用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 翠茵小宇宙幼稚園 有無人confirm讀2012年新寶城翠茵N班, 入黎傾下偈 ...
樓主: 寶寶龍
go

有無人confirm讀2012年新寶城翠茵N班, 入黎傾下偈 [複製鏈接]

littlestar_2009 發表於 12-11-20 16:13
我pm了有關家長~~ 其實我的情況跟WINGWINGGOGO差不多~其實也不全是學校的問題~ 大家不用太擔心~~我只可以說 ...
絕對贊同! 選翠茵,最大優點是英文, 否則相信有其他更多更好的學校! 當然,每個人的適應力都不同...你會接受小朋友用一個月?三個月?一年? 時間去適應?

回復 littlestar_2009 的帖子

我女兒是慢熱的小朋友, 正如我所講, 她用了半了時間去適應學校生活及認識她的朋友. 以前有想過K1同佢轉校, 但想到要她重新適應新環境, 可能又要用上半了時間, 於是放棄了.

K1全日班下午(Tue & Thu)會有英文班(Just Eng) 內容是什麼我不知道.

其實我自己對她課堂上所學到的沒有要求, 我選國際班是希望有一個"英語對話"的環境給她.

我的小朋友好喜歡她的班主任.

回復 szesze1812 的帖子

我女以前都係呢個班主任...其實我覺得佢好好 <- 對於我來說!

通上一班有兩個老師, 一個是你所說的香港人, 另一個是Net. 相比之下, 我女喜歡Net老師. 原因是"香港人老師"比較惡的, 而Net就無所謂, 小朋友就當然喜歡Net啦. 但我喜歡"香港人老師", 原因是同我同佢溝通冇問題, 同埋佢相對較惡是對小朋友不當行為才出糾正, 紀律好些!

以前我送女返學, 通常都會撞到"香港人老師",她都會同我講下囡的表現. 比起現在, 我從未同佢而家的班內任何一位老師傾談過及打招孚. (no news is good news?! that's what i think)不過我知道PN會緊張些. 其實老師同家長少溝通, 我覺得是呢間學校的作風, 不是單一兩位老師的問題....可能只是我們平時聽到"人地學校"老師日日/個個星期都打比家長, 而我地沒有! 我自己就不太介意, 當然有最最好, 哈哈!

另外, 我女PN開學(8月)返學都沒有點喊的, 但到9月開始轉全日班, 就足足喊左一個月!! 小朋友就是這樣, 要適應期!

係呀.. 我囡囡尋日又病0左無返學.. 不過今次我無打TEL 返學校.. 點解班主任係LUNCH TIME 主動打0黎問我囡囡0羊事.. 仲傾0左幾耐 TIM.. 我都覺得香港人老師都有交帶d.. 不過我個囡都係鍾意net 多d .. haha..

不過我想問0下wkjenny, 翠茵係0米唔會係手冊寫評語ga?? 因為我見其他學校有, 但係翠茵就無... 我覺得如果有埋評語會好d.. 起碼家長知道子女係學校係點 ma..

唔知係咪Net老師都怕同"香港人家長"溝通, 我們零交流...哈哈...不過我知有時是雙方的, 我也沒有主動去搵老師....除非有特別事情發生.

手冊唔寫評語的, 只係你有問題可寫下. 評語只有Parenets Day先會有~!

我以前鍾意自己帶女返學(8:30前,因只有全日班才可入去), 同佢換鞋時便可與老師傾下呀囡的表現. 非常好的! 可惜現在K1要讓她自己回去換鞋, 我只送到門外便走了!

如果同其他校比, 翠茵真係好少同家長溝通..."人地學校" 有whatapps, email, internet, phone, etc 同家長定時互通,

不過我又會諗, 如果老師忘於回答每位家老長的提問, 會不會少了時間prepare 學校應做的事!

我依家都係自己送佢入去, 之後同D 老師傾0下偈0甘ga... 乜k1 唔可以送入去ga la??
不過我主力都係想小朋友考直資小學, 所以都會留係翠茵升k1啦... 因為翠茵考直資比較有優勢... haha..

直資小學 <- Me 2!!
其實學校就鼓勵K2開始小朋友自己入學校及換鞋,並唔係唔可以送入去. 只係如果我同埋呀女入學校,佢就會慢慢換,又玩下...我又趕返工, 所以送到門口我就走.

wkjenny, 我想問下,你囡囡而家嘅英文同廣東話如何? 我個仔都會明年讀PN下午國際班,佢都係比較慢熱,都擔心佢能否適應

回復 cyue 的帖子

廣東話 <- 不嬲都好, 母語嘛!
英文 <- 我個人認為OK. 生字冇問題, 句子都可以. 睇你有幾高要求.

英文句子,你意思係對話?

國際班,班主任不是一個NET同一個操普通話的嗎?

How are you / i am fine 果D

國際班 - 好似不一定喎 (我舊年就香港人班主任+NET), 普通話另一老師. 但香港人班主任上課時都係全英文的, 只是平時與我閒談時我主動用廣東話)

但今年學校轉左雙班主任際, 我而家班主任是NET, 助教都是Net, 再加普通話老師

wkjenny,多謝你答覆

wkjenny    發表於 12-11-21 17:26

回覆:jojo0725 的帖子

Hi, 我個仔將會13年1月入讀

‹ 上一主題|下一主題