用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁INTERVIEW
樓主: AABma
go

陳守仁INTERVIEW [複製鏈接]

原帖由 hilarylau 於 11-10-10 16:06 發表
我個女仲離譜, 佢話: 房入面有10個SANDBOXES, 每個小朋友都要堆沙, 跟住就去左8樓個SWIMMING POOL游水. 學校有俾泳衣同埋毛巾佢地抺身, 不過無沖身喎!
佢只係IN左兩間學校巳經痴左! ...

女女好有趣,很有創意呢。

笑死我拉!

HaHaHaHaHaHaHa!

我囝囝都有去in, 了解過, 他說考了中,英, 數

中文 : 在一張大卡紙上, 有很多很多不同的生字,
老師要求他指出以下四個生字
1) 小貓
2) 小狗
3) 食物
4) 春天

數學 :
老師比左5張卡紙, 分別是 1-5 (次序唔岩), 老師要求把1-5順序排列好, 並放入file 內.

英文 :
1)
老師說出 "jump", 要求囝囝搵出jump的圖片
2)
老師再說另一句 "my father......" (亞囝忘記了內容, 但他識答

最後
老師比左4粒星, 用英文instruction 叫他等陣有工作人員會把他放走. 之後有糖食, 更有圖書

我有問亞囝. 有沒有做句子 (中/英重組句子), 他說沒有.
我問有沒有考故事書內容? 他說沒有

猜想分group考的內容都不同吧.
<<同我個囡所考嘅一樣, 你係咪sunday 11:30 嗰個time slot 呀??

回復 38# giveupaguy 的帖子

deleted~~~

回復 59# taktakb2006 的帖子

我諗呢個係佢夢想中的INTERVIEW.

原帖由 stephanielum 於 11-10-10 15:31 發表
我都覺得我地兩公婆幾衰下, 我老公問完又問, 亞女答完又答, 之後仲一句彈埋嚟話"之前咪答左你囉~~~"   其實都是想了解下佢考乜啫!

我個女已經好嬲咁同我講, 點解我講"點解我講左你都唔信我o即"

回復 57# hilarylau 的帖子

Hilary 擺明"耍"你啦!! 你個女咁醒. BTW 我仔昨日病, 一考完出來同佢坐底食o野就訓了, 跟住發高燒, 只講同snowman 畫返o的唔知咩, 我地都唔敢問佢! 但佢就話都幾好玩, 真係陰功仔..

魅力公主 醒目開學勳章

我開始有D懷疑我個女入去考時係咪發緊夢呀...

咁多人話有個雪人公仔, 問佢好多次都係話"無".

又咁多人話有數學題, 問佢好多次都係"無".

問佢考咗D乜, 佢話唔記得咗LA ... 不過最後都俾我迫到佢講兩樣野...但可信性相對地較低....

佢話分兩個房, 一個房係要俾手冊佢地睇, 之後就會派一個寫住數目字既牌掛係身上面. 之後就去第二間房, 佢話有3個姐姐,1個老師;

考咗咩就只記得兩樣

1. 佢話有幅圖, 有D rabbits, 要佢數有幾多隻喎...( 都唔知係真定假 )

2. 有6句英文句字要讀, 佢話有一句入面有D字唔識, 其他佢識晒喎...( 但佢平時英文係弱架, 認單字無問題, 全句句字要諗好耐 )

我..已經打定輸數LA ... 我同佢講, 有好多人考, 考唔到都唔緊要, 唔係你唔叻. 佢即刻答我 " 係呀, 有好多人都識英文架, 佢地好細個就學晒啦, 我都無學過 "
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

我囡 in sunday 下午 3:00 , 問黎問去都係講
in 左呢幾樣 :

1. 找不同
2. 認中文/英文字 (有一個未唔識,
    同 miss 講 sorry i forget )
3. snowman 畫手仔/禮物
4. 多次都講唔記得
不過佢出黎好開心, 講呢間學校既遊戲超
好玩 wor .........

整體今次 interview , 過程流暢, 小朋友
又無咩壓力 .... 都係開心既 !!

回復 69# wing 的帖子

我個囡都話無snowman, 要數rabbit! 聽到妳咁講我都定少少, 我好衰...聽到佢話無snowman...好懷疑佢tim......

醒目開學勳章

原帖由 oralb 於 11-10-10 17:58 發表
我囝囝都有去in, 了解過, 他說考了中,英, 數

中文 : 在一張大卡紙上, 有很多很多不同的生字, 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115要求他指出以下四個生字
1) 小貓
2) 小狗 ...

你好呀
係呀. 亞囝就是考11:30@sunday ^^!

我阿囡都話無數學題,唔知真唔真?

是的,沒有數學题

回復 18# hilarylau 的帖子

你個女有好豐富想像力, 好有創意, 哈哈!!

回復 68# Michelle_Hung 的帖子

Hilary梗係耍我喇, 佢只係放左D佢鍾意的東西係佢想像中的INTERVIEW度.

博博好乖呀, 病都可以撑到.  希望佢快D好番喇!  養番好精神準備2ND IN呀!

回復 75# stephanielum 的帖子

咁有創意同埋想像力, 真係唔知邊D學校收/啱佢.

回復 76# hilarylau 的帖子

唉佢果日真係好乖, 唔舒服都無扭計, 其實佢8號走兩場巧扭計要Daddy抱, 我in 完EC在街鬧o左佢半個鐘, 果日仲要係佢生日, 後尾諗返先覺佢可能見到DBS已經唔係咁舒服但佢唔識講, 所以扭抱, 真陰功!
佢今日都無返學, 我頭先問佢覺得自己在邊間學校最叻叻, 佢好淡淡然咁答我"無, 我唔叻, 其他小朋友先叻! 佢地咩都識答, 英文又叻普通話又叻, 我唔叻. 我識唔晒" 唉唔知係唔係已經催殘o左佢自信心? 我都打定輸數一間都唔得

回復 72# giveupaguy 的帖子

我仔都係Sun 11:30am, 佢係group F, 但佢只講到有snowman, 跟住就拎糖喎! 咩小貓小狗佢話無, 咁佢係唔係可以同TSL講 ?

My daughter also said the followings:
  • no snowman, but have to count the no. of rabbits and draw the sun and birds for the farmer
  • no maths questions
  • reorder Chin and Eng sentences
  • watch videos and answer questions in Eng
  • play games in group before go through the 4 parts (i.e., 3 Eng + 1 Chin, 1 to 1), then teachers marked A-D on the 4 stars (guess A-D for classifying the 4 sections finished only)
  • some kids got an extra sticker on their labels after finishing all parts (don't know how to get it)
  • she told me a boy was very impolite and jumped the queue in the "group game" and the teacher didn't let him join all parts of the interview (not sure if it's true)
‹ 上一主題|下一主題