用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 ...
樓主: dwklau
go

原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 [複製鏈接]

要等到六月,心情會幾辛苦現在已沒小學可報,只有等自行分配.

各位媽咪,
我好明白你地心情,我個大女現在係GH的P2,但我當年我個女in的學校全部都係waiting,心情真係擔心咗幾個月!但係我沒有放棄,如果真係想入gh小學,可以寫信比sister梁表示誠意,而sister真係會睇大家的信件,到六月亦真的會有很多人會放D位出來,不要擔心,只要你有誠意,sister會比機會的!
唔好唔開心,不如想想下一步點做!
vvmon

原帖由 yanho1010 於 10-11-8 09:54 發表
要等到六月,心情會幾辛苦現在已沒小學可報,只有等自行分配.

我覺得大家唔洗甘擔心,就算依家所有正取生星期五去左註冊,其實22號自行公佈後,呢d人一定有d收到offer,問題係最好呢d人盡快交番個位出黎,甘其他人應該會好快收到call. 好多學校都系甘架.

sinwin,
你既說話好中肯, 不過小學已經收咗你個女, 你好難明白我地既感受.

liuliu007,
針唔拮到肉唔知痛, 而且你只係k1, 我地係k3, 如果唔係轉咗黎呢度, 我地可能會有其他部署, 大費周章轉校讀一年, 結果.....在我而言, 大失預算!
當然, 學校冇保證過收哂, 我地唔係輸打贏要. 不過, 其實我地個個媽咪之前都打聽過上唔上到小學既問題, 答案係"優先", 咁有225個位, 我地只有150位學生, 咁優先係咪應該唔收十足, 都有九成呢? 仲有你冇去過佢既座談會, 佢既語氣、神情就係話俾你聽"放心啦!冇問題既!" 而我同其他家長私底下亦談過, 大家都認為小學應該係收哂, 這些錯覺係邊個造成既呢?

私校某程度上係一間商業機構, 明買明賣, 大家想求一個小一位, 你知我想要咩野, 你唔賣, 應該要出聲, 仲要早d出聲, 令我地做家長既徨徨不可終日.

小女已經知道此事, 好在佢份人好樂觀. 佢話讀第二間學校可以識到其他同學. 見到佢咁樣, 我又放心又難過. 稚子無辜, 小小年紀已經要經歷汰弱留強既洗禮.

我地唔同我地係讀k3,如無誠意就唔轉校,我d fd以為我地實收,可能到最後都收番但這幾個月心中只有等又怕,倒不如只開k1唔好要家長有咁大其望.
原帖由 vvmon 於 10-11-8 10:02 發表
各位媽咪,
我好明白你地心情,我個大女現在係GH的P2,但我當年我個女in的學校全部都係waiting,心情真係擔心咗幾個月!但係我沒有放棄,如果真係想入gh小學,可以寫信比sister梁表示誠意,而sister真係會睇大家的信件,到六月亦真的會 ...

會唔會d人馬上放個位出來??? 我覺得只有少數會咁做.
原帖由 share123 於 10-11-8 10:08 發表

我覺得大家唔洗甘擔心,就算依家所有正取生星期五去左註冊,其實22號自行公佈後,呢d人一定有d收到offer,問題係最好呢d人盡快交番個位出黎,甘其他人應該會好快收到call. 好多學校都系甘架. ...

原帖由 yanho1010 於 10-11-8 10:33 發表
會唔會d人馬上放個位出來??? 我覺得只有少數會咁做.

係啦!!
[

vvmon

pls check pm, tks~!!
[

Nelly Huang

Pls check pm, tks!!!!

[

各位,

你哋waiting嘅家長唔好灰心啦, 真係唔好將壞心情轉到阿女到, 俾佢哋開開心心番學啦。我keep住睇呢條thread, 初時無mud感覺, 睇睇下都有d唔開心, 好似我o係你哋當中咁。唉, 睇到你哋咁, 我都開始有d驚, 明年到我阿女, 佢而定本手册個個禮拜梗有一樣表現係"圓圈"(即係只是間中做到), 對年報GH小學實有有影響啦.....

icbb1230

原帖由 dwklau 於 10-11-8 10:13 發表
sinwin,
你既說話好中肯, 不過小學已經收咗你個女, 你好難明白我地既感受.

liuliu007,
針唔拮到肉唔知痛, 而且你只係k1, 我地係k3, 如果唔係轉咗黎呢度, 我地可能會有其他部署, 大費周章轉校讀一年, 結果.....在我 ...

Dear:dwklau
其實我的小朋友都是從其他學校轉過的, 我的予盾心情亦是一樣的!
知道學校不保證100%, 但會盡量予自己幼稚園優先, 這點可以理解.
雖然已成事實, 勝在仍有下學期時間, 相信校方仍會予機會幼稚園生,
當然不要忘仍要backup搵多一兩間.
你的心情我是明白的, 如之前令你引起不快真是感到很抱歉!

我覺得如果自行階段st mary, maryknoll, marymount果d中左,既免費又可以幫到細女(如有),又屬於同類型學校,系無咩理由霸住個位,除非好無heart果d人啦.

自問如果我有更好既選擇,一定會第一時間通知學校,俾機會其他人

大家好, 我係K2學生家長, 我一直有睇BK, 但好少作出回應, 但都想講下意見

其實GH一直都無話100%收哂自己K3 D學生,我唔係話偏幫邊個, 但K3我覺得轉校比我地K2轉校已經無咁嚴重, 我地K2比你地考慮嘅野更多, 因為好多學校INTERVIEW都係升K3暑假同K3開學呢2個月開始IN人, 況且GH係第1年再辦學, 唔會奢望2個月可以教到一個小朋友幾多野囉....K2應該係最緊要嘅一年, 而且GH一直都接受小朋友去考其他小學, 報幾多間, 學校無干預, 所以責任唔可以歸咎於GH囉~

我囡囡由國際班(唔係SC)轉到GH, 唔識中文變到依家識好多中文字, 都係GH教成, 我都覺得學校做得好好, 但同時, 我自己亦放棄左2年來對囡囡嘅英文訓練, 因為GH無咁多時間英文上堂, 如果要考直資學校, 相對一定會無咁著數, 但GH係我首選, 我只會跟著校方嘅要求盡量配合, 放工返屋企同囡囡做功課, 希望佢能夠追得上GH嘅要求, 如果唔係....中文又唔係特出(因我自己無額外教佢生字), 英文又唔係標青, 到時GH唔收....我就慘啦~

問心講, 我一直都好擔心升唔返GH小一

我地大家都係白老鼠, 學校都已經講過, 如果round1唔收, 會用多半年時間去觀察個小朋友, 始終個小朋友日日o係佢地間幼稚園返學, 搵佢有幾難, 就算問班主任佢情況, 拎佢做嘅功課來睇都得啦~
如果真係想入返小一, 咪再去搵下班主任/趙主任, 問下interview時出左咩問題, 呢半年去再改善一下囉, 希望waiting嘅家長唔好咁激動, 亦希望好快聽到你地可以入到GH小一嘅好消息

Dear kimkimnana.
Pls Check pm!
vvmon

回覆 1# vvmon 的文章

其實唔知有無家長留意到9月時的小一家長會, 當時係吳善琳校長話 "實收, 因為係同一老細", 當時Sr Pauline 就支吾以對, 拿回咪講野, 跟住吳校長一個星期後離職. 所以只係之前的吳校長不負責任吧了!!!

係. 個前吳校長自己自把自為, 自稱會收哂, 所以唔夠一個月就bye bye. 學校真係冇責任要收埋我地呢30個不適合的小朋友.

原帖由 dwklau 於 10-11-8 18:27 發表
係. 我地呢班要waiting既家長, 真係不對, 學校根本冇講過會收哂幼稚園, 係我地一相情願, 無理取鬧, 再加上小朋友唔夠叻, 唔收都係正常既, 因為學校一定要保持學生既質素, 區區20%落選, 有幾大問題, 最緊要大部份人過 ...

不要這樣說啦,其實大家都希望家長們不要太激動啫,Sr. Pauline在FB留了言說會與大家見面,現在要做的是要幫小朋友如何在這段時間懷著信心學習...

你的心情大家都好理解, 不要說這悔氣話吧. 好似peepee 咁用正面的態度面對呢幾個月. 相信你們的囡囡一定被取錄的.

原帖由 dwklau 於 10-11-8 18:27 發表
係. 我地呢班要waiting既家長, 真係不對, 學校根本冇講過會收哂幼稚園, 係我地一相情願, 無理取鬧, 再加上小朋友唔夠叻, 唔收都係正常既, 因為學校一定要保持學生既質素, 區區20%落選, 有幾大問題, 最緊要大部份人過 ...

其實收8成都已經好好啦!!其實事到如今,我地唔好再對任何人、任何事有所埋怨啦,亦唔好比小朋友有一個負面既心情,大家試下大抽獎啦!!

我搵唔到Sr.Pauline在FB的留言
原帖由 GHcat 於 10-11-8 19:29 發表

不要這樣說啦,其實大家都希望家長們不要太激動啫,Sr. Pauline在FB留了言說會與大家見面,現在要做的是要幫小朋友如何在這段時間懷著信心學習...
‹ 上一主題|下一主題