用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多唔多人簡咗直資中學交流吓
樓主: FFchan
go

多唔多人簡咗直資中學交流吓 [複製鏈接]

見好多媽咪都話聖瑪加利(直資)英中唔錯, 我都有興趣報名去參觀吓, 請問佢係band幾?

我都有興趣報名去參觀吓, 請問佢係band幾?Tel:2396 6675 27/9 2:30-5:30

Thank you!! 知唔知間學校係bank幾呢?
原帖由 yan_yan_miu_miu 於 09-9-16 23:06 發表
我都有興趣報名去參觀吓, 請問佢係band幾?Tel:2396 6675 27/9 2:30-5:30

duplicated, Deleted

I also want to know

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-9-12 00:18 發表
見好多媽咪都話聖瑪加利(直資)英中唔錯, 我都有興趣報名去參觀吓, 請問佢係band幾?

醒目開學勳章

請問有無媽咪對港島直資有心得呀? 請指教! 謝謝.

原帖由 SOLAR08 於 09-7-20 01:30 發表
我亞女大抽獎派左去一間完全冇選,仲要響好遠既學校(搭車起碼要1個鐘). 於是同佢去叩門,嗰幾日又熱到死,真係行到底3褲都濕埋....

最後都係報左聖瑪加利(直資)英中. 呢間學校
由小六直上中學既有兩班, 收外來生既亦有 ...

請問這校屬band幾? 學費多少? 可否講多啲學校情況?
tks

我個仔校網Kwun Tung,家住Kwoloon Bay,
學校成續全級頭5名,
有咩直資可以適合? Thank!!

成績咁好, 點解會選直資學校, 緊係博大抽獎啦 !  
原帖由 yeahyeahyeah 於 09-10-2 04:38 PM 發表
學校成續全級頭5名,
Tomorrow is better

st. paul co-ed?

or DBS?

原帖由 yeahyeahyeah 於 09-10-2 16:38 發表
學校成續全級頭5名,

原帖由 Elona 於 09-10-2 23:10 發表
成績咁好, 點解會選直資學校, 緊係博大抽獎啦 !  

簡直資就係唔想大抽獎
點解你會覺得博大抽獎好過簡直資?

原帖由 moyan 於 09-10-3 02:22 發表
st. paul co-ed?

or DBS?

會唔會太進取?因為跨區唔知會唔會影晌到Band.
呢兩間通常多唔多位?

我覺得直資同津校既師資冇咩大分別, 分別只係一個要比學費, 一個唔使比學費, 你仔仔成績咁好, 9成9可以入讀英中, 為可不留噃d $$比佢學其他嘢或將來升學用....
除非你心儀既中學係直資, 否則通常係band 2頭既marginal case , 唔夠膽博大抽獎, 驚派得唔好亦唔想擔心成年, 所以揀直資而放棄大抽獎....

原帖由 yeahyeahyeah 於 09-10-3 02:35 AM 發表

簡直資就係唔想大抽獎
點解你會覺得博大抽獎好過簡直資?
Tomorrow is better

醒目開學勳章

hi,

totally agree!!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-10-3 12:09 發表
我覺得直資同津校既師資冇咩大分別, 分別只係一個要比學費, 一個唔使比學費, 你仔仔成績咁好, 9成9可以入讀英中, 為可不留噃d $$比佢學其他嘢或將來升學用....
除非你心儀既中學係直資, 否則通常係band 2 ...

恕我多言,我想分享一下我的經驗。

小女小學時在Net 12, 是Band 1 生 (是尾的), 有參加大抽獎, 但現於一直資中學升上中一。身為父母, 當然會想給小朋友最好的, 但有一些外在因素也要考慮到...

去年我便替她考了直資, 雖然被取錄, 但有信心是Band 1, 而在Net 12 又有不少英中學位, 心想不防一試, even 失手, 她總可憑成績及一些獎項去叩門, 一間不錯的Band 2 頭該不會太難。事關自知可能會欠少少運, 在抽獎同時, 我亦為她報了間有派位的直資, 有最後的50 個叩門位, 可在派位當日知道結果, 如大抽獎順利, 便可知道不要那後備直資位。

當然, 結果是我的最壞打算: 派位只得第四志願 - 一間Band 2 頭的熱門中中, 頓時心感一沉, 但同時心感安慰, 一可confirm 小女是Band 1, 二可有一間尚可的中學在手, 叩門失敗的話, 也不會太差吧! 幸好, 在到過五間心儀的中學交過叩門的信及表格後, 我便收到直資的offer, 這對我來說, 可算是一天大喜訊呢!

我希望以過來人的身份來分享一下我的經驗......

註: 我不是要求名校, 只想 1) 英中(多是Band 1 的, 又方便他日升學), 2) 及3) 是 教會背景 (多是校風好) 及 女校 (延遲拍拖的時間及机會), 我想也不是太高要求吧......

現時聖瑪加利大概係BAND 2頭左右吧, 因為係英中, 學校英語環境好好, 有多名外藉老師(十多位)及學生, 而且仲係小班教學, 學生還可以多選修一科外語.  所以就算係比學費我都覺得係OK既.

今年中一係第一年有自己小學學生升上中學, 所以收外來生既位置會少左, 競爭會大左.  小學部學生本身英語水平已經唔錯, 小五, 六已經用緊中一, 二既書, 所以中學部隨住有自己學生升上去, 水平亦將會不斷提升.

原帖由 meyonw 於 09-9-30 11:36 發表

請問這校屬band幾? 學費多少? 可否講多啲學校情況?
tks

唔同直資有唔同教學理念, 直資一定係有不同於官津之處, 家長先會肯花錢入讀.

‹ 上一主題|下一主題