用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何教寳寳百科知識
樓主: chunmame
go

如何教寳寳百科知識 [複製鏈接]

Re: 如何教

Elsamouse,
我話唔到咩係正確方法,但是否要緊隨專家既方法呢?又未必,跟得幾多得幾多啦,知道左個精神最重要,亦都唔需要為左跟唔到佢既日程表而好似覺得好大問題咁.

我個仔都唔係日日睇,亦唔係好有系統咁睇,但我滿意個成果,咁就得架啦,有心機同佢做呢套方法已經夠架啦,我get到既精神係用呢種方法,去訓練佢地腦仔,我覺得一路都有教佢地各方面既野,佢地出黎既效果係唔會比無做差既,放心

To : Coolpig
我淘汰字卡的方法很簡單,當已教了5組卡(即25張),以後便每日淘汰5張,又加入5張.
因為我之前看25張字卡的時候,是25張同時看的,而且每次也把字卡(25張)重新洗一次,所以沒有你的煩惱.
有時看多少張卡,怎樣看,也許不是最重要的因素,最重要是我們明白每個教法的方針&原理,放鬆D啦,BB好醒嫁,好容易就可以學懂很多東西,反而怕他們學得太快,應多D留心他們的進展,以免把他們悶壞 :  :  :
不要"嚴"我囉梳呀   
到我有個問題想請教你,我也買了DWE,但什麼是Huarry English ,那間公司的出品??
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

你地好, 我bb已4個月, 想開始比點數卡佢睇, 我想問你地既點數卡係買定係自己做? 係邊到可以買到呀? 多謝指教!

Zoe Ma Ma,

謝謝你! 我未開始已犯了一個大忌, 就係太緊張! 係wor, 你個方法都唔錯, 又輕鬆, 又易做! 我會記住放鬆D既啦! 學到幾多都唔緊要, 最緊要係佢enjoy, 不竟佢重有慢慢長路去學野....最緊要係令佢覺得learning is funny!

至於Huarry English, 唔知你有無聽過蒙特梭利教學, 佢係跟據呢個教學法而develop出黎既product, 呢個係關於語文, 主要係培養孩子閱讀既興趣, 沒有VCD的, but有個發聲寶寶幫你讀字.......今年4月先在香港有售, make in Korea, 所以product有韓文, 佢地今年先羅到專利在HK發售.......不過你買左DwE, if小朋友有興趣我諗都好夠, 因為我不想小朋友看太多電視/電腦的光線, 所以先唔考慮DWE, 但係我好鍾意DWE部拉卡機呀!!!

Coolpig :
我住在荃灣,你住邊區呀??? :
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

Hi ZoeTse,
我都買左DWE呀! 你覺得BB既進到如何? 我BB用左兩個月到.  你覺得同一時間比DWE及自制Flash card(中,英,點數,百科)BB睇, 佢會唔會混亂呢?  

我係新手, 剛買左"如何教寶寶數學,閱讀及百科知識" 亦睇左陳sir及Tina既websites, 所以好希望比BB開始睇卡, 請各位多多指教.

我聯略到台灣出版商, 佢地有點數卡賣, 我打算Order因為我屋企無colour printer, print唔到紅色.

woodsoil,

請問圓點卡要幾錢一套 ? 我現只print 了10張.  可給我陳sir website 嗎 ? 我都係剛開始的, 但我bb而家先二個幾月, 我主要是stimulate 佢的眼睛. 三個月我會正式加把勁去教佢. 除了用flash card, 我都睇緊有什麼可給她.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

To : bebeyan

陳sir website : www.geniusout.com.hk

To : woodsoil
我有少少不明白你的意思,睇DWE點解會同字卡混亂,DWE主力是CD,其次是一日看一次DVD,另外看talking along card 5張.同字卡的關係每好似不太相同.
你的意思是否怕BB把字卡 & talking along card 混淆???
其實香港都有點數卡賣嫁!!!!!!
你話屋企無color printer,點數卡就可以買,但遲D制作百科卡的時候,無color printer就好似會有少少唔方便喎!!!到時點算呀??     

ZoeTse,
我同過DWE既Consultant傾, 佢話唔好又英又中咁比bb睇, 先學好英文, 大約讀完一次talking along card 才比中文字佢睇. 但點數卡就要快d比佢睇.
想問hk那裹有點數得買? 咁我就唔駛由台灣order咁耐.
我都有考慮過制作百科卡的時候無colorprinter既問題, 我會試下搵朋友或影印公司睇下可唔可以幫我print.
bebeyan,
台灣order要800台幣, 未計運費.如搵有成定則hk$267但要成個月先有.

Coolpig 寫道:
Zoe Ma Ma,

謝謝你! 我未開始已犯了一個大忌, 就係太緊張! 係wor, 你個方法都唔錯, 又輕鬆, 又易做! 我會記住放鬆D既啦! 學到幾多都唔緊要, 最緊要係佢enjoy, 不竟佢重有慢慢長路去學野....最緊要係令佢覺得learning is funny!

至於Huarry English, 唔知你有無聽過蒙特梭利教學, 佢係跟據呢個教學法而develop出黎既product, 呢個係關於語文, 主要係培養孩子閱讀既興趣, 沒有VCD的, but有個發聲寶寶幫你讀字.......今年4月先在香港有售, make in Korea, 所以product有韓文, 佢地今年先羅到專利在HK發售.......不過你買左DwE, if小朋友有興趣我諗都好夠, 因為我不想小朋友看太多電視/電腦的光線, 所以先唔考慮DWE, 但係我好鍾意DWE部拉卡機呀!!!

Hi Coolpig,

原來都多了人有聽過, 咁你看過未??有沒有買來比bb用呀!!我就買了, 如果你有買, 用成點?? 大家分享吓!!

JackMon,

我打算呢個星期買, 你買左, 我想問你佢地係咪真係有人上你屋企教你點擺套教材? 另外, 佢地既after sales service好唔好呢? 好開心有人買左套教材, 我地真係要互相交流下!! 你BB幾大? 你又用成點呢? 你有無買埋Story Boom Boom? 我諗住買埋呀......

Coolpig,

原來都多了人有聽過, 咁你看過未??有沒有買來比bb用呀!!我就買了, 如果你有買, 用成點?? 大家分享吓!![/quote]

woodsoil & bebeyan,

正如Zoe Ma Ma所講, 沒有colour printer真是有些唔方便, 不過若你諗住買red dot card, 成$200幾蚊我覺得幾貴, 有無諗過買red-dot sticker自己貼呀? 我見文具鋪都係賣緊幾十蚊1大pack, 應該夠貼1-100個dot, 而且size剛好是直徑3/4吋, 和書的requirement一樣, 你地可以考慮一下!又唔駛等咁麻煩!

另外, Singapore都有Doman的教材買, SGD1,200一套有 中, 英, 數 and百科, 你可以去 www.gdbaby.com睇睇, 不過個人仍為唔化算, 因為字卡唔夠多, 但若你沒有時間做, 又有閒$$, 都可以考慮!! 我就時間多過$$, 所以唯有自己整      

ZoeTse,

我用的是卡紙,5X15吋,即與書中的size一樣,是向做印刷的朋友訂的,他已經幫我cut好,係放不進folder的.我的保存方法是: 於卡後順序寫上號碼,然後放在盒裏

請問你可否問一問你的朋友仍會幫忙造5 x 15吋size的咭呢?  因為我最初都是從tina那處print出來用,而且每張都會自行過膠先至比囡囡看,有個別的就會放進膠folder內比囡囡看,其實材料費都不是問題,我現在遇到的問題是想再減少準備的時間,我早幾個月都用marker寫在咭紙上比囡囡看,但那咭紙的size是A5的,只是平日袋住D咭仔+marker出街見到D特別的就即刻寫出o黎比囡囡看,但始終size太細了

請問你介唔意介意幫我問o下你的朋友啊。等你的回覆。謝謝
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

Coolpig,
哇要SGD1200, 好貴呀!
我有考慮自己做點點, 但我老公話我成日要OT, 邊得做, 做完時ah B都可能一歲, 佢話費時我做到唔拖唔水, 叫我買好過啦.  

woodsoil,

你整住0-50 (51張咭) 用住先囉,減少d都得o架0-30得唔得? 跟住淨返果d咪每日偷自己lunch時間的10分、8分鐘o黎貼囉每日貼4、5張,好快就攪掂啦。

又或者用marker係白紙上點上o黎都得,冇咁靚之嘛咪一樣用得。我自己初時都係整o左0-50 o黎用住先,依家都係諗緊方法希望可以減少前期準備的工作時間,因為每日得兩三個鐘對住囡囡同埋個細囝,時間真係好鬼緊o架 (其實就唔夠用tim)。

p.s. tina個網有得print D 點點出O黎用喎,點解唔係果度攪呢? (Sorry~因為我冇看前文,唔知係咪冇colour print!)
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

小樹熊
我剛剛搵朋友幫我係台灣買,咁會平D,唔使比運費.  我無COLOR PRINTER 呀, 所以唔可以用tina個網. 我依家用LUNCT TIME 時間幫手個邊做百科卡, 如果百科卡有得買, 我都會買呀!

各位,

原來的圓點卡都幾貴一套. 我只係問下, 我諗我都係自己print 出來. 我都諗緊用什麼紙印的字卡,百科卡. 我先前買了120g A4 paper 要$59/250張.  如入folder, 其實唔需要甘厚紙的. 大家覺得點做好的 ?

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

Coolpig 寫道:
JackMon,

我打算呢個星期買, 你買左, 我想問你佢地係咪真係有人上你屋企教你點擺套教材? 另外, 佢地既after sales service好唔好呢? 好開心有人買左套教材, 我地真係要互相交流下!! 你BB幾大? 你又用成點呢? 你有無買埋Story Boom Boom? 我諗住買埋呀......

Coolpig,

原來都多了人有聽過, 咁你看過未??有沒有買來比bb用呀!!我就買了, 如果你有買, 用成點?? 大家分享吓!!
[/quote]
My younger son is going to 2 yrs on coming August. I have bought both "Hurray English 2" and "story boom boom".  He likes the day time story so much. I have made a schedule to the 印印 and let him to read the book with Space BoBo. I think she also can learn sound english accomplish with him.

The sale will come to my home to teach me how to place a liberary concern and how to use "Huarry English 2".  The after sale provided by the sale girl is O.K.  She is quite helpful and tell me lost of valauble information on how to teach kids.

小樹熊
我可以試試問我朋友,但我是自取的,地點在葵芳,你方便嗎??
如果唔方便,可能就要多花費幾十元call van 仔啦!
而且min.幾百張起,你看看是否ok?ok我先比資料你!!
‹ 上一主題|下一主題