個日彈 ...
點解會咁呢?
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 12-6-13 04:40
點解會咁呢?

一向屋企練琴都用個歌譜file,我報果兩首歌係file入面第三/四首。果日囝囝入去面試,佢話老師乜都無講,打開file叫佢開始彈第一首,咁佢就彈file入面第一首歌,跟住叫彈第二首,自然佢就彈入面第二首。
當然我知老師意思叫佢彈報名時第一同第二首,囝囝會錯意彈file入面第一二首(佢每日用,好清楚每首歌位置)。係我疏忽成個file俾佢帶入去,應該帶個兩張歌紙入去就ok,不過無所謂;佢都彈得好好。

下次不如背譜啦, 背譜便可避免小朋友因誤會彈了第二首歌了.
我覺得背譜很方便, 因為去比賽/audition我可以唔駛幫女攞書, 輕好多

我女鋼琴無2nd in, 其實都知道有點勉強, 因為確是未得, 又未夠五歲, 能報名有得in 已很開心.今年會再努力, 出年再in 過.

我女可能仲細, 佢其實都唔知做緊咩, 只知道表演俾幾位老師睇, 之後我話老師讚你彈/拉得好, 佢就已經好開心.

囝囝係背譜,帶file入去面試係諗住俾老師睇,點知老師叫彈第一首,佢就以為係file入面第一首。

yeungph 發表於 12-6-13 12:09
囝囝係背譜,帶file入去面試係諗住俾老師睇,點知好師叫彈第一首,佢就以為係file入面第一首。 ...
你仔仔咁厲害!隨便彈邊首都得。他幾級了?
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 12-6-13 13:05
你仔仔咁厲害!隨便彈邊首都得。他幾級了?

彈琴老師已幫佢報今年考4級(之前從來無考過級)。APA果度我幫佢報一首三級一首四級,果日佢彈file第一二首都係四級。日日都有練所以都好熟。

好好記性呀, 隨時都彈到

回復 yeungph 的帖子

好奇問問你囝囝interview當日係邊位老師見佢呢?
5歲就有三四級程度不簡單,小朋友是否很喜歡彈琴的呢?

lillymarie 發表於 12-6-13 14:58
回復 yeungph 的帖子

好奇問問你囝囝interview當日係邊位老師見佢呢?

果日好似係Room23,開門一剎那我見有兩位女仕,一位年紀大少少衣著似高級Miss,另一位睇唔清。囝囝從未出外比賽過,只係一直係屋企練習,我亦唔知其他小朋友程度係點,跟過兩位老師,都係跟約9個月,第一位學幾個月話佢有潛質,就係佢叫我試APA,可惜依家連second in都冇。囝囝開頭好鐘意架,一早起身乜都唔做就彈,一放學衫都唔換就彈到食飯。不過依家熱情過左,要叫先練。

yeungph 發表於 12-6-13 16:42
果日好似係Room23,開門一剎那我見有兩位女仕,一位年紀大少少衣著似高級Miss,另一位睇唔清。囝囝從未出 ...
競爭很大吧,去考的小朋友相信個個都好有潛質。即使入唔到都不代表無潛質,只是一山還有一山高。

我細囝被老師話有潛質,5歲都無三四級,真是天外有天。

我都知有心去考都應該有返咁上下,唯有再努力下年黎過。

My daughter also 5-yr Grade 4, passed the exam with Merit, but...

其實我之前都說過, 考得APA 一定唔只GRADE 2 - 4. 個人認為, PRE JUNIOR要有GRADE 6 LEVEL 的歌曲才算入流.據我所知, 考PRE-JUNIOR 有七八級大有人在, 當天SECOND IN 時, 五六歲兒彈六七級亦算平常

回覆:APA Junior Music Programme

回覆:wootaitai 的帖子

Agree, grade does not mean anything.  One can play a beethoven sonata awfully, while another kid can play a minuet in Bach first lesson with good quality.

四隻貓  同意  發表於 12-6-20 15:21
‹ 上一主題|下一主題