用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 三三四逃亡潮 ,中學文憑試(DSE)港生提早「跳船」 ...
樓主: 藍天心
go

三三四逃亡潮 ,中學文憑試(DSE)港生提早「跳船」 [複製鏈接]

醒目開學勳章

依我愚見, 長春藤畢業又好, Oxbridge/ Imperial畢業也好, 甚至清華北大HKU畢業也好, 一個態度目標不正確的畢業生, 好極有限.  態度是一切.

原帖由 長生不老 於 11-10-24 10:20 發表
最好係來一次全球名牌大學統一考試 , 睇吓那間叻D , D排名經常將亞洲的大學排到20-30名後 , 好唔公平 , 到時亞洲D大學可能 排十大都唔出奇架 , 等你哋知道外國的月亮是不是特别圓D .

我推薦你讀 莊子外篇〈秋水篇〉, 裏面比較普天之下的月亮, 包你滿意.

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 11-10-24 12:04 發表

點歌時間

《龍虎風雲》主題曲 --- Maria Cordero - 要爭取快樂

http://www.youtube.com/watch?v=qZ5fk5cWMlA

redkoni,

轉頭像轉快啦!  請問什麼名堂呀?

噢, 天瑜姐你好!   這張是自拍的, 就叫「歸去來兮」喇. 我都點番隻歌俾你...

http://www.youtube.com/watch?v=QBWDHyAct4w

原帖由 redkoni 於 11-10-24 12:16 發表

噢, 天瑜姐你好!   這張是自拍的, 就叫「歸去來兮」喇. 我都點番隻歌俾你...

http://www.youtube.com/watch?v=QBWDHyAct4w

多口問句,你能背出陶淵明的歸去來辭嗎?是幾時識的?有甚麼幫助?這資料極有參考作用,謝謝!

醒目開學勳章

醒目開學勳章

原帖由 長生不老 於 11-10-24 15:38 發表
你好 ! 2個仔既老豆 , 我好像並沒有話英國前十大差過香港的大學 , 只不過有人話14-15分都收 , 仲要拿埋博士先覺得奇怪 , 先怀疑它的質素有幾好 , 其實1個幾千萬人的國家 , 我相信有十間八間好學校一D都唔出奇 . 所以 ...

話說阿嬴和阿政常常爭論, 天是圓?是方? 原來阿嬴眼中的天是圓, 阿政眼中的天是方, 不過最近阿嬴和阿政向我訴苦, 好驚個天越來越高, 無計, 天旱吖嘛, 一D都唔出奇!  

我在學生時代都想過, 究竟...天有幾高?
http://www.youtube.com/watch?v=sl52CIQXb7w

回復 75# redkoni 的帖子

redkoni

You are an excellent DJ.....

RTHK should hire you as the director of "Headline"

ANChan59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 長生不老 於 11-10-23 23:59 發表
會考14-15分都考到博士?肯定用錢買回來 ,如果不是 ,香港博士生率應該是全世界最高了 ,英美的野雞校你肯捐錢 ,會頒個榮譽博士個你架 !

我地係窮人, 冇錢去買位. 如果你有本事可以買個IC同Cambridge既位返黎, 歡迎你放上網拍賣!

回復 77# khmama 的帖子

khmama

Let it sink...... or upto forum master(s).

Sometimes we need to let go some hopeness.....

ANChan59

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 awah112 於 11-10-24 21:37 發表
redkoni

著同一件衫喎,係咪你黎架

http://www.youtube.com/watch?v=3c9CG7l-C3A

哈哈, 佢英俊好多, 不過可能我寫得唔好, 個張相是自己揸機影人哋的所謂"自拍"-自己拍, 你見啦, 連墨超都換咗頭像, 我仲唔拿拿林換番張DIY, 費事©...
‹ 上一主題|下一主題