用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細囡PN面試之我感
樓主: maggie_devilkin
go

細囡PN面試之我感 [複製鏈接]

引用:推post希望上年面試的經驗可以幫到今年的細

原帖由 maggie_devilkin 於 12-08-25 發表
推post希望上年面試的經驗可以幫到今年的細B媽媽作參考。
今年再推post分享。希望幫到大家。大家加油!

回覆:細囡PN面試之我感

如果面試時小朋友扭計大家會點做?

引用:如果面試時小朋友扭計大家會點做? +

原帖由 mmlaw 於 13-09-28 發表
無辦法當同學校無緣份或者可以試下俾粒糖氹下佢睇下有無機會乖番

回覆:maggie_devilkin 的帖子

小朋友扭起計上黎真係點氹都無用有時候好地地但忽然間又會扭計,唉~~

引用:小朋友扭起計上黎真係點氹都無用有時候好地

原帖由 mmlaw 於 13-09-28 發表
小朋友扭起計上黎真係點氹都無用有時候好地地但忽然間又會扭計,唉~~

...
我會由佢,因為我仔扭計時如果夾硬迫佢坐定聽指令,佢會更扭。我會嘗試氹下佢,晤得都冇計

引用:唉,+慘啦,+我個2隻豬仔,+依家13個月大,+好

原帖由 everchan 於 12-09-05 發表
唉, 慘啦, 我個2隻豬仔, 依家13個月大, 好似咩都唔識咁. 只係識拍手, 叫佢拜拜基本上90%係冇反應.  其他野 ...
我仔快12個月,情況同你一樣,身同感受。其他人成日話我要教佢多啲,但我唔想咁細個就迫佢吸引咁多野。好矛盾

我個仔而家13個月, 我幫佢applied左兩間PN.  請問 INTERVIEW 時駛唔駛阿B坐櫈仔? 還時家長可以抱住?

引用:我個仔而家13個月,+我幫佢applied左兩間PN.

原帖由 bbgoolooo 於 13-09-30 發表
我個仔而家13個月, 我幫佢applied左兩間PN.  請問 INTERVIEW 時駛唔駛阿B坐櫈仔? 還時家長可以抱住?  ...
我聽好多媽媽話要坐櫈仔,媽媽坐隔離,老師坐對面。如果group in阿b坐前面,媽媽坐後面

Thanks apple_love!
咁就大獲啦...我個仔坐唔定, 一坐佢就要扭計要走! 咁點算呀?
另外, Group in 阿b坐前面, 媽媽坐後面...咁係坐地下還是阿b同阿媽分開兩張櫈坐呀?

引用:Thanks+apple_love!+咁就大獲啦...我個仔坐

原帖由 bbgoolooo 於 13-10-01 發表
Thanks apple_love!
咁就大獲啦...我個仔坐唔定, 一坐佢就要扭計要走! 咁點算呀?
另外, Group in 阿b坐前 ...
唔駛客氣。你b宜家先13個月,應該係細b,細b通常遲d先in,好多都係去到出年先in,成幾個月之後,到時會無咁痴身架啦。至於group in,有d會各自坐櫈仔有d前後坐地下,我都係聽人講咋。group in通常考唱歌跳舞搖下啷啷,遞下嘢俾老師咁,所以其實你都好難可以抱住佢

Oic..thanks!  咁有冇桌架?  阿B坐張大人櫈定係櫈仔呀?  如果我有我坐, 老師坐對面, 阿B又自己坐,  阿B咁細粒..老師會見唔倒阿B囉??

引用:Oic..thanks!++咁有冇桌架?++阿B坐張大人櫈

原帖由 bbgoolooo 於 13-10-02 發表
Oic..thanks!  咁有冇桌架?  阿B坐張大人櫈定係櫈仔呀?  如果我有我坐, 老師坐對面, 阿B又自己坐,  阿B咁細 ...
唔使緊張Group in是冇枱,小朋友坐前排,媽媽坐後排,通常大家都是坐小朋友椅,有D係坐地下。老師就在前面講故事或唱歌或玩puppet睇小朋友會唔會跟指令。

哦!  好難唔緊張, 阿b咁細, 要同d大b 爭學位
可唔可以講吓如果唔系 group in 既坐位安排?  謝謝!

引用:哦!++好難唔緊張,+阿b咁細,+要同d大b+爭學

原帖由 bbgoolooo 於 13-10-03 發表
哦!  好難唔緊張, 阿b咁細, 要同d大b 爭學位
可唔可以講吓如果唔系 group in 既坐位安排?  謝謝! ...
單對單in會有枱,老師坐對面,小朋友同家長平排坐,一人一張椅。你太擔心小朋友坐唔定,一係去報playgroup習慣下,一係在屋企玩「扮見老師」遊戲。平常心啦,大人太緊張,細路仔仲驚仲扭,表現出來差D仲弊呀。

回復 maggie_devilkin 的帖子

唔該哂!

引用:回復+maggie_devilkin+的帖子 唔該哂!+

原帖由 bbgoolooo 於 13-10-03 發表
回復 maggie_devilkin 的帖子

唔該哂!
唔好擔心啦,我仔係大b都坐唔定架,迫佢坐會發脾氣,所以我都係平常心面對。

回覆:maggie_devilkin 的帖子

Maggie媽媽真係好有心幫細B,你嘅sharing好有用,多謝你!我個係12年10月細B,剛有學校安排11月面試,到時我B正正得13個月大!我會參考你嘅意見去train下阿B先,希望唔駛陪跑有offer

舊年去pn interview, 有時覺得d學校問的問題真係好白癡, 個14,15個月人仔, 問佢識唔識講自己個名, 叫佢拿個紅色的物件俾老師....講真, 顏色我個仔依家2歲, 都未必得清丫..
‹ 上一主題|下一主題