用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 08-09年2C班過來傾下啦喂!!!
樓主: ckckcktina
go

08-09年2C班過來傾下啦喂!!! [複製鏈接]

Yes, 生字改正

原帖由 twu_hk 於 08-9-17 18:26 發表
Yes, 生字改正

Thanks! 亞囡話佢唔駛做改正, 唔知真定假?

知唔知有冇NANNY BUS 係星期一同二, 四點後接放學回北角?

Hi,

咁多位, 你地阿女有無響學校訂飯呀? 有無投訴唔好食呀? 我同我女訂左今個月, 不過佢已經話唔好食, 想下個月帶飯.

仲有個睇飯媽咪講, 我地班好多人都係自己帶飯呀.

原帖由 ckckcktina 於 08-9-18 12:50 發表
Hi,

咁多位, 你地阿女有無響學校訂飯呀? 有無投訴唔好食呀? 我同我女訂左今個月, 不過佢已經話唔好食, 想下個月帶飯.

仲有個睇飯媽咪講, 我地班好多人都係自己帶飯呀. ...

亞囡一直都講 D 飯唔好食 ga la! so far, 都要訂落去!

BTW, 呢个 sun 有冇人去 birthyday party ar?

今日亞囡 ECA 做 little angel, 我都唔記得係做 D mud?

你哋 囡囡 join 咗邊一項 ar?  會唔會一齊 ar?

原帖由 bbqueen 於 08-9-19 22:01 發表
今日亞囡 ECA 做 little angel, 我都唔記得係做 D mud?

你哋 囡囡 join 咗邊一項 ar?  會唔會一齊 ar?

我女女都係little angel, 我上網都見到你個女名.

我地冇收到生日會邀請咭, 冇份玩

Hi bbqueen, twu_hk, 各位mami,

我都吾客氣入o黎坐o下囉, 剛好我有個問題想問o下, 今年學校有冇幫d囡囡報校際音樂節? 早幾日阿囡個琴老師問我, 阿囡有冇報, 吾知我有冇記錯, 去年好似有㗎. 但今年好似冇提過....

原帖由 twu_hk 於 08-9-19 23:12 發表

我女女都係little angel, 我上網都見到你個女名.

我地冇收到生日會邀請咭, 冇份玩

原帖由 melmo 於 08-9-20 17:49 發表
Hi bbqueen, twu_hk, 各位mami,

我都吾客氣入o黎坐o下囉, 剛好我有個問題想問o下, 今年學校有冇幫d囡囡報校際音樂節? 早幾日阿囡個琴老師問我, 阿囡有冇報, 吾知我有冇記錯, 去年好似有㗎. 但今年好似冇提過....

...

舊年 Ms Tse 話最好揾自己 ge 琴老師報, 因為唔想加重學校 ge 工做, 但後來好似有出通告問我哋駛唔駛 thr 學校報......

今年, 我問過 班主任, 佢都冇答番我學校会唔会代報?  唔知其他班知唔知

Hello to all 2C parents,

May I ask if there is any Chinese dictation next Monday (22 Sept)?  I was told by 2A parent and 2B parent that they will have dictation on Chapter 1 and vocab for Chapter 2 next week.  My girl didn't write about dictation in her assignment book.  Can anyone reply please?

Thank you.

原帖由 KarenMame 於 08-9-20 19:26 發表
Hello to all 2C parents,

May I ask if there is any Chinese dictation next Monday (22 Sept)?  I was told by 2A parent and 2B parent that they will have dictation on Chapter 1 and vocab for Chapter 2 n ...

啱啱問咗亞囡, 佢冇講要默書 wor, 咁我聽日都係同佢温定好 D!

no dictation next week wor..

hi, 我都無聽我女講要dict哦, maybe我地next week先有.

bbqueen,

我女ECA係v art, 叫佢地要帶毛筆+ $40買墨, 仲要帶B6筆畫素描.

你地有無人同我女一樣架?

twu_hk,

無生日會去唔駛 啦. 我女都有返來問我去唔去先架, 因為係sun, 我叫左阿女拒絕左佢囉. 因為個同學仔好搞笑架, 要問左ok先派貼俾你. 個同學仔同我女上年都係同一班架.

下次我女生日, 我邀請你來我home玩啦. 反正我地都住得好近.

原帖由 ckckcktina 於 08-9-22 11:02 發表
twu_hk,

無生日會去唔駛 啦. 我女都有返來問我去唔去先架, 因為係sun, 我叫左阿女拒絕左佢囉. 因為個同學仔好搞笑架, 要問左ok先派貼俾你. 個同學仔同我女上年都係同一班架.

下次我女生日, 我邀請你來我home ...

我哋有冇份 ar?

今個星期五, 26/9係未中默, 點解唔係 Monday?  唔知亞囡有冇抄錯?

原帖由 ckckcktina 於 08-9-22 11:02 發表
twu_hk,

下次我女生日, 我邀請你來我home ...

考感動呀, 不過唔好順口開河呀, 我記住ga.

今個星期五默中文呀, 可能下星期要默英文, 所以咪快d默左中文先.

are the vocab at chapter 2 only those marked 1 - 8?  will u study those extra words?

原帖由 chingchingmama 於 08-9-22 22:08 發表
are the vocab at chapter 2 only those marked 1 - 8?  will u study those extra words?

extra words  係指同一課文內 ge 生字?

yes ah.....will u study together?  My girl said no need as she is lazy!
‹ 上一主題|下一主題