用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010/11 K1C AM @ Dorset Road
樓主: ho130
go

2010/11 K1C AM @ Dorset Road [複製鏈接]

你太客氣呢, 其實只係我不停問佢, 佢先肯講, 不過都要睇下大小姐心情, 有時問極佢都唔應你呢 !

已pm

原帖由 bobo-mammy 於 10-9-17 13:50 發表
Hi LanaMom,

你囡囡真係好叻, 放學乜都肯同你講, 多謝你教我隻月亮歌, 唉! 你囡囡叫乜名? 等我返屋企問下我囡識唔識你囡囡先!

1C AM@Dorset

1)  ho130 (son : tsz lok)
2)  jjhh (son: Rex)
3)  ET (daughter)
4)  aston-mama (son)
5)  Central (daughter: Natalie)
6)  be (daughter)
7)  bobo-mammy (daughter : Boey)
8)  ansonwong815 (son)
9)  BBMUMMY (son)
10) LanaMom (daughter)

11) Twoprinces (son: Nicholas)

12) 大飛 (daughter)  

我女女都是橙組的! 多多指教!

today, my daughter brought a new book to home!

She said that she needed to do homework (stick sticker...)  Really?

My daughter said she liked to play slide at school! hee.hee...

阿女喱幾日都成日口up up 唱"I'm little aeroplane, aeroplane .....", "Fly balloon, fly balloon.....", "Good morning, good morning....", "...各位小朋友食茶點...", 又成日扮個"大"字, 尋日仲念口往咁讀哂篇"幼稚園...一二三...."

嘩! 不知不覺學校原來已經教佐佢地好多嘢呢 !

阿女喱幾日都成日口up up 唱"I'm little aeroplane, aeroplane .....", "Fly balloon, fly balloon.....", "Good morning, good morning....", "各位小朋友食茶點...", 又成日扮個"大"字, 尋日仲念口往咁讀哂篇"幼稚園...一二三...."

嘩! 不知不覺學校原來已經教佐佢地好多嘢呢 !

Nic told me that he has learned"大"、"手"、"耳"、"口" so far.  

跌到好後呀~ 打下d野先, 而且我好想同你o地share呀

話說前一兩個星期既一個上午, Ms Suen打俾我, 聽到佢話俾我知佢係KV Ms Suen, 果一刻真係好驚lor, 以為細佬o係學校發生o左咩事, 諗緊唔係佢又有d咩唔舒服定嘔, 要我即刻去接佢牙嘛

原來Ms Suen打lai同我講話細佬好少去廁所, 問細囝o係屋企係咪都係咁, 佢解釋KV每日安排小朋友至少去3次廁所, 第一次係番到學校既時候, 第二次我唔記得Ms Suen話係小息前定後, 第三次就放學前.  佢話細佬頭一兩通常都無去vv, 因驚佢見到其他既小朋友已走哂所以有壓力, 叫佢慢慢lai唔洗急, 老師會等埋佢, 不過佢都話無, 所以打電話lai想了解下細佬o係屋企係咪都無咁, 定係要認廁所, 如果唔係就再鼓勵下佢o係學校去vv

Ms Suen實在太好了, 我都有解釋細佬比較真係少飲水, 要不斷鼓勵果隻先肯飲少少, Ms Suen 話如果係咁都會o係學校鼓勵佢飲多d

跟住佢又同我講佢塊面紅o左兩撻, 我話細佬皮膚比較敏感而且佢對自己又比較”殘酷”, 即少少皮膚痕就會起勢咁’R’佢, 仲要係’R’到流血都要‘R’果隻, 我話如果佢o係學校都係咁請代為留意, 只要同佢掃幾下, 同佢講ok喇無事喇唔痕喇就得, 佢果d只係心理問題, 未必真係痕, Ms Suen話原來係咁會留意下咁話

不過我都有襯這機會問下細佬o係學校既情況, 都ok已適應, 而我都ok滿意啦

另細佬話噚日有出去玩’sir’滑梯, 不過無玩車, 不過我問佢有無唱歌仔佢就話唔記得啦

係呀, Miss Suen真係幾細心&好人!

原帖由 jjhh 於 10-10-5 13:50 發表
跌到好後呀~ 打下d野先, 而且我好想同你o地share呀

話說前一兩個星期既一個上午, Ms Suen打俾我, 聽到佢話俾我知佢係KV Ms Suen, 果一刻真係好驚lor, 以為細佬o係學校發生o左咩事, 諗緊唔係佢又有d咩唔舒服定嘔, 要 ...

我囡囡回家話大 大風、腳 右腳、手 右手、耳 耳朵、口 門口、眼 眼睛......原來老師已教佢地配詞喇

原帖由 Twoprinces 於 10-9-28 14:40 發表
Nic told me that he has learned"大"、"手"、"耳"、"口" so far.   

回覆 62# 大飛 的文章

Hello 我個女係Bowie,多多指教.很開心突然見到這條link呀.
Bowie有提到幾個同學仔嘅名 (譯音如下): 梁文軒,許柏喬,陳熹臻, Joyce and Kasy。唔知真定假。佢話這些係同佢同枱嘅同學仔。仲有,佢今晚成晚唱'月亮圓月亮光好像燈籠在天上,wah好靚呀。有動作配合嘅.好攪笑.昨日又唱 I am a little teapot.
大家多d分享啦!

Hi Twinsbkmami,

我個囡都係叫Boey, 佢話比我知班中有3個叫Bowie小朋友,
上星期至今, 我個囡每日返學都喊, 因為可能佢響學校做錯d曳嘢, 老師叫佢講對唔住, 但佢好硬頸成都唔講, 淨係喊, 我希望佢好快無事喇.

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-10 00:43 發表
Hello 我個女係Bowie,多多指教.很開心突然見到這條link呀.
Bowie有提到幾個同學仔嘅名 (譯音如下): 梁文軒,許柏喬,陳熹臻, Joyce and Kasy。唔知真定假。佢話這些係同佢同枱嘅同學仔。仲有,佢今晚成晚唱'月亮圓月亮光 ...

亞女上個星期日日都話唔想番學, 佢都係因為日日放學都同我講佢唔乖, 又俾老師閙呢 !!!

唯有同亞女講下叫佢番學乖啲, 仲有番學會學到好多嘢呢 : 又識"中國生日", 又可以唱下"國歌"呢, 又會知"非洲人"係"朱古力色", 又識話俾人知"我係中國人" ! (呢啲全部都係佢自己同我講呢)

好彩今朝同佢番學佢已經無扭呢 ! 希望Boey佢快啲唔扭啦 !

原帖由 bobo-mammy 於 10-10-11 09:43 發表
Hi Twinsbkmami,

我個囡都係叫Boey, 佢話比我知班中有3個叫Bowie小朋友,
上星期至今, 我個囡每日返學都喊, 因為可能佢響學校做錯d曳嘢, 老師叫佢講對唔住, 但佢好硬頸成都唔講, 淨係喊, 我希望佢好快無事喇.

...

係呀, Boey 好鍾意唱國歌&little bags歌仔呀. 我都希望佢快d從過錯中學懂認錯. 希望佢快d回復心情, 用心上堂喇.
Lana & Boey 你哋都要一齊努力, 加油呀!

原帖由 LanaMom 於 10-10-11 11:19 發表
亞女上個星期日日都話唔想番學, 佢都係因為日日放學都同我講佢唔乖, 又俾老師閙呢 !!!

唯有同亞女講下叫佢番學乖啲, 仲有番學會學到好多嘢呢 : 又識"中國生日", 又可以唱下"國歌"呢, 又會知"非洲人"係"朱古力色",  ...

Heehee...

我囝係湐翹呀:loveliness:

我已經即刻問細佬識唔識下面d名, 佢話唔識:( ...

我話無理由wor, 人o地都叫得出你個名, 話同你一組wor, 佢都話唔識

問佢學過d乜野字, 佢又話無.... , 佢只係間唔事彈一兩個字出lai, 咁我就知其實佢都有上堂, 唔係發緊夢lor

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-10 00:43 發表
Bowie有提到幾個同學仔嘅名 (譯音如下): 梁文軒,許柏喬,陳熹臻, Joyce and Kasy。唔知真定假。佢話這些係同佢同枱嘅同學仔。仲有,佢今晚成晚唱'月亮圓月亮光 ...

回覆 74# jjhh 的文章

Hello bobo-mammy, lana mami 同 jjhh,
好開心見到你們的回應。我Bowie都有話唔番學啊,但是哄哄吓最後都返.我問佢點解唔返,佢又無話因為老師鬧喎.但情況改善中,大家努力啦!
我明早再問Bowie班中有幾多個Bowie,然後再來報料.
Jjhh, 根據Bowie嘅話湐翹是坐在她旁邊,唔知真假,我問佢有無小朋友頑皮,佢話無喎.

1C AM@Dorset

1)  ho130 (son : tsz lok)
2)  jjhh (son: Rex)
3)  ET (daughter)
4)  aston-mama (son)
5)  Central (daughter: Natalie)
6)  be (daughter)
7)  bobo-mammy (daughter : Boey)
8)  ansonwong815 (son)
9)  BB
MUMMY (son)
10) LanaMom (daughter)

11) Twoprinces (son: Nicholas)
12) 大飛 (daughter)

13) Twinsbkmami (daughter: Bowie)

10月23日家長日,我地見11:45 am,你地呢?睇下大家有冇機會遇到......

我哋係 23 Oct - 11:00

原帖由 Central 於 10-10-12 09:43 發表
10月23日家長日,我地見11:45 am,你地呢?睇下大家有冇機會遇到......

Twinsbkmami,

oh 係咩~? 等我今晚番去問下細佬先:loveliness:

家長日我改o左時間, 30號至見Ms Suen呀 Ms Suen 真係好人~

原帖由 Twinsbkmami 於 10-10-11 23:53 發表
Hello bobo-mammy, lana mami 同 jjhh,
好開心見到你們的回應。我Bowie都有話唔番學啊,但是哄哄吓最後都返.我問佢點解唔返,佢又無話因為老師鬧喎.但情況改善中,大家努力啦!
我明早再問Bowie班中有幾多個Bowie,然後 ...

回覆 71# bobo-mammy 的文章

Bobo-mamy,
係呀, 我個女話有三個Bowie, 一個姓鍾 一個姓許喎. Hehe..佢哋真是好得意.
‹ 上一主題|下一主題