用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 「保良局羅富國校友會小學」好唔好?
樓主: PaPa
go

「保良局羅富國校友會小學」好唔好? [複製鏈接]

謝謝雅雅媽媽和 BUNNYLEE

十分多謝你們抽空回覆,收集了你們和其他家長的意見,對這學校有多點認識,我也會去八月二十四日下午在顏寶玲的簡介會,希望有機會同古校長傾下 …

雖然我住在34區,但這區的競爭實在很大,好像很多出名的官立∕津貼小學,都是傾向多功課、多測驗考試,以保持學校的高人一等的水平,我個人覺得這不是以小朋友的益處來作出發點。

不知道我有否睇錯?若有些好的官津小學不是這樣,煩請更正我 …

我有兩個仔仔,大的今年要報小一,小的下年要報小一,將來若兩個均續直資的小學,負擔實在不輕 … 請問除了學費外,小學還有那些必需開支?

多謝賜教 …

原文章由 BUNNYLEE 於 08-7-6 01:45 發表

thx thx!!!

Hi Bunny,

do you remember me? 因為我要返工, 所以講電話會有困難, 希望你不介意. 你個仔又係9月入去讀2年級?點解會選 lee 間? 可以分享嗎?

原文章由 雅雅 於 08-7-12 09:11 發表
Hi GandM,

最初入學時,不是每個小朋友的英語程度都足夠明白外籍老師說什麼; 我囡囡便是其中之一, 所以初期她不太愉快, 因為不懂英語及沒有朋友仔; 現在有朋友了, 但英語是聽下估下; 在家裏有時會亂說英文, 畢竟這是 ...

雅雅媽媽:
平時功課多嗎? 課外活動方面又怎樣, 是否一人一藝術?

原文章由 Phoebe.T 於 08-7-14 12:06 發表

Hi Bunny,

do you remember me? 因為我要返工, 所以講電話會有困難, 希望你不介意. 你個仔又係9月入去讀2年級?點解會選 lee 間? 可以分享嗎?

其實係我家姐嗰仔插班小 2 我個女升小 1 我想係 2 文 3 語+保良局 BACK UP 吸引我啦

回覆 #1 BUNNYLEE 的文章

Phoebe.T
有一段時間是多多地功課, 不過家長反影後, 功課量少了; 來年情況唔知會否改變, 可能會多番一些, 因為大家都明白功課太少, 孩子會懶, 成績會差

至於一人一藝術, 實際不是由小一開始的, 所以還不是 ~

學校開了家長會啦!會轉校長呀?我覺得學校仲未好穩定,一年間已轉了副校長和正校長啦!
Bi Bi ~ 姐姐和媽媽好掛住你呀!

原文章由 lilyho 於 08-7-14 22:46 發表
學校開了家長會啦!會轉校長呀?我覺得學校仲未好穩定,一年間已轉了副校長和正校長啦!

對不起想弄清楚:你說是來年會轉校長? 還是過去那一年已轉了校長?只想弄清楚現在是古學俊校長嗎?

原文章由 Phoebe.T 於 08-7-14 14:31 發表

雅雅媽媽:
平時功課多嗎? 課外活動方面又怎樣, 是否一人一藝術?

除學費外,雜費多嗎?聽說會轉校長,是否真的?好擔心......

原文章由 GandM 於 08-7-14 23:59 發表

對不起想弄清楚:你說是來年會轉校長? 還是過去那一年已轉了校長?只想弄清楚現在是古學俊校長嗎?

吓.....我想知是哪日舉行的家長會說會轉校長呢??thx!!!

我都是看以下的發表才知,所以才着急!
原文章由 lilyho 於 08-7-14 22:46 發表

[ 本文章最後由 GandM 於 08-7-15 10:32 編輯 ]

回覆 #1 GandM 的文章

各位,

不用太驚 ~  首先想講副校問題, 學校剛開始時並沒有副校的, 副校的出現是因為一些麻煩事, 保良局派來協助古校長的, 當麻煩事 settle 後便功成身退, 而不是什麼一年間已轉了副校長, 聽起來真是有點嚇人 ~  至於正校, 相信大家開始時也是因為保良局這個牌子而來吧 ~ 所以大家還是等學校給你們消費息好了 ~

謝謝雅雅媽媽的澄清
校長是一所學校的靈魂人物,對學校的價值有直接影響 …
在之前發表過意見的媽媽,給我一個很深的印象:古校長對這所學校是全情投入 ~ devoted / committed to this school
雖然我未曾見過他,但這印象使我覺得這學校 … 和它的前景是正面和積極
我其實希望正校仍是古校長

今日到間學校攞咗"2009/2010年小一入學"的報名表,留意到資料簡介話有兩個校舍,除咗本校外,仲有農圃道的東莞同鄉會學校.請問你地有無人知道小朋友上學會係邊度架,要唔要兩間學校走嚟走去呢?

仲有呀,其實間學校現時仲有沒有高年班的學生呢,定或者只係有去年的小一呢?

唔好意思,太多嘢唔清楚,所要問咁多問題?多謝回答!

原文章由 雅雅 於 08-7-15 14:03 發表
各位,

不用太驚 ~  首先想講副校問題, 學校剛開始時並沒有副校的, 副校的出現是因為一些麻煩事, 保良局派來協助古校長的, 當麻煩事 settle 後便功成身退, 而不是什麼一年間已轉了副校長, 聽起來真是有點嚇人 ~  至 ...

雅雅媽媽,
古校長會轉嗎?? 我在6月21日的小一新生日也見到他, 我也是被他的教學熱誠而選這校?? 可否update 下我? 如果是我會很失望, 因為校長的太太也義務的幫學校做事, 真的很感動呢! 我在新生日只見到小部份的舊老師和好幾個新老師,  我還在想現在多了班可能多了老師, 是一件開心的事.  雖然保良局的教育我很有信心, 但校長的理念我也很欣賞!!  可否快些給我原因呀! 唔使我睡不著.

berthalai

Lilyho,

會轉正校長, 不是嗎?? 請急覆我. berthalai

原文章由 itbaby 於 08-7-15 20:30 發表
今日到間學校攞咗"2009/2010年小一入學"的報名表,留意到資料簡介話有兩個校舍,除咗本校外,仲有農圃道的東莞同鄉會學校.請問你地有無人知道小朋友上學會係邊度架,要唔要兩間學校走嚟走去呢?

仲有呀,其實間學校現時 ...

我聽古校長講 1-3年級會現址上堂, 4-6年級會係農圃道的東莞同鄉會學校上學. 現時仲未有高年班的學生,只係有去年的小一.

回覆 #64 BUNNYLEE 的文章

唔知 Saturday 會唔會見到你呢

雖然見到古校長次數唔多,但每次見到他都會感覺到分熱誠, 親切同對小朋友那種關心, 如果真係要轉校長, 我覺得有d可惜....

原文章由 Phoebe.T 於 08-7-16 10:25 發表
唔知 Saturday 會唔會見到你呢

大家 pm 電話 number 到時見啦!!!

相信有子女在讀,也會知道轉校長這件事,不過,正如雅雅媽媽所說,大家開始時也是因為保良局這個牌子而來的,轉校長影響應該唔會大。 最緊要呢批老師唔好轉,小朋友不需重新適應過。今年九月,所有小五、六的學生會轉去另一個校舍上堂,呢到只會有保良局的學生。
Bi Bi ~ 姐姐和媽媽好掛住你呀!
‹ 上一主題|下一主題