用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 知唔知培僑2nd interview 係咩形式?
樓主: amybaby
go

知唔知培僑2nd interview 係咩形式? [複製鏈接]

Same as me,幾個遲過我報到的in先過我囡,我個女去F室的.可能因為要跟房排 ...

原帖由 kinchani 於 11-11-11 16:04 發表
我就早到了15min, 但等了1個鐘才到我們. 去到校務處報到,跟住等叫名. 不過不是早到早in, 我見幾個遲過我報到的in先過我.

有無人知道是否只計second interview分數,如果其中中文唔識,其他識答,會唔會有機會呢!

我今早都係,早到15分鍾,但要多等1個鍾先至叫名入校務處。

我個淨係入去問了五條問題,如讀邊間幼稚園、邊個帶妳來、搭咩車等,再做了三張簡單工作紙。10 分鐘就出來了。

中文小朋友係吾係比較難,可能屋企谷英文多,我見有D等面試小朋友同爸媽用英文交談,可能培僑重視中文,所以都考較多中文。但我小朋友話沒有問普通話,都吾知係吾係吾識聽﹖

今次無考普通話。但第一次面試就要用普通話讀一篇文章

我個仔 in 完
中文卷 - 全唔識 ( 唔識寫"兔" & "顏")
數學卷 - 話識wow
面談 (中) - 短和普通問題
面談 (英) - 知道問咩wow, 答下 family d 名

quote]原帖由 easyman 於 11-11-13 11:49 發表
我個淨係入去問了五條問題,如讀邊間幼稚園、邊個帶妳來、搭咩車等,再做了三張簡單工作紙。10 分鐘就出來了。 [/quote]

反正考完,不如分享一下考d咩,大家覺得深定淺﹖

中文-兔及虹 (無識兔字)
數學-加數
圖晝4幅-排序
英文 - 填字母
普通話-無

阿女話淺,但係我唔太信,都唔知佢有無亂講!

中文--___子,白___,亞仔填鼻子,白雲
數學--簡單加數,另外一條是100以外,佢應該答錯
英文--佢話老師講仍佢寫
看圖書--未入得去先睇圖書,好似問了一條有關圖書的問題
其他問題--你平時係屋企鐘意做咩,亞仔答睇圖書同晝畫
亞仔都話剩係一條超過100的數吾識,佢話算簡單。

醒目開學勳章

我囡就係唔識填充既中文字...........佢話我知填左拚音

死得,我個女唔識默字,講就天下無敵 ,寫就無能為力

我個仔話睇圖中文要寫白兔,白色
睇圖英文要寫Pig,Queen
數學雙位加減
再加英文對答問題,佢話識喎

有寫開字都唔識'兔'字
‹ 上一主題|下一主題