用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 2012-K1 新生家長交流站
樓主: Sugarbabegirl
go

2012-K1 新生家長交流站 [複製鏈接]

關於學校話要放書包內既A4 folder - 係咪要開口果d呢? 我想用好似「無印」果d有zipper既, 咁裡面既野唔會咁易跌出黎, 唔知有zipper 得唔得呢?

回覆:2012-K1 新生家長交流站

今日去買校服時唔記得問,要著底裙嗎?

回覆:gurgur 的帖子

我俾開個女着內衣同打底褲,方便D同衛生D

回覆:Sugarbabegirl 的帖子

我兩款都買左

gurgur 發表於 12-8-14 23:46
今日去買校服時唔記得問,要著底裙嗎?

我有買底裙, 但只買了一條, 應該要再買。

cmir  same here...i think 2 will be better.  發表於 12-8-15 13:22

引用:關於學校話要放書包內既A4+folder+-+係咪要

原帖由 Sugarbabegirl 於 12-08-14 發表
關於學校話要放書包內既A4 folder - 係咪要開口果d呢? 我想用好似「無印」果d有zipper既, 咁裡面既野唔會咁 ...
關於A4 file、雨衣、餐桌墊呀咁,新生開學日,老師會教家長準備什麼類型嘅。

回覆:akilimama 的帖子

咁即是暫不需要買住,等返學後才買也不遲

請問9月3日係咪要陪課?

回覆:Chingball 的帖子

買咗用住先,再買都好平㗎姐。因為一開學就要用㗎啦!

回覆:sweetieboy 的帖子

Yes 新生第一日唔會上課,老師主要係認識小朋友、家長。教家長點樣幫小朋友準備返學嘅野呀咁。

請問是否家長陪課是否有通告?我收不到!如乘校車的又怎安排? Pls kindly share!
Thanks.

回復 Sugarbabegirl 的帖子

底裙你係邊到買的,金龍??

我問過校車鄭太, 佢話開學會有校車接送, 但家長就不能上校車.
家長自己到校JOIN 女兒. 好在我打去問鄭太, 佢睇錯學校比佢GE 通告, 佢以為開學個一星期都係放早一小時. (3號同4號係放早個半鐘).

gurgur 發表於 12-8-17 13:55

底裙你係邊到買的,金龍??

我響金龍買一條, 琴日又響Jusxx 買咗底衫+打底褲。
條底裙金龍度身後俾18碼我, 返黎後我覺得太短, 都唔係咁啱, 都係著打底褲算喇。

thx我都係jusxx買左1條底裙加2條打底衭了!!
係底裙係XXS啱啱高過校服裙小小,校服裙係20/22!
我都prefer 著打底衭加底衫

唔好意思想問你囡囡介片味?我囡介片中,多數都ok,但有時玩得太頭入走唔切去廁所

回復 cmir 的帖子

{:1_1:} Hello, thanks for forming a group in facebook. Have just joined. Nice to meet you.
I will also PM my email address to you for communication. Thanks a lot.

gurgur 發表於 12-8-21 10:58

thx我都係jusxx買左1條底裙加2條打底衭了!!
都係架, 底裙只可以cover 底底, 但係小朋友成日郁黎郁去, 動作大, 打底褲就一定安全D, 唔會露。

Ka__Ying 發表於 12-8-21 11:53
唔好意思想問你囡囡介片味?我囡介片中,多數都ok,但有時玩得太頭入走唔切去廁所

...
我女介咗片好耐喇, 不過, 佢好怕陌生人, 只怕佢唔敢出聲, C忍唔去VV。
安全起見, 要放定足夠既衫褲襪落書包。

回覆:Ka__Ying 的帖子

快D趁呢10日特訓,除咗瞓覺外,只著內褲,每隔15 分鐘就叫佢去廁所坐,等佢知道要記得去廁所,開頭2日會辛苦D,記住叫埋有份照顧囡囡嘅人,如工人姐姐、婆婆嫲嫲等人的百分百配合,好快就會戒好片㗎啦!

‹ 上一主題|下一主題