用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網大抽獎點排?
樓主: kkhon
go

31網大抽獎點排? [複製鏈接]

想問下扣門申請表係咪一定攞到,點解油天表格有D人通宵排隊攞申請表?有冇人同區抽仲舊油天(去年)?

回復 61# miffy 的帖子

咁請問有幾多人可以去考paper? Paper考得深唔深?  係咪要係自行收生, 及統一派位填表時,甲部一及乙一都要選St. Mary 先有機會扣門?  謝謝回覆!

我睇番去年的Post,  寄左信去St Mary叩門的BK Parent 話石沈大海,佢冇call 人interview,只有1個KV(媽鎷係舊生) 同1個St Cat 的學生叩到, 反而油天有好多成功例子。

要填表啦,祝大家好運!

原帖由 kkhon 於 11-1-10 16:12 發表
想問下扣門申請表係咪一定攞到,點解油天表格有D人通宵排隊攞申請表?有冇人同區抽仲舊油天(去年)?

舊油天叩門小一插班申請表可以在
2011年6月4日之後幾日在校網download
通宵排隊攞申請表 表示誠意
大約2011年6月9日交回申請表
7月頭收通知信
舊油天統一派位有75個位
75個位的90%比31網抽
答錯勿丙

根據教統局既最新消息(昨日收到的信)及今日星島日報既數字:
舊油天: 70 (-5) 學額
新油天: 66 (-9) 學額
原因係今年多左世襲位.

原帖由 r34 於 11-1-13 11:58 發表

舊油天叩門小一插班申請表可以在
2011年6月4日之後幾日在校網download
通宵排隊攞申請表 表示誠意
大約2011年6月9日交回申請表
7月頭收通知信
舊油天統一派位有75個位
75個位的90%比31網抽
答錯勿丙 ...

跟據張選校名單
St Mary 得56個位,新油天得66,舊油天70循道56,90% 即50, 60, 63, 50 。呢個區有600幾個位,按舊年個Stat 都真係派足600幾個位,即係有600個小朋友參加抽獎。

而呢600位只得 248 個位(甲+乙)係兩間油天,循道同SMC,大多數人都會選呢4間第一,就算平均都成150個人爭個50-60個位,所以唔選第一真係冇咩機會。

之前自行抽唔到SMC 我諗阿囡都冇咩luck. ah...

原帖由 Jackie310 於 11-1-13 13:30 發表
原因係今年多左世襲位.

但有小小奇怪
舊油天在2010年11月22日公布自行
父/母為本校的教職員或兄/姊在本校就讀世襲位
是42位

可能減左5個位留班位
以我所知一二年級是無得留班
講錯勿丙

如果世襲位多個 total 的 20% 係會食左落去大抽獎 bor.  舊油天自行有75個位,即30個世襲位,按你的Figure 應該食左12個位,但現左舊油天只食左5個位。所以會唔會有人冇要到自行,放番個位出來

回復 2# r34 的帖子

一二年班係有人會留班的(雖然唔係年年有),留班位得很少,最多3至5人。

校方亦唔鼓勵家長通宵排隊攞表,因如在指定時間內攞表,係一定有表攞,排通宵唔會當你係有誠意,只係當你唔睇清楚通告,唔問清楚,完全冇分加

Hi Jackie310,

想問你昨日收到的是什麼信?我無收到信呀!
原帖由 Jackie310 於 11-1-13 13:30 發表
原因係今年多左世襲位.

教署叫我地去辦理大抽獎的信

Chingding       

Thanks!

我想問有無現在最update 31 綱的學位。我見教育局都係2間油天有70/ 66,又話多左世襲位????SMC 又如何呢?

係通知你係22/1 or 23/1去方樹泉學校填表, 你應該會係呢兩日收到信.

SMC : 56 學額

原帖由 prettygirls 於 11-1-13 15:46 發表
Hi Jackie310,

想問你昨日收到的是什麼信?我無收到信呀!

睇教署的網址啦有齊所有學校的學額
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1505&langno=2

兩間油天本來應該有75個位,但因世襲生多食左落去大抽獎的位到所以得番70/66

Many Thanks!

any comments on 廣東道官立小學 , 東華三院羅裕積小學?

回覆 10# Chingding 的文章

以獲派人數去計31區幾間名校成功機會可能會高估少少.

點解? 因為去抽的一定大過獲派的, 31區的3大名校 (唔使我講個個都知)有很多人已經有私校打底去抽的, 佢哋唔中就會讀私校, 唔會去讀政府給佢哋的第X志願, 咁這個學生的數字不會反映在獲派600幾人當中, 再加上借地址, 監護人, 用阿爺等地址, 去抽31網的人我想會多過600人很多.

實際數字去估邊個會接近些? 如果有在31區  ----參與----統一派位的總人數可能會準些.  但我不知道有沒有這個數字.  如果冇, 用31區available seats 也可能較接近.

而以上的推測純是個人計估, 錯了歡迎更正, 以幫助31區的家長

可以給的  comment 便是 no comment

原帖由 prettygirls 於 11-1-14 00:14 發表
any comments on 廣東道官立小學 , 東華三院羅裕積小學?
‹ 上一主題|下一主題