用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008 N1BP@開學大吉
樓主: 3X
go

2008 N1BP@開學大吉 [複製鏈接]

So far Ms Bernie只是在開學第二個星期及第三個星期打過total 4次電話比我, 上星期同今個星期都無打比我..

咁其他老師有冇打過比你? 可能d老師分工打比唔同的家長?

原帖由 Gauze 於 08-10-2 21:51 發表
你地每個星期都有電話架!點解Ms.Bernie從未打過電話給我,講下阿囝D野?

Gauze, LIKLIK,

咁其他老師有冇打過比你? ==>NO!

0向最初0既適應期,家長陪返學時,
老師說約1星期打2次打比家長,
講下小朋友0既野,
之後我就0向每星期二,四 AROUND 5:00PM,
收到MS. BERNIE CALL啦!

不過佢次次都提, 如果有野可主動打比佢0既,
我估遲D佢吾會打0甘密比家長0瓜?

係阿囝開學到現今都無任何老師打比我..可能係無野好講掛

Gauze,
其實可以主動D call Ms. Bernie, around 5:00, 我接阿仔放學時,都會問老師阿仔點樣! Ms. Bernie好樂意回答,也很詳細!
我個人認為三位老師很有經驗及富愛心!雖然個課室係細左少少,但老師係軟件...都很重要!有一日阿仔在屋企叫我Good Afternoon, Ms. Ber... 唔係.. Ms.媽咪!!好好笑!
我見Angie 同Angela識唱咁多歌真係覺得佢地好利害!
我上星期六看手冊,打開阿仔本兒歌書,問佢點唱"我的雙手"同"EAK-A-POO",佢無唱,不過就做動作比我睇!原來短短時間,學校教了很多東西!

ALL:

今日老師有無打比大家呀?
佢一向星期二,四打來的,
昨日放假估吾到佢今日星期三都打比我.

佢都講番小朋友0既情況都幾詳細,
同埋好有禮貌, 感覺幾好呀!

alwaysbear:
有無覺得教colour個本書,
教得好慢呀? 教來教去都仲係紅色0既?

至於對於佢地教0既中文字,
我覺得好好呀,
因為我個女只中意英文, 講英文, even 連文字都係,
英文字識認好多,
不過未番學之前一個中文字都吾識,

呢幾個星期, 每星期教1隻中文字,
而家認得晒5隻中文字啦!(only in word no picture)
廣東話亦講多左好多,
雖然有時d音好歪吾係好知佢講咩囉.哈哈

hi, 各位N1BP的媽媽, 我想問問, 你地知唔知學校維修情況怎樣呀? 打去學校問, 還沒有結果, 都唔知點算.

3X,

係,教左紅色,圓形,大小,一一對應, 係手冊"概念"上寫的!
但我唔太明白呢個WEEK功課最後一頁:質感: 滑&粗的東西!
滑我都明白!粗我查林語堂字典:(我想以下是較接近)1)Simple, coarse, unrefined, lower-grade: 布 coarse cloth;
2)糙 adj., rough (work), coarse.
3)壯 adj., robust, sturdy, stout
所以會再想一想貼D物!

另外,我覺得D中文咭好好用!同埋覺得學校教左好多東西!

原帖由 alwaysbear 於 08-10-12 04:27 發表
3X,

係,教左紅色,圓形,大小,一一對應, 係手冊"概念"上寫的!
但我唔太明白呢個WEEK功課最後一頁:質感: 滑&粗的東西!
滑我都明白!粗我查林語堂字典:(我想以下是較接近)1)Simple, coarse, unrefined, lower-grade: 粗布 coars ...

我都唸左一陣,我用了
滑: 玻璃紙、 絲帶、白紙
粗: "咒"紙、百潔布、紙皮

係呀..功課個度我都係 :
滑: 玻璃紙、
粗: "咒"紙、

仲有, 我想問下大家小朋友番屋企讀0既中文字,
係國語定廣東話??
我問阿囡個'耳'字,
前日佢答廣東話, 尋日答國語 wor?!?!

我阿囝用廣東話讀D字 ka bor!!

Angela 都係謮廣東話喎!

後來我用了:
滑:膠片,膠袋
粗:紙皮,繩
字卡:我估係廣東話!

我阿女都係用廣東話讀。 佢仲要讀來讀去都係"手"字, 問佢個"口"字, 就答"月", 問佢個"月"字, 就答"餅餅", 我問佢乜嘢餅餅呀, 佢就話"月餅"。 唉, 真係唔知幾時先認到D字。

原帖由 LikLik 於 08-10-16 00:34 發表
我阿女都係用廣東話讀。 佢仲要讀來讀去都係"手"字, 問佢個"口"字, 就答"月", 問佢個"月"字, 就答"餅餅", 我問佢乜嘢餅餅呀, 佢就話"月餅"。 唉, 真係唔知幾時先認到D字。 ...

會唔會係玩嘢呀? 明明識都講左第二個字?? 我個仔最鐘意係咁!!

all:

我尋日再問一次,
係國語呀!
耳/口/手/月/人 都係國語wor????

再問佢0甘廣東話點讀?
只答到 耳 / 月 / 手

我估有可能國語同廣東話都有教!

我都唔知佢係咪玩嘢, 個"手"字就次次都啱, 但其他字就..

原帖由 hyatt 於 08-10-16 09:07 發表

會唔會係玩嘢呀? 明明識都講左第二個字?? 我個仔最鐘意係咁!!

維維淨係講廣東話喎!我仲以為無教國語添!

Ms Bernie打過好多次電話比我喎!初初一星期打兩次,後來一星期都打一次,講下維維響學校點樣,有次工人放左件衫仔響書包出面個格,老師搵唔到,仲以為我無比維維帶衫仔,Ms Bernie都有打電話比我!

有無媽咪知道學校有無咩事發生?因為我響另一個topic見到有家長話學校超收,又話爆水管!

all:

等我解開大家0既"迷"啦!

我問左班主任啦,
原來d 字cards,
係主力教廣東話的(一星期內都會圍繞呢個字教),
而一星期2次普通話堂,
老師都有show番呢張cards出來教小朋友讀國語,

可能d小朋友主要讀廣東話,
係因為0向一星期以內,
都不斷提住呢隻字,

而如果0甘0岩記得國語老師教0既國語,
就會記得點讀國語啦!

謝謝收看!

聽日Hallowen,你地會怎樣同佢地打扮呢?好似話要D帶糖果返去添...準備好未呢?

我覺得HALLOWEEN學校DECORATION都好靚!同埋D TEACHER一齊會MAKE UP變左隻貓, 好得意!
‹ 上一主題|下一主題