用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問馬鞍山那一間幼稚園好??
樓主: yheva
go

請問馬鞍山那一間幼稚園好?? [複製鏈接]

Re: 請問馬鞍山那一間幼稚園好??

Welborn, Think and may be 康傑都有.

但我覺得think的師資比較參次。很視乎你俾你的小朋友參加playgroup的目的。純粹是玩玩的,我就覺得無什所謂。如果想學一些野的,就要小心選擇。

K.1 有連線練習,下學期每日寫10 個連線1-10數字,一些簡單中文字,如大,小,上,下等。英文寫到A-Z。
各位家長認為是否足夠??

yheva,
可唔可以講下威寶有咩好呢 ? 我仔8月會去威寶返幼兒班喇 !

珮珮媽咪:

我仔仔將於8月返合一堂N1,可否講多D有關其教學方面之資料呀,因我好擔心如果真的太淺,會否害他日後上小學讀得很辛苦呢?最怕他失去信心就慘了。請指教。

有一個媽咪話她去做registration時在reception的老師很無禮貌。

有否在下列幼稚園 在學的媽咪們發表意見,
給準媽咪參考! 非常感激       
ANY ANY COMMENT ! THANK A LOT!

保良局幼稚園有直屬小學都要派位, $1200(half day)
路德會幼稚園(95%直升路德會小學), $900(half day)
合一堂, $1800                                   (half day)
康傑中英文幼稚園
聖約瑟幼稚園 直屬 馬鞍山聖約瑟小學
靈糧堂幼稚園 直屬 馬鞍山靈糧小學
真理浸信會碧濤、
綠茵英文幼稚園(海濤居)、                    $2300
美善、綠茵(馬鞍山中心)
Box hill int’l (新校)(聽濤雅苑第10座)    $3500
think int'l    朗思國際                         $3000  
Wellborn     威寶中英文幼稚園(富安花園)
循理白普理

ANY ANY COMMENT ! THANK A LOT!

保良局幼稚園有直屬小學都要派位, $1200(half day)
路德會幼稚園(95%直升路德會小學), $900(half day)
合一堂, $1800                                   (half day)
康傑中英文幼稚園
真理浸信會碧濤、
綠茵英文幼稚園(海濤居)、                    $2300
Box hill int’l (新校)(聽濤雅苑第10座)    $3500
think int'l    朗思國際                         $3000  
Wellborn     威寶中英文幼稚園(富安花園)   本地班 $1775半日,$3900全日
循理白普理

kudoma 8-)

我仔仔都會係 8 月返威寶 k1,威寶的國際班在 k1-k2係無中文堂上的,到 k3先有但用普通話授課,因為咁,我無幫我kudo報國際班,我怕中文唔打好底,第時會好麻煩

至於合一堂我都有去面試,但因為kudo面試時摟眼訓唔合作,所以唔收,靈糧則面試當天病咗,無去到 .

kudoma 8-)

boxhill:我去了幾次它們的open day,跟那兒的師生及職員都有詳細傾過計。看及聽落去都好似幾好。不過3500就好似相對比較貴了一些在ma on shan區,因為只是半日。比較起wellborn全日都只是3900。

however,有一點我們值得留意的是:它們有中文學﹗雖然只是小小時間,不過總好過無。現在它們打算在今年九月先開上午四班,下午四班。明年再決定是否加班。師生比例暫時會是1:10。學校不太,不過就新。我特別喜歡它的中文課室,很古色古香的。

Tweetybird

BOXHILL中文只係用普通話. 即係英語同普通話.

合一堂, $1800 (half day)
康傑中英文幼稚園 $2,050 (half day)
真理浸信會碧濤、
綠茵英文幼稚園(海濤居)、 $2300
Box hill int’l (新校)(聽濤雅苑第10座) $3500
think int'l 朗思國際 $3000
Wellborn 威寶中英文幼稚園(富安花園) 本地班 $1775半日,$3900全日
循理白普理

噢﹗她們跟我說是話是cantonese及mandarin的.....

上次佢地同我講只係普通話(可能改

謝謝

上次open day時,BoxHill 都係同我講中文是用 Cantonese and Mandarin的.每日教授半小時.

kudomama
請問你知唔知威寶國際班K3的中文程度呢?係唔係好淺呀?

我個女係 Think 讀LN.

我同婆婆都好鍾意間學校,特別係佢地每個月都有outing(户外活動�參觀),去公園玩,有外籍老師教英文.

話雖他們的老師可能會比人一個較〔後生〕的印象,亦有家長說他們的英文老師好〔young].但我知道的,係主力教國際班的2位老師就比較唔young lor,好嚴肅,令我覺得唔識笑咁.

而教主流班的老師就明顯活潑開朗些,其實讀幼稚園的時候,無非都係想佢開開心心咁享受童年,而對老師的要求,我就會想佢地係會同小朋友一齊玩,會投入的lor,而且,讀幼稚園又不是讀小學�中學,就算個老師幾叻都係教幼稚園課程,專業的,理應係係針對對兒童的照顧及心理多於學術.

而,一間學校會否�是否對小朋友照顧足夠,反而應該係看學生與老師的關係,小朋友有無損傷�生病,學校衛生去考慮. 單憑數分鐘的參觀,大家又可以對學校有幾多的理解? 而我係數分鐘的參觀內,我反而留意的係,衛生�學生對老師的態度(會唔會好close 咁)�上課環境�課程�學費與我得到的是否相對(收得咁的價錢,我得到的是什麼.). 因為時間有限,所以只用這些去選學校.

---------------------

而對boxhill,由於太新,沒有history,不可以知道好與否.亦怕她似〔激活〕的copy.我會比較觀望一些.

leshita,對於think我就無什興趣了。不過我想知為什麼boxhill可能會是激活的copy?

〔我只是說怕咋,希望無任何人誤會.〕

當年的激活location 就係而家的boxhill.由於收生不足,所以啲學生要去耀中繼續讀幼稚園. 由於boxhill 太新,沒有係香港正式辦學的經驗,而且都叫同區最貴的幼稚園.所以,好似有好多野都係剛起步,而且,校長同小學校長的聯繫不知如何,會否對升小學派位有影響.

當然,升小學係有派位制度,但校長與校長的關係,唔多唔少都影響到收唔收,收幾多個咁.

可能係我多心,諗多了.

我絕非對Boxhill有任何唔喜歡,希望不會令你們不悅.

leshita,多謝你的information。不過好似話它的負責人和esf的關係相當好的。不過正如你所講,boxhill是真的新了一點,亦無past record去做reference。所以真的難而選擇。在ma on shan區有那些小學是你認為可以推介的?thanks
‹ 上一主題|下一主題