用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS收生的標準
樓主: cheesecakeyoyo
go

DBS收生的標準 [複製鏈接]

No matter what, I am not that 崩口人 and I would not 忌崩口碗 hahaha... Whether you are 酸 or not, only YOU 自己知道, but in fact I am not talking about anyone.

原文章由 cheesecakeyoyo 於 07-12-18 11:23 發表
似乎係得你地班「梅」or「媒」係覺得酸味
人地都唔覺剩係幫人強出頭,何必?

我都話就算真係靠人士都冇所謂,自係想叫落選的不要失望,
但就惹來靠了人士的媽媽及友人反應咁大,何必? ...

呀豬屎蛋糕
係你回應話係我咬住你唔放呀..大姐...
你係邊個,大家心中有數
原文章由 cheesecakeyoyo 於 07-12-18 11:30 發表

我係回kittyxxxx的話,不是你。因為這個人有用我的名,睇清楚d先話人。

我唔識任何一個媽咪,我私下冇同任何媽咪聯絡,我冇偏幫任何一方。
不過,大家既然係同學仔媽咪,不如一人少一句啦,好嗎?

原文章由 ArgusMum 於 07-12-18 11:34 發表
呀豬屎蛋糕
係你回應話係我咬住你唔放呀..大姐...
你係邊個,大家心中有數

心中有數又點?我又冇理虧

回覆 #1 cheesecakeyoyo 的文章

其實點樣考入去有乜所謂,一切已成定局,自己憑實力考入當然好,靠關係的如果真係實力唔夠(自已心裏有數),曰後十二年真係有排追,他們亦要付出努力,唔係話靠關係可以保你。DBS的課程很深,要求又高,如果本身唔係聰明,則靠補習也很難達標,點補都無用!

原文章由 stjoboldboy 於 07-12-18 12:24 發表

你好似冇理虧咁,只因你段數比Ultraman媽媽高得多姐!

你話語之間雖充滿醋意,妒忌,但包裝到自己好持平咁, 但係明眼人一睇就睇得出你說話棉裹藏針, 什麼”崩口人忌崩口碗”就係一例. Ultraman媽媽反而坦白得可 ...

點坦白得可愛?強調自己冇靠人士就叫坦白
改名叫超人的阿媽就可愛
你地做媒都做得高d啦,不如干脆為幾十個人出來直接大鬧我一餐。

高呼做媒靠人士無罪,發表下意見的要受死!

王國長老

而家d細路讀邊間都辛苦架喇,
如果緊緊過骨咪年年升班,
最睇父母壓唔壓個仔女架啫,
根本學校及同學唔會排擠,
往住都只係父母打壓,
間間學校都有人考得好,有人考第尾,
而且佢地好似唔排名次嘅,
我識嘅DB 仔都好開心架,唔好嚇怕先啦。

原文章由 enjoy01010 於 07-12-18 12:27 發表
其實點樣考入去有乜所謂,一切已成定局,自己憑實力考入當然好,靠關係的如果真係實力唔夠(自已心裏有數),曰後十二年真係有排追,他們亦要付出努力,唔係話靠關係可以保你。DBS的課程很深,要求又高,如果本身唔係聰明,則靠補習也很 ...

回覆 #1 cheesecakeyoyo 的文章

唔好再鬧啦!考到嘅就開開心心慶祝聖誕,考唔到嘅你話自已個仔點叻人哋個點差都無用,更加唔駛諗出年考插班,今年有150個位都考唔到,插班除非有國際獎項,還是接受現實吧!踩人都無補於事,不如現在努力些,希望六年後考中學。

嘩! 我只系路過都頂你地唔順,好似潑婦咁, 你地全部都應該去報讀eq 課程, 就算比你地d小朋友入到名校又點呀,身為家長eq都咁差,點教小朋友呀,, 請身為人家長的你們自己檢討一吓啦.

醒目開學勳章

原文章由 CheCheMan 於 07-12-17 18:39 發表
Do you mind to let me know which DSS your friend's son was studying and could get a place in dbspd this year.  Plssss...

check pm la..

大家唔好勞氣. 真係靠實力也好. 靠人事也好. 都係最終要靠自己同家長一齊讀的. 日久見真章. 這世界其實好多地方都有用人事的. 但如果無料的, 都一樣好快生存唔到.

至如公開學校名. 雖然估到. 但真的不用劃公仔劃出腸的. 其實大家心照不宣就算吧 :-|

雖然小學係重要. 但作為家長唔好有罵戰吧. 大家都係為兒女. 雖然得一間dbs. 但還有其他好學校的.

大家唔好勞氣.  無論點, 仔仔都係我地嘅心肝寶貝.  大家都係想仔仔好.

下星期就係X'mas, 開開心心同家人一齊慶祝啦.

Merry X'mas and Happy New Year

CCM

完全同意, 要身教呀, D細路無問題, 有問題係我哋D家長度, please 不要口舌之爭了, 嬴咗場交, 輸咗...........

(一位路過的幼稚園家長)

原文章由 lsmtkc 於 07-12-18 12:55 發表
嘩! 我只系路過都頂你地唔順,好似潑婦咁, 你地全部都應該去報讀eq 課程, 就算比你地d小朋友入到名校又點呀,身為家長eq都咁差,點教小朋友呀,, 請身為人家長的你們自己檢討一吓啦. ...

和氣生財呀
我有個朋友, 佢個仔讀db, 喺升四年班時轉校,
另外又有個朋友個仔升中時, 憑著實力考入ls & db
最後佢簡邊間......

祝聖誕 & 新年快樂!!!

So interesting...which one he finally picked up??

原文章由 wpbdhhh 於 07-12-18 20:42 發表
和氣生財呀
我有個朋友, 佢個仔讀db, 喺升四年班時轉校,
另外又有個朋友個仔升中時, 憑著實力考入ls & db
最後佢簡邊間......

祝聖誕 & 新年快樂!!!

...

佢個仔斯文有禮同埋係書生形嘅,
最後佢簡咗 ls

heee....I just want to know the reason(s) behind.  Would you mind tell me more.

By the way, wish you have Merry X'mas & Happy New Year

CCM

原文章由 wpbdhhh 於 07-12-19 13:27 發表
佢個仔斯文有禮同埋係書生形嘅,
最後佢簡咗 ls
‹ 上一主題|下一主題