用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香島中學
樓主: CCCHUNG
go

香島中學 [複製鏈接]

回復 59# lucia6119 的帖子

1. 經派位的
a..自行分配學位 -- 如果 我選了香島為其中一間 , 那麼 我兒子 要去 面試 (suppose 學校有 provide 面試機會)

=yes

b. 電腦派位 : 甲部選 -- 香島 , 乙部也選 -- 香島 ( 雖然 我不是 ssp 校網 , 不過 九龍城區 好像 也有香島這選項)

=yes

2. 因為 香島 是自資 學校 , 所以 可以 自己報名去考 ? 如果我又循 這途徑去報名.那麼 我兒子是否 又要 在 另外一個 stream面試 ?
即是 要面試 2 次 ??

=香島係派位直資,所以自行報左,就等派位.
當然,如果你要報英文班,可以留意網頁,睇下幾時報名,呢個時候,呢d係叩門位,當然要再in,仲有筆試添,如果中文班,可能要到放榜當日叩門啦....

另外 我有去他校網看..那表格 是 申請 英文班的, 那如果 我兒子想讀中文班..那便不能申請 嗎 ??

=呢d係今年既料,下年係點,真係唔知
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

回復 61# motherlau 的帖子

多謝晒 ..現在 明白很多了

不過想問 那 應該 巡 派位 途徑 還是 自己 報名 考  ?
那一種 機會大 d ??

還是我 應該 2 樣 都要試呀 ??

報兩次,當然機會大d..........

原帖由 lucia6119 於 11-7-13 13:34 發表
多謝晒 ..現在 明白很多了

不過想問 那 應該 巡 派位 途徑 還是 自己 報名 考  ?
那一種 機會大 d ??

還是我 應該 2 樣 都要試呀 ??
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

It means we could choose Heung Tao for 3 times:-
(1) 直資自行報左
(2) 自行分配學位 (其中一間)
(3) 電腦派位

Right???

學費多少?

原帖由 知知姐 於 11-7-12 14:47 發表
請問有冇家長知道《天水圍香
我有朋友個女讀英文班,佢話讀得好好呀……

This school is my second choice!!

回復 25# motherlau 的帖子

多謝你的分享,讓我對此校有多些認識!

阿仔都在這校讀中一中文班,都是自行及統一都揀這校才派到!我報中文班的!

阿女入左英文班, 不過會轉校啦~

我想問下, 係未1st round自行選兩間學校, if 去考而又收左, 係未要提早註冊? 咁到大抽獎時, 派到另外1間, 係未可以都拎返派位証去第2間學校架? 我其實都幾like呢間學校, 要幫細仔唸定啦....

原帖由 marskat 於 11-7-22 01:27 AM 發表
多謝你的分享,讓我對此校有多些認識!

阿仔都在這校讀中一中文班,都是自行及統一都揀這校才派到!我報中文班的!

原帖由 多利是 於 11-7-22 10:45 發表
阿女入左英文班, 不過會轉校啦~

我想問下, 係未1st round自行選兩間學校, if 去考而又收左, 係未要提早註冊? 咁到大抽獎時, 派到另外1間, 係未可以都拎返派位証去第2間學校架? 我其實都幾like呢間學校, 要幫細仔唸 ...

八掛問吓,係唔係過黎唐中呢?

回復 69# 多利是 的帖子

點解要轉校?

自行遞表收咗,都要放榜5/7才知,唔係自行收咗就唔會大抽奬咩。

回復 70# Emouse 的帖子

唔係呀, 去左培x, 男女

回覆 71# 知知姐 的文章

我唔知呀, 我上次睇forum, 見好似有位同學, 第1輪in完收左, 跟住讀英文輔助班咁架...

之後又有人講佢係直資, 會係大抽獎前知道收5收, 收左都可以轉校, 仲話380留位費好抵tim, just wanna make sure, as I may consider for my younger son.

原帖由 多利是 於 11-7-22 12:35 發表

恭喜!恭喜!

據我所知就算自行收左都要等5/7先知,不過我聽佢開放日講如果報英文班就會早過5/7知道收唔收,收左後亦可參加統一派位。
阿仔個同學就是報英文班收左,統一派位就派左第一志願唐乃勤,但佢都係揀番香島!

原帖由 marskat 於 11-7-22 01:19 PM 發表
據我所知就算自行收左都要等5/7先知,不過我聽佢開放日講如果報英文班就會早過5/7知道收唔收,收左後亦可參加統一派位。
阿仔個同學就是報英文班收左,統一派位就派左第一志願唐乃勤,但佢都係揀番香島! ...

thanks for inf.  好有用的資料, 我女差d同你仔做同學tim

我係新會員黎,請各位多多指教先!!!
我想問下e間學校係band幾???
同埋入左e間學校後中一成績不錯的話有無機會插番去傳統band1英中津校的中一or中二???

多利是 發表於 11-7-22 12:35
上年大家派位都有pm閒聊啊,你個case都真係有D風迴路轉hahaha,,恭喜晒
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 yauhon135 的帖子

香島中學

中中

深水埗

1C

直資

男女

家人話此校是極左派學校, 心急想知對學生有否壞影響。
因扣了門戶2/8/12 就有清息, 但老公反對。
‹ 上一主題|下一主題