用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Ming Wai (prince Edward)
樓主: wtvictortong
go

Ming Wai (prince Edward) [複製鏈接]

阿女讀緊PN,老師大約一至二星期打電話黎,或有特別事都會打黎話我知。佢開學個2個班主任(1香港人,1abc)到而家都未轉,而且每星期都會派返d書同功課返屋企,又很少掉亂d野喎!so far, 呢間學校都吾係好差!

Cambridge on-line 巳經係書簿費到包埋.
請問"agnesyaufk", 你阿女會否繼續係明慧讀k1呢?

原帖由 allai 於 11-12-6 16:32 發表
相信好多媽咪都會鎖定幾間自己認為好既幼稚園報左先,到真係收左既時候先再考慮。如果多過一間幼稚園收,更加會了解下真實情況,比較下邊間好D先決定選擇邊間。
哩間學校既用家評價好極端,所以先想了解多D~ ...

其實現今為人父母真係幾辛苦, 子女一出生已經要安排他們到那幾間幼兒院/幼稚園面試, 大家都係想子女讀得開心及學習多方面知識, 所以都會上 BK 尋找多些關於此校資料 !

不竟此校因為較新, 不是很多用家可以提供資料有限, 另外, 評價極端, 好壞參半, 令人嘩然及難以取捨 !!!

故請大家盡量提供多些此校 PN 班之實際情況, 如

A) 每班有 28人, 有兩個老師 (即 1:14), 老師能照顧到各同學嗎, 因學生只有 2歲多 ?
B) 英文老師大多是什麼國籍的 ?  英文發音OK嗎 ?
C) PN 班有沒有上普通話堂呢 ? 一星期約多少堂 ?
D) 老師是否都有打電話給家長, 關於子女在校情況 ?
E) 子女讀得得開心, 有沒有時常說校內情況 ?
F) 有沒有發覺子女上學後有明顯進步, 如自理, 禮貌, 說話及學識等等 ......
G) 子女返學後有沒有常常生病呢, 校內衛生OK 嗎 ?

請各位體諒我們這班父母, 為尋找較好的幼兒園而疲於奔命, 請用家提供真實的校內狀況, 以供參考. 十分感謝 !!!

回復 53# allai 的帖子

我女先今年番緊pn,今年一班大約12-14人左右,有兩個老師,食茶點會多個嬸嬸幫手.

其實外面講到學校好商業,本來都有0的擔心,但係開學到依家除學費外暫時係無收過其他錢.最重要係佢課程真係唔錯,學到好多野,老師有愛心,學校環境係無outdoor,不過算好新好乾淨

我都覺得間學校幾好. 老師幾細心. 校車的姨姨又細心. 我覺得阿仔都學多咗啲嘢. 不過我就覺得佢的校服都幾貴. 我用咗差不多HK$1700買冬季校服 :(

補充多少少. 阿仔返學咁耐, 都只是有少少傷風咳. 至於功課, 每星期有一份, color.

我個仔由上年pn(直)升今年n 班, 佢讀得好開心, 我都覺得老師嬸嬸好有愛心~

幼稚園我唔會將academic睇得太重, 因為覺得小朋友咁細個, 應該享受返學呢個過程, 我注重禮貌, 品德, 同開唔開心........

因為校舍新 (上年11月service), 好乾淨, 阿仔無乜病, 成年應該係1-2次鼻水同咳(touchwood)

上年pn一廣東話一英文老師班主任, 好似有20人左右, 佢有d"游離"老師, 班班走下幫下手, 有嬸嬸照顧去洗手間同茶點, 我覺得ok; 普通話唔清楚幾耐上一次, 但唔多

pn時老師開頭一個星期一個電話update學校情況, 之後一個月度, 有次佢比同學仔玩時整到條頸都會主動打比我, 話當時都有time out個小朋友 (唔嚴重, 唔講都唔知)

每個星期五有一份功課, 係油下顏色咁, 好快做完......

係今年n班一普通話一英文老師, 全程英普, 我見阿仔喺屋企開始唱下普通話歌仔同識講"我愛媽媽/我愛爸爸" lum晒~
英文就一路都ok, 因為我喺屋企都會同佢全英文

功課逢星期五做一頁, 開始劃點, 線條, 有一本新聞冊係for家長同小朋友一齊做, 剪一至兩篇有趣時事新聞, 其實係想培養小朋友睇報紙, 但我覺得小朋友太細, 都係我做完同佢一齊睇, 解釋比佢聽~跟住逢一,三有一份作業咁, 都係畫下線, 做配對, 唔使10分鐘做完咁

至於英文老師, 咩國藉我就唔知, (但睇姓應該唔係英美) 但我同佢哋傾計唔覺得有口音, 覺得可以

唯一我覺得今年有樣嘢唔係咁好, 就係兩個班主任都係part-time, 只返朝早, 上年老師成日都係4-5pm打比我update情況, 今年開咗學成個月都無, 問下老師先知佢哋係pt, 不過佢哋話我有需要, 會keep住每個月update我, 宜家亦有做

至於老師流失情況, 以我所知過完個暑假, 只得一個老師走咗, 亦係阿仔pn個廣東話班主任, 阿仔好like佢, 所以開學唔見咗x老師, 阿仔想喊咁樣, 成日話要搵x老師, 安撫咗佢幾個禮拜先ok~
開學後亦有一個主任走咗, 八下老師話佢係因為有病所以無做.....
今年就有好多新老師就真~ 因為人數多咗

上年新校舍, 所以pn學生唔多, k1-3 更加少, 有d喺北角轉過嚟, 今年n會多d, 因為係pn升上去~
今年pn interview我都有去, 因為妹妹下年讀pn, 有交留位, 不過我都有繼續in d其他所謂名氣大嘅學校, 因為係大女(阿仔係細b), 想試下, 始終我擔心佢喺九龍剛辦學, 唔知升小一咩情況........

但如果唔論升小嘅uncertainty, 我係幾鍾意呢間學校~

做家長幾矛盾, 唔想小朋友讀書太辛苦, 但又想去間好學校~~

好詳細,多謝分享,

另請問雜費、書費多嗎?

他們教你仔仔英文好嗎?THX~

仔仔今年係到讀pn.  10人1班, 兩個老師都講得出仔仔情況. Native English teacher英語純正.  吾見有非洲藉老師!  我去接放學, 有個普通話老師見到我都講得出仔仔個名!  頭兩個星期我去接放學, 仔仔個老師都主動同我講仔仔情況!  

1星期2堂普通話, 返咗2個月, 返屋企開始講普通話, 嗰日同佢去其他學校in k1, 佢完全識聽指示, 仲同老師講普通話.  我係屋企只同佢講英文同廣東話.

最surprise係仔仔返嚟會講日文, 眼耳口鼻頭面都識哂, 1星期先得1堂!

如果吾係揾龍校, 我吾會轉校!

我十分感謝 ivvibb3 & melonfans 之詳細回覆, 現對此校已有一定了解了 ! 謝 ! :lover:

多謝曬janetpluto, ivvibb, melonfans的分享,了解多左好多

Thanks so much for your sharing! Seems everything is good! However, the current pn has only ~20 pupils per class but next year, there will be 28, I worried about the manpower as 2 teachers may not be able to look after each of the pupil

無雜費, 係一個學期交一次書簿費, "好似"係1880, 之前有媽媽講過2-3個wk有一本新書(中英都係), 連cambridge online storybook....學費3883/月, 11期, pn包茶點, n班開始另收茶點, 唔記得幾多錢~

同意上面媽媽講校服偏貴, 我聽到其他學校都係幾百蚊, 但呢度冬季已過千~ 但我每樣只買一套, 唯有勤d洗~ 我個仔大得慢, pn買完今年n都無買著得返~

英文......pn係教a-z, 唱下歌仔; n班都係教a-z, 但每個letter所教嘅單字會多咗, e.g. pn教j for jam, n班會教埋juice, jelly...etc

今日阿仔咳時突然同我講elbow, 然後做動作cover個口, 跟住話係ms. x 教, use elbow to cover my mouth.....幾surprise, 其實我估上堂都教幾多嘢, 只係有無喺屋企講......唔知出面d學校英文程度, 好難judge好唔好, 同埋我屋企係半英(係whole conversation, 唔係單字)半中, 所以對佢上堂學有幫助~

上學期完會有家長日, 兩個班主任見家長講下小朋友進度/表現, 同埋比家長問下問題, 大約10零分鐘, 唔長, 可能要見好多人~ 不過喺出面等時會比家長睇返小朋友上堂嘅video clip.......然後會有一個binder, 入面有小朋友academic 同體能發展嘅evaluation (都係剔格仔), 仲有幾張上堂嘅相同art & craft~

上年我有參加佢哋k.3 畢業禮, 有d k.2-k.3嘅小朋友表現, 當然有幾個好出眾, 以普通話&日文朗讀, 好impressed~

今朝送阿仔返學, 應該係k.2+嘅小朋友好守秩序, 見到咩老師自動波用嗰種語言講早晨~

原帖由 wballp 於 11-12-8 19:48 發表
好詳細,多謝分享,

另請問雜費、書費多嗎?

他們教你仔仔英文好嗎?THX~

上年阿仔pn班, 係~20人一班 (睇到班相), 今年n班, 都係~20/< 因為頭2日係家長陪上堂

但我見呢度有媽媽話~10人一班又有, 20幾又有, 不如concern嘅話, 問下老師......但我記得有喺課室門口見過class max. occupants 係~24, 但唔知係咪每個課室都係~

不過, 我之前都講, 有d"游離"老師每班走, 又會有d主任/副主任幫下手, 同埋一個禮拜會上下普通話同日文, 即係又多個老師喺班房~ 同埋去洗手間同茶點有嬸嬸負責

但我覺得最重要, 係老師會train小朋友要有秩序同禮貌, 當然唔會個個小朋友都咁合作, 但起碼有幾個聽話d會好d.....我個仔, 喺屋企想添食, 會舉手問"唔該, 我想要xxx"

原帖由 ivvibb 於 11-12-9 22:28 發表
上年阿仔pn班, 係~20人一班 (睇到班相), 今年n班, 都係~20/< 因為頭2日係家長陪上堂

但我見呢度有媽媽話~10人一班又有, 20幾又有, 不如concern嘅話, 問下老師......但我記得有喺課室門口見過class max. occupants  ...

你仔仔真係乖,係你教佢添食要舉手定明慧教ga?

我開學陪仔仔返學, 10個學生1班, 有問過老師, 佢地話2x/班, 另外d小朋友係隔離課室上堂.  我無再深究佢幾人1班.  都係教署比例!  上個月去學校接仔仔放學, 都係嗰個課室, 都係嗰d同學仔!  

正如樓上d mama 講小朋友嘅表現.  嗰日仔仔去其他學校interview, 老師用英文講, 佢就答英文, 用普通話講, 佢就答普通話.  最後係普通話老師話, 叫小朋友舉手, 可以出嚟攞禮物!  仔仔即刻識得舉手, 老師叫咗第2個小朋友出去, 仔仔乖乖坐係到, 再等老師叫, 再舉手!

我個牛王仔, 真係估佢吾到!

We have brand new Ming Wai girl winter uniform for sale....as we have bought the uniform but later withdraw from Ming Wai...
Interested parties please PM me
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題