用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現K2的小朋友媽咪12~13年升小一, 一齊交流下!! ...
樓主: mmami
go

現K2的小朋友媽咪12~13年升小一, 一齊交流下!! [複製鏈接]

原帖由 thomasha 於 11-5-5 00:02 發表
懂得與其他小朋友相處但不易受他們影響

多謝你回覆。

覺得哩樣最難,小朋友多數八卦, 容易分心。

回覆 60# thomasha 的文章

thanks.....

我也覺得,這種小朋友可能根本不存在或者是非常稀少。我這樣說出來,只是幻想一下而已。
原帖由 Sumyeema1 於 11-5-5 10:29 發表

多謝你回覆。

覺得哩樣最難,小朋友多數八卦, 容易分心。

魅力公主 醒目開學勳章

我細女正正就係極度慢熱既小朋友, 性格問題, 我無晒佢辦法
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

早幾日帶囡去面試學校行下, 當天早D到玩下會唔會有幫助? 有家長話早D 準備心儀學校剪報, 同小朋友介紹下.
原帖由 wing 於 11-5-5 23:16 發表
我細女正正就係極度慢熱既小朋友, 性格問題, 我無晒佢辦法

有幫助。

由於平日學校一般唔俾外人入去,家長最多只可以o係外圍睇下,我會安排同小朋友去取申請表或交表,順便o係校舍入邊行下。

我地面試當日亦會早30分鐘左右到達,一則解決小朋友o既生理需要,二則等佢熟習環境,減少緊張。有一間學校更o係操場設有專俾等候面試或面試完o既小朋友玩o既地方,仲有該校學生幫小朋友。
原帖由 wh0709 於 11-5-6 05:45 發表
早幾日帶囡去面試學校行下, 當天早D到玩下會唔會有幫助? 有家長話早D 準備心儀學校剪報, 同小朋友介紹下.

你好呀, 我囡又係 10 月既小朋友 ..... 5歲考小一, 真係幾無奈 !

各位盡父母本份, 希望幫到佢地多 d 啦 !!!!

原帖由 goldenbaby 於 11-4-14 11:19 發表

呀女10月才剛滿5歲, 就要interview, 呢個世界真殘酷, 很無奈

回覆 52# lovelytwins 的文章

請問如果被直資/私立錄取﹐是不是就要放棄小抽同大抽啊﹖﹖

我心儀的都是津貼學校﹐我還需要申請直資同私立嗎﹖ 可不可以大抽後才去直資/私立叩門呢﹖

直資錄取 = 一定要放棄自行和大抽獎
私小錄取 = 要看私小的具體規定,有些讓你參加大抽獎;有些則不容許,如被發現有參加,就會取消你在私小的學位。

至於是否投考直資/私立:
(1) 有些直資/私立是不設叩門位的。
(2) 如果你當初沒有申請,學校就會覺得你沒有誠意入讀,只是 "別的學校不收我,我才去找你",試問這樣怎可打動學校呢?
(3) 叩門比以正途申請機會低得多,因為要等別人放棄你才有機會。
(4) 官津學校是否錄取是未知之數,除非你不介意孩子最終入讀的官津學校是哪一間,否則還是投考一些直資/私立學校作後備較為穩妥。

原帖由 WWS 於 11-5-15 14:08 發表
請問如果被直資/私立錄取﹐是不是就要放棄小抽同大抽啊﹖﹖

我心儀的都是津貼學校﹐我還需要申請直資同私立嗎﹖ 可不可以大抽後才去直資/私立叩門呢﹖ ...

我地家住港島區,考左八間直資/私小,有四間收左,只有一間o係九龍,偏偏我們就是選了這間 - 英華。

你試試點擊我個名,找找我開o既主題(一隻手可以數完),就知我考過邊幾間。:)
原帖由 apsm 於 11-5-15 13:21 發表
你之前幫小朋友揀過邊間?

最後入o左邊間 ??

我想請教一下,如果自行分配入左,註冊左先,再繼續考直資,會唔會影響直資取錄結果?其實想同阿仔考英華,但自行出結果時,英華可能都未考到2nd int(諗定先,多數都去唔到2nd int,哈哈)

原帖由 thomasha 於 11-5-15 17:08 發表
直資錄取 = 一定要放棄自行和大抽獎
私小錄取 = 要看私小的具體規定,有些讓你參加大抽獎;有些則不容許,如被發現有參加,就會取消你在私小的學位。

至於是否投考直資/私立:
(1) 有些直資/私立是不設叩門位的。
(2) 如果你 ...

唔會影響,教育局唔會將自行收生結果通知直資小學,不過如果你決定註冊直資,之前自行個位就會被取消。
原帖由 劻晉媽媽 於 11-5-15 18:19 發表
我想請教一下,如果自行分配入左,註冊左先,再繼續考直資,會唔會影響直資取錄結果?其實想同阿仔考英華,但自行出結果時,英華可能都未考到2nd int(諗定先,多數都去唔到2nd int,哈哈)

...

謝謝你的解答,另一問題係關於profolio,有d學校要收成績表,但我地間幼稚園有嘅係學習評估報告,無正式一張成績表,咁小學接唔接受?
知道你的小朋友入讀英華,好羨慕,好希望阿仔都入到,你有無意見提點吓我,如何考入?

原帖由 thomasha 於 11-5-15 18:31 發表
唔會影響,教育局唔會將自行收生結果通知直資小學,不過如果你決定註冊直資,之前自行個位就會被取消。

The sharing is very useful and I'm a bit frustrated now and would like to seek advice.  I decided to apply True-light HK and checked, it's pretty good.  My husband told me yesterday, his friend said Kln True Light is better.  Can anyone please help provide some guideline?
thanks
Kamei

小學要求的不一定是 "成績表" (這階段的學習難以打分數,所以嚴格來說是不應該有成績表),評估報告也可以。小兒的幼稚園亦只發評估報告。

英華的分享已在論壇寫過數次,亦有不少家長分享心得,請容我懶惰一次,麻煩你用頁面上方的 "論壇搜尋" 功能找找看。
原帖由 劻晉媽媽 於 11-5-15 19:02 發表
謝謝你的解答,另一問題係關於profolio,有d學校要收成績表,但我地間幼稚園有嘅係學習評估報告,無正式一張成績表,咁小學接唔接受?
知道你的小朋友入讀英華,好羨慕,好希望阿仔都入到,你有無意見提點吓我,如何考入?

...

大家好!!

我的兒子今年K2, 2012/2013入讀小一,
請多多指教

我希望小兒能夠入讀聖若瑟小學,現正在很努力找資料.....(我剛剛學用電腦上網,很吃力),又要打算為他找2-3間私立/直資小學(其實我之前冇諗過要報名,看完你們的討論及我朋友也曾經這樣說:找定一兩間會好D),更要積極D,因為我好似錯過咗某D學校的簡介會呢!!

在這裡我可以找到有用的資訊,多謝大家

YW響第一次,即係小朋友與老師有個約會既時候,係會有英文同PTH既部份架.

原帖由 thomasha 於 11-4-30 17:16 發表
YW - Cantonese is used in all of its interviews.

DBSPD - you can choose either Cantonese, Mandarin or English upon application.  Choosing languages other than Cantonese is said not to give any advant ...
http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題