用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40 網 家長分享派位結果
樓主: chy
go

40 網 家長分享派位結果 [複製鏈接]

Hi fion113549,
good luck to our boys!   

原文章由 fion113549 於 08-6-20 13:48 發表
我地星期四見呀!希望我地大家都順利過度做倒同學仔!good luck!

回覆 #48 pollyyiuyiu 的文章

我想我會選擇嘉靈... 因為成績達到第一組別的話, 是很大機會進入寶血會上智中學或聖母玫瑰, 這兩間都是此校網較為多女學生選擇的中學.

原文章由 fion113549 於 08-6-20 13:48 發表
我地星期四見呀!希望我地大家都順利過度做倒同學仔!good luck!

你星期四嗎? 我收到信係星期二喎!

回覆 #61 evatsedidi 的文章

聽聞此間學校在近幾年轉換了三個校長, 請考慮試找其他區內學校.

原文章由 doristse305 於 08-6-21 22:38 發表

你星期四嗎? 我收到信係星期二喎!

sorry 我寫錯應該係星期二呢!開心迥頭

原文章由 fatpanda 於 08-6-21 22:51 發表
聽聞此間學校在近幾年轉換了三個校長, 請考慮試找其他區內學校.

Hi fatpanda,

請問你說的是瑪小嗎? 我想女兒明年入小一的首選學校。你知原因嗎?

回覆 #66 abk 的文章

不是瑪小, 是深水步官立小學.

原文章由 fatpanda 於 08-6-23 16:03 發表
不是瑪小, 是深水步官立小學.

謝謝你! 那就放心了!

想分享下:

呢幾日同囝囝去基福
真係有好多好多新移民
同埋o的小朋友 唔係好乖
唔聽話,呀媽企隔離都唔理

仲聽o的小三家長話
一、二年級用普通話教中文
但三年級用番 廣東話

所以印象大減

唔知有冇mami可以知更多???

原文章由 doctor0419 於 08-6-11 18:50 發表
我個仔仔就派左去基福, 唔知黎間學校點呢?

原文章由 Josa 於 08-7-27 15:55 發表
想分享下:

呢幾日同囝囝去基福
真係有好多好多新移民
同埋o的小朋友 唔係好乖
唔聽話,呀媽企隔離都唔理

仲聽o的小三家長話
一、二年級用普通話教中文
但三年級用番 廣東話

所以印象大減 :ba ...

基福咁大, 一級都收好多學生, 當然會有少少參差啦! 最緊要小朋友自己選邊類型既朋友仔既!

通告已出: 嚟緊9月升小三的學生其中兩班會係繼續用普通話教,  其實因間學校真係好大, 每級收生有6班, 當然會參差. 但你話多新移民, 這其實係深水埗區小學的特色, 唔好話小學, 其實幼稚園多係咁上下, 你可留意吓.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我想問,其實新移民多對間小學有什麼影響?
3E 嵐嵐

原文章由 namnam320 於 08-7-28 17:07 發表
我想問,其實新移民多對間小學有什麼影響?

我個人覺得係家長教小朋友既方法同我地有d唔同 / 習慣上有唔同。

我係除左新聞, discovery channel同playhouse disney channel之外, 就唔會比小朋友睇電視既人。 我自己亦都唔會睇電視, 所以如果遇到冇咩娛樂既新移民, 可能佢地會成日同小朋友睇電視or打麻雀。

所以對於我黎講, 係唔係新移民並唔係咁重要, 因為好多唔係新移民既家長, 都成日會做呢兩樣野啦! 最緊要唔好騎呢就得啦....

講真, 有好多新移民驚比人睇唔起, 仲嚴格咁教仔女, 所以佢地d仔女出到黎都係名列前茅架! 可能係得英文科差少少je。

原文章由 <i>silvia_ng</i> 於 08-7-29 02:42 發表
我個人覺得係家長教小朋友既方法同我地有d唔同 / 習慣上有唔同。<br />
<br />
我係除左新聞, discovery channel同playhouse disney channel之外, 就唔會比小朋友睇電視既人。 我自己亦都唔會睇電視, 所以如果遇到冇咩娛樂既新 ...
<br />

我唔係新移民,但我有比個女睇無記電視
我只是覺得,佢點都會接觸呢個世界,早D認知都唔係問題,只要pg家長指引就得,不過糖心果d咁嘰劇集,就唔會睇
我個女一見倒D卡通或電視劇有打交,就自動熄左個tv

其實,新唔新移民,都冇所謂,最重要家長都要與時並進,唔好嘜都唔知,矇查查咁.個社會發生嘜野事都唔知!
3E 嵐嵐

原文章由 namnam320 於 08-7-29 11:09 發表

我唔係新移民,但我有比個女睇無記電視
我只是覺得,佢點都會接觸呢個世界,早D認知都唔係問題,只要pg家長指引就得,不過糖心果d咁嘰劇集,就唔會睇
我個女一見倒D卡通或電視劇有打交,就自動熄左個tv ...

無記...好似真係冇咩適合小朋友睇喎! 新聞透視呀果d就得...如果你係比埋戲集佢睇, 你又覺得有咩劇集比佢睇好呢?

接觸呢個世界.....世界好大....只不過我地每個人價值觀唔同...
我比小朋友睇動物頻道, 比佢見d平時冇機會見既野...反之睇無記果d, 真係日日係條街度都可以見到

無記其實我睇多,如新聞透視,鏗鏘集...中午的兒童節目放學ICU 都可以, 我有養貓,所以e+當狗愛上貓都間唔中會睇!
平時我睇有條線多!

[ 本文章最後由 namnam320 於 08-7-29 14:42 編輯 ]
3E 嵐嵐

我個仔被派到深官小,後來我拍門入著德信,都不知是好定坏了。

回覆 #77 fatcoco 的文章

我想你住處應該是深水步校網, 如果派位入深水步官小是不理想,為什麼不考慮附近同一校網的荔枝角天主教, 聖紀文, 開平等等, 而走去叩門在尖沙咀德信呢?

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

點解冇人選聖安德烈 呢間唔好

如果只有十五分,茘天,聖安德烈,旅港應點排?如有基督教分加,是否揀聖安德烈先?該校是否比茘天深但無咁搶手?
‹ 上一主題|下一主題