用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
樓主: byychan
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

原帖由 軒仔媽媽 於 08-9-13 12:28 發表
A線車

Pls Check PM

check PM pls

軒仔媽媽,
請問你為何選下午班而不選上午班呢?  是否下午好過上午班(是指升中派位及教學方法)? 謝謝!

原帖由 軒仔媽媽 於 08-9-13 10:15 發表
我仔仔在天主教聖瑪加利大幼稚園讀,有國語堂上,我是first round 入。

HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都好好小朋友冇咁辛苦,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲有時間可以返興趣班.

我覺得這校資源好好,一星期有三課外藉老師,這校有二位外藉老師,比其他它官立和津貼小學多,他是普通班上全部中文堂都用普通話,但其他班都會有普通堂.

原帖由 Dorathy 於 08-9-26 10:53 發表
軒仔媽媽,
請問你為何選下午班而不選上午班呢?  是否下午好過上午班(是指升中派位及教學方法)? 謝謝!

原帖由 軒仔媽媽 於 08-9-27 10:01 發表
HI,
我仔仔是自行入下午,我覺得下午都好好小朋友冇咁辛苦,我可以放工返到屋企一齊食飯休息一陣,又可以同佢做工課及温習,又唔洗趕住睡覺,第二日仲有時間可以返興趣班.
我覺得這校資源好好,一星期有三課外藉老師,這校有二位 ...

Hi,你好!我兒子己適應上學了,班主任劉老師好好,我唔明都有打電話給她

醒目開學勳章 王國長老

各位,
今天有沒有參加便服日呢..

還有中文的每日一篇. 你地有冇入過去睇下. 我見其實係唔錯. 可惜未知有冇時間比佢地做呢
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆 # 的文章

英文website不懂上,點上

醒目開學勳章 王國長老

你係未講 longman 那個website?

我上到喎.

原帖由 ernestchow 於 08-9-30 23:02 發表
英文website不懂上,點上
主愛我

Hi JoJo,

我都覺得好好,會安排他每日做完功課後做,都係每日一篇,一定有時間完成.

原帖由 JoJo 於 08-9-30 13:43 發表
各位,
今天有沒有參加便服日呢..

還有中文的每日一篇. 你地有冇入過去睇下. 我見其實係唔錯. 可惜未知有冇時間比佢地做呢 mouth:" />

醒目開學勳章 王國長老

軒仔媽媽,
而家有埋 , 中文, 英文, 數學, 普通話既每日一篇. 真係要好好咁搵時間比佢地做呀.

原帖由 軒仔媽媽 於 08-10-2 15:51 發表
Hi JoJo,

我都覺得好好,會安排他每日做完功課後做,都係每日一篇,一定有時間完成.
主愛我

JoJo,

原來每科都有,真係要時間做.我會每晚陪他做英文和普通話,早上叫他自己做中文和數學.

原帖由 JoJo 於 08-10-3 11:39 發表
軒仔媽媽,
而家有埋 , 中文, 英文, 數學, 普通話既每日一篇. 真係要好好咁搵時間比佢地做呀. mouth:" />mouth:" />

真係好鬼忙啊...

聽日有冇人去家教會週年大會?

8 Nov 去唔去遊車河?
[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

上星期六, PTA 攪既,
EQ 情緒管理全攻略 的 handout 放左上網,
有興趣的家長,可以 d/l 睇.

http://rossikwan.googlepages.com/EQ.pdf
[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

原帖由 ernestchow 於 08-9-15 11:14 發表

Yes,我同校長也問過,因要找合適校舍,又要建築,你睇St-Paul Co-Edu起要6年,

老實講大家都係唔好望la, 吳校長係小一小二家長會都話d幾年冇可能ga la

醒目開學勳章 王國長老

各位,
測驗週就到. 大家準備成點呀.

黎緊既親子運動會. 你地有冇參加呢
主愛我

我仔仔班中英數老師在堂上有嘉許獎印仔,儲滿印仔有小禮物,我兒子好喜歡舉手答問題,和留心上課,因他喜歡有印仔,那禮物是不是老師自己送出?

醒目開學勳章 王國長老

相信係呢.

因我冇聽過我仔仔班有咁樣儲印. 反而作業就會有貼紙呀.

原帖由 ernestchow 於 08-10-31 01:24 發表
我仔仔班中英數老師在堂上有嘉許獎印仔,儲滿印仔有小禮物,我兒子好喜歡舉手答問題,和留心上課,因他喜歡有印仔,那禮物是不是老師自己送出?
主愛我

今日同個小一家長傾計,她說個仔話英文考試考了幾條未教過的題目如was之類,唔知係唔係?

原帖由 Azababy 於 08-7-10 23:27 發表
Hi, 我小兒也9月入讀小一, 今星期六會考分班試, 我小兒不能選普通話班,  因是叫門入的, 你小兒呢?

想求證,是否叩門就不能進國語班,咁小一國語班係咪六年都國語班﹖小一廣東話班就六年都廣東話班呀﹖ 謝謝~

醒目開學勳章 王國長老

somedo,
沒有錯. 如是叩門入是不能入普通話班 (份叩門form 講到明既)

但你亦可以要求係升二年級時嘗試調往普通話班. 同樣地, 有人會要求調去非普通話班. (但比例較少)

入左普通話班, 六年也是讀普通話班.
原帖由 somedo 於 09-2-10 09:30 發表

想求證,是否叩門就不能進國語班,咁小一國語班係咪六年都國語班﹖小一廣東話班就六年都廣東話班呀﹖ 謝謝~
主愛我

原帖由 JoJo 於 09-2-18 21:31 發表
somedo,
沒有錯. 如是叩門入是不能入普通話班 (份叩門form 講到明既)

但你亦可以要求係升二年級時嘗試調往普通話班. 同樣地, 有人會要求調去非普通話班. (但比例較少)

入左普通話班, 六年也是讀普通話班.
...

謝謝解答!
既然少人出自然無咩位入,睇怕都係渺茫。我本身抽到果間可以有普通話,但派位無軒小咁好,真係魚與態掌,唔識揀。
‹ 上一主題|下一主題