用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 祖堯天主教小學
樓主: annayee
go

祖堯天主教小學 [複製鏈接]

joeychai.
以我所見今年祖天個web-site更新左....至於, 幾時check到功課, 咁妳就要留意下小朋友有冇派到嗰張附有password的memo紙啦.
因我個女往年都係派左 (舊年係貼係手冊最尾嗰頁的) 至可以去佢地個內聯網到check的.
靖靖已經六歲半啦 ! 但係返親學都喊...令到我好懊腦呀

我個仔話食唔切, 結果仲有兩件雞未吃... 就要收盒了.

原帖由 jena2468 於 09-9-7 08:52 發表
今日開始全日係學校食飯, 唔知亞女掂唔掂呢

Joeychai,

大家都讀1C班. 我想問阿仔星期五及星期一都在英文上寫了 "revise Aa-Zz" 是什麼意思? 我問阿仔, 佢又話唔知.

仲有, 上星期5係唔係收左 Let's Give 本書呀? 我問阿仔, 佢又話只收了 Listening, 唉呀, 如果學校收左 Let's Give, 都好D, 唔係的話, 我咪要買過?

仲有, 我都好期待上網查手冊呀! 有時都唔係好知D short form 係咩意思.

仲有, 有D堂, 我唔係好知帶什麼書, 大家有沒有呢個問題呢?

我昨晚放工7:30PM返到屋企 (阿仔第一日全日), 我覺得自己好似打緊杖咁, 一D都無誇張.

原帖由 joeychai 於 09-9-7 10:39 發表
通告寫欠交功課5次就警戒,唔知幾多次缺點!
第二日先交我估當欠交,不過岩岩開學唔會咁嚴掛?!
係囉!幾時先可以睇網上功課

AWma,

有時我都唔明手册寫咩架!你不如問下班主任,佢地好樂意解答的!

小女正是讀1C,我也不明白手冊說什麽,還有誰知道如何進入學校的內聯網?
原帖由 AWma 於 09-9-8 13:33 發表
Joeychai,

大家都讀1C班. 我想問阿仔星期五及星期一都在英文上寫了 "revise Aa-Zz" 是什麼意思? 我問阿仔, 佢又話唔知.

仲有, 上星期5係唔係收左 Let's Give 本書呀? 我問阿仔, 佢又話只收了 Listening, 唉呀, 如 ...

9月18日,不是半天嗎?12點放學?
原帖由 ivory0915 於 09-9-2 17:05 發表
大家留意, 18/9 (Friday) 係唔駛返學架, 如果要搵人 take care 小朋友嘅, 要 plan 定啦.

好像是沒有,聽小女說來說去,就是一個會說中文的英文老師,不知道,大家知道否?
原帖由 annayee 於 09-8-29 23:29 發表
請問小一有無外藉老師教呀?

原帖由 sasa314 於 09-9-8 23:53 發表
好像是沒有,聽小女說來說去,就是一個會說中文的英文老師,不知道,大家知道否?

開學前米有個家長會嘅, 當時講過話有一位NET 駐校, 重話佢個樣係CHINESE, 但只會講英文嘅 !

原帖由 AWma 於 09-9-8 13:28 發表
我個仔話食唔切, 結果仲有兩件雞未吃... 就要收盒了.

係呀, 我個女都話要密密食ga, 我諗佢地慢慢會適應 !

原帖由 sasa314 於 09-9-8 23:47 發表
小女正是讀1C,我也不明白手冊說什麽,還有誰知道如何進入學校的內聯網?

你睇下家長日派果本家長手册,內面有手册簡號,你睇下會唔會明多D,至於內聯網,我個仔個班主任話個PASSWORD會係電腦堂派,但我個仔仲未收到!

我已經打開那本書仔的手冊間號對著來看了. 不過, 裡面無 Revise Aa-Zz 的解釋...

昨天好似有上電腦課, 不過阿仔無話派什麼東西啊!

仲有, 昨天體育課, 阿仔話無落操場, 只在班房, 佢問我點解體育課無得體育???

原帖由 annayee 於 09-9-9 09:17 發表

你睇下家長日派果本家長手册,內面有手册簡號,你睇下會唔會明多D,至於內聯網,我個仔個班主任話個PASSWORD會係電腦堂派,但我個仔仲未收到!

係呀, 阿仔昨天又係話午餐食唔切, 結果我昨晚要求他20分鐘內完成晚餐. 訓練一下佢, 要佢食快D.

原帖由 jena2468 於 09-9-9 08:40 發表

係呀, 係呀, 我都記得係呀!

原帖由 jena2468 於 09-9-9 08:37 發表

開學前米有個家長會嘅, 當時講過話有一位NET 駐校, 重話佢個樣係CHINESE, 但只會講英文嘅 !

阿仔星期一及星期二都吃唔完.... 今日終於有進步了, 爸爸減少了份量, 阿仔吃完, 還說份量足夠, 但爸爸就怕阿仔唔夠飽....

你地小息有沒有給他小吃的? 我仔小息會吃一個小麵包, 明天會比一隻香蕉佢小息吃.....

原帖由 jena2468 於 09-9-9 08:40 發表

阿仔今日跟我說, Miss Lee 好搞笑, 有個女同學欠交功課, 點知呢個女同學哭了, Miss Lee 話各位靚仔靚女, 大家都唔會哭喎....

仲有, 阿仔話認識了新同學仔, 終於講左D同學仔的名比我聽....

原帖由 AWma 於 09-9-9 22:45 發表
阿仔星期一及星期二都吃唔完.... 今日終於有進步了, 爸爸減少了份量, 阿仔吃完, 還說份量足夠, 但爸爸就怕阿仔唔夠飽....

你地小息有沒有給他小吃的? 我仔小息會吃一個小麵包, 明天會比一隻香蕉佢小息吃.....

...

亞女話又要去TOILET, 又要飲水, 又要同同學玩, 唔得閒食小食喎, 不過佢要求放學係校車食

醒目開學勳章

Joeychai,

仲有, 上星期5係唔係收左 Let's Give 本書呀? 我問阿仔, 佢又話只收了 Listening, 唉呀, 如 ...

Revised Aa-Zz 的意思是叫小朋友溫熟 A-Z (大小階).

醒目開學勳章

Joeychai,

通常 reading 本書仔係 keep 係學校, 所以老師會收起.

原帖由 joeychai 於 09-9-10 17:09 發表
AWma,

"revise Aa-Zz"
我仔話係home 自己溫習Aa-Zz 喎...

" Let's Give "
我仔話收左.

"阿仔話無落操場, 只在班房, 佢問我點解體育課無得體育???"
係呀....我都唔明點解, 我問阿仔咁係到做乜...
佢話, 英文老師走 ...

joeychai,

請問如果小朋友25分鐘內食唔哂,會點處理架?會唔會比佢地食埋小息果段時間架?
‹ 上一主題|下一主題