用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 詠斯媽咪
go

2年班家長 [複製鏈接]

原帖由 詠斯媽咪 於 09-9-16 16:34 發表
(2E班)囡囡講下星期二默中文 第一,二課 課文+詞語..

詠斯媽咪
do you know who is teaching Chinese subject in 2E?

2D各媽咪,
is it correct that下星期中默only 第一課
課文+詞語 (nothing of 第二課) ?
if that is the case, why there has difference with 2E.

經我囡苦苦哀救, 我係俾 $5 on every Friday.   前星期五係第一次俾 $5 佢返學, 放學時佢即刻係書包攞咗袋魚蛋出嚟 (白色袋袋住),  佢話小息排隊買咗但又唔夠時間食, 所以就....
好彩個白色膠袋冇穿, 如果唔係 d 書全部係魚蛋汁.

原帖由 芸迪 於 09-9-16 11:28 發表

有呀~  我同佢協議, 每星期只可以係學校買一次~

我都有問阿囡呢個問題, 佢嘅答案係 "我唔知呀".

原帖由 芸迪 於 09-9-16 17:46 發表

請問駛唔駛默埋併音+聲調呢?

我囡家課冊寫 : 下星期一默書 詞語 (二), 課文 (一)

我都想問係未全課課文 (一), or 某些段落 or 某些句子 ?

原帖由 IrisCheng 於 09-9-17 01:39 發表

詠斯媽咪
do you know who is teaching Chinese subject in 2E?

2D班各媽咪,
is it correct that下星期一中默only 第一課
課文+詞語 (nothing of 第二課) ?
if that is the case, why there has difference wit ...

2D班家長: 根據家課冊, 下星期一中默範圍係第一課課文 (應該係全課) + 第二課詞語~

仔仔話唔駛默併音+聲調, 咁都無咁驚~

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-9-17 02:36 發表
經我囡苦苦哀救, 我係俾 $5 on every Friday.   前星期五係第一次俾 $5 佢返學, 放學時佢即刻係書包攞咗袋魚蛋出嚟 (白色袋袋住),  佢話小息排隊買咗但又唔夠時間食, 所以就....
好彩個白色膠袋冇穿, 如果唔係 d 書 ...

我都係每星期俾$5零用錢仔仔~  佢第一個星期唔記得帶錢返學, 竟然走去問同學借錢, 結果班主任第二日就打俾我啦

佢果次買左菠蘿冰, 其實小息時要排長龍, 買完都無咩時間食, 但佢都仍然好興奮~

回覆 6# IrisCheng 的文章

2E班中文老師是姓楊.

好奇問吓點解你囝問同學仔借錢, 老師會知道嘅.

咁你囝囝其實借唔借到 $$$ ?  

原帖由 芸迪 於 09-9-17 09:32 發表

我都係每星期俾$5零用錢仔仔~  佢第一個星期唔記得帶錢返學, 竟然走去問同學借錢, 結果班主任第二日就打俾我啦

佢果次買左菠蘿冰, 其實小息時要排長龍, 買完都無咩時間食, 但佢都仍然好興奮~ ...

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-9-17 16:58 發表
好奇問吓點解你囝問同學仔借錢, 老師會知道嘅.

咁你囝囝其實借唔借到 $$$ ?  

因為仔仔問隔離班的同學借錢, 同學仔告訴了自己的班主任, 再轉告我們的班主任, 因此被揭發了~

借到呀, 第二日就還左啦~

其實, 仔仔當晚就講左俾我知佢借錢既事, 我聽完都嚇一跳, 即時話俾佢知唔可以問人借錢, 亦唔可以借錢俾人~  估唔到第二日就接到班主任既電話~  真係好事不出門, 醜事傳千里

不過, 班主任只不過講返件事俾我知, 老師亦同仔仔解釋左 (唔係罰).  但再有下次, 就會處罰喇~

原帖由 詠斯媽咪 於 09-9-17 11:27 發表
2E班中文老師是姓楊.

so,  2E & 2D是相同的中文教師:)

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-9-17 02:36 發表
好彩個白色膠袋冇穿, 如果唔係 d 書 ...

有冇咖哩魚蛋

2D班家長
今天的中文功課改正令我

佢都係一時心急, 好彩冇事.

原帖由 芸迪 於 09-9-17 17:15 發表

因為仔仔問隔離班的同學借錢, 同學仔告訴了自己的班主任, 再轉告我們的班主任, 因此被揭發了~

借到呀, 第二日就還左啦~

其實, 仔仔當晚就講左俾我知佢借錢既事, 我聽完都嚇一跳, 即時話俾佢知唔可以問人借錢, 亦 ...

冇, 不過佢阿媽有火藥味  

原帖由 IrisCheng 於 09-9-17 23:23 發表

有冇咖哩魚蛋味  

me too.
阿囡話全班有 18 個小朋友都要全部改, (都唔知係未真嘅), 叫我唔好話佢曳曳.  見佢講到眼紅紅都冇鬧佢, 叫佢下次小心抄 d 拼音同音調.

原帖由 IrisCheng 於 09-9-17 23:41 發表
2D班家長
今天的中文功課改正令我

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-9-18 01:21 發表
冇, 不過佢阿媽有火藥味  

算啦, 岩岩開始可以去小食部買零食, 一定好興奮架啦~  仔仔咪一樣, 無帶錢都要問人借

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-9-18 01:26 發表
me too.
阿囡話全班有 18 個小朋友都要全部改, (都唔知係未真嘅), 叫我唔好話佢曳曳.  見佢講到眼紅紅都冇鬧佢, 叫佢下次小心抄 d 拼音同音調.

想問一下, "笑個不停" 既 "個" 字, 係咪改左做輕聲?  跟書抄係第4聲, 但老師就圈住要改正.

乜你咁細心呀, 有對本書.  阿囡淨係跟住老師 d 紅字改咋.  今晚再睇吓先.

原帖由 芸迪 於 09-9-18 09:49 發表

想問一下, "笑個不停" 既 "個" 字, 係咪改左做輕聲?  跟書抄係第4聲, 但老師就圈住要改正.

你地小朋友默完書未呀?第一次用普通話默,我囡話佢班有好多同學都唔識喎,唔知係未真呢?我囡當然成績麻麻啦..唉...

pris_cheng,

阿囡今日放學時話佢果班有五個同學仔冇返學, 包括你囡囡, 冇事嗎 ?  Take care.
‹ 上一主題|下一主題