用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 有沒有讀禧年小學的家長
樓主: qkhui
go

有沒有讀禧年小學的家長 [複製鏈接]

原文章由 anson_01 於 08-1-2 15:34 發表

hi Yammiwan2004,
nice to meet you............
my daughter study P.1B (28) Rachel Wong

what is yr son name?

Happy New Year 2008..........

Hi !anson_01我個仔(29) James Wong
你女女適應未呀?我仔返來講話黃老師好好,你女女有沒有同你提及過?

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-3 10:31 發表

Hi !anson_01我個仔(29) James Wong
你女女適應未呀?我仔返來講話黃老師好好,你女女有沒有同你提及過?

Good morning Yammiwan,
ok la........ but English lesson not bad.
我女女有講話黃老師好好, she like her.

where u live? 錦泰苑 or 富安?
i live in Kam Fung Court.

do u know?
pls see school website: www.haynien.edu.hk
姓名: 黃廷軒
班別: 1B
成為本月之星原因: 本月進步之星,用心學習,勇於粯嘗試

[ 本文章最後由 anson_01 於 08-1-3 11:20 編輯 ]

原文章由 anson_01 於 08-1-3 11:06 發表

Good morning Yammiwan,
ok la........ but English lesson not bad.
我女女有講話黃老師好好, she like her.

where u live? 錦泰苑 or 富安?
i live in Kam Fung Court.

do u know?
pls see scho ...

Hi! I live in Kam Ying Court.

你女女有沒有學英語提升能力,對佢地既學習有幫助,下次有機會不防嘗試下

I know 我已睇過對小朋友來講是一個鼓勵,你女女比心機一定有機會做每月之星

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-4 11:53 發表

Hi! I live in Kam Ying Court.

你女女有沒有學英語提升能力,對佢地既學習有幫助,下次有機會不防嘗試下

I know 我已睇過對小朋友來講是一個鼓勵,你女女比心機一定有機會做每月之星 ...

hi,
沒有, where 學英語提升能力 pls ask me.......
thank you.

原文章由 anson_01 於 08-1-7 13:45 發表

hi,
沒有, where 學英語提升能力 pls ask me.......
thank you.

Hello!是逢星期六下午返學校學架,是由外籍老師教的上課是用英文交談,我覺得對佢地有些幫助,我個仔都有D進步及好開心!

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-7 15:25 發表

Hello!是逢星期六下午返學校學架,是由外籍老師教的上課是用英文交談,我覺得對佢地有些幫助,我個仔都有D進步及好開心!

thank you...............

無入嚟一段時間、一入嚟就見到依度多咗好多禧年家長、各位日後多指教呀.........

我想問現在正是禧年的家長、妳地依家知道由邊個補上?妳地知唔知會唔會又有其它老師都會走?我知有班老師係同校長一同過禧年做事、唔知佢哋會唔會都受到影响呢?

各位媽媽妳們好, 我大囡今年都會入讀禧年小學, 我們都是15分入選了, 我們住在福安花園, 所以會搭校車上學. 其實我好想帶她上學, 但因為我還要照顧一個細囡(現在22個月大).
我很久沒有上來看看, 我好開心發現有妳們這個topic, 當初我很擔心沒有人會講, 但現在有妳們(qkhui, 唔該, 囡囡媽, 朱古力, LuLu2007. MarisNg, Yamminan2004 和 anson 01等), 好多謝妳們在此分享一下

原文章由 唔該 於 08-1-9 23:58 發表
無入嚟一段時間、一入嚟就見到依度多咗好多禧年家長、各位日後多指教呀.........

我想問現在正是禧年的家長、妳地依家知道由邊個補上?妳地知唔知會唔會又有其它老師都會走?我知有班老師係同校長一同過禧年做事、唔知 ...

Hi!你好校長由邊個補上仍未知,但我聽佢地D人話老師好少走,我見佢地個個都好合群及團結架好似一個大家庭感,再有進一步消息通知你地

原文章由 elainepekkle 於 08-1-10 03:11 發表
各位媽媽妳們好, 我大囡今年都會入讀禧年小學, 我們都是15分入選了, 我們住在福安花園, 所以會搭校車上學. 其實我好想帶她上學, 但因為我還要照顧一個細囡(現在22個月大).
我很久沒有上來看看, 我好開心發現有妳們這 ...

你好!其實我當初好似你感諗,每日有他返學然後返工,但有些朋友同我講嘗試給他搭校車令佢可以同多D小朋友玩,可以學到同小朋友相處.我一開始個仔好不願意搭校車,但校車的司機及嬸嬸好好幫佢,好快就適應左,每日好開心返學及放學...:D

有時多D傾吓

Yammiwan2004,

妳好, 妳當初點解會選這間學校呢?因為妳們是住錦英苑的, 咁囝囝早上要幾點上車呢?晚上囝囝要幾點上床睡覺呢? 我不知到時女兒點算, 因為我們是很夜訓的 咁放學幾點可回到家?唔該晒!

原文章由 elainepekkle 於 08-1-10 13:19 發表
Yammiwan2004,

妳好, 妳當初點解會選這間學校呢?因為妳們是住錦英苑的, 咁囝囝早上要幾點上車呢?晚上囝囝要幾點上床睡覺呢? 我不知到時女兒點算, 因為我們是很夜訓的 咁放學幾點可回到家?唔該晒! ...

Hi!其實我仔仔是派位去這間學校,在錦英好多媽咪話這間學校好好而且是傳統教學,因我仔仔比較難適應一個新環境如果我比佢去活動教學的學校,驚他在四年班轉傳統教學好難適應所以選這間學校,

我仔返幼稚園的時侯通常10點鐘睡覺,但到將近返小學大概8月到開始習慣他8:30 - 9:00一定要睡覺,開頭一星期未習慣慢慢就習慣,早上校車到錦英是7:10分,放學校車到錦英3:30分,不過唔緊要佢地好快就適應!

你們好呀! 我囡囡第一round因我o既錯,攪到佢入唔到禧年呀! 不過我會係第二round再試。好怕第二round 會衰,所以搜集定好多禧年的資料,多謝你們的分享呀!由其anson_01。希望我九月可以跟你們一樣做禧年小朋友的家長啦!

Yammiwan2004

多謝妳報料呀..........唔知會唔會學校揾唔到一個人選、然後校長要做住先呢............哈哈........﹗

Hi Yammiwan2004,
多謝妳的回覆, 另外, 我想問問妳的意見, 妳覺得她們的網頁怎麼樣, 我發覺她們的資料唔係咁update, 而且有很多嘢可以放落去, 好似各班合照相(可以看看她們的同學是什麼樣子, 嘻嘻) 好像上次首輪自行分配給果,一心諗著要親身去妳選的小學看結果, 因為是交表當日那位小姐講的. 誰知女兒同學的家長說他們可以上他們選的學校網址查看. 有沒有攬錯呀? 唔係要親身去妳選的小學看結果嗎? 點解他們的小學得女兒間小學唔得呢? 所以我打電話去學校問一問, 接電話的小姐(可能是書記)( 他們不會放上學校網址, 而要親身回校查看). 我就說(
點解學校有咁好的平台唔用, 咁唔方便! 今日回校只是看結果, 又不是要立即辧手續, 而且其他學校可以上網查看, 而妳們就不可以呢? 妳們最好問問校長. 我作為家長會好失望!,,,,,,,,,,,,還有很多說話不能盡錄)跟著她回答(她會告訴校長, 反映一下) 我接著說(妳最好打電話覆我, 讓我知道妳反映後結果和理由, 我會留下電話, 最後還問她貴姓)當放下電話後心裡問問自己, 我真的有沒有選錯學校呢
?   但因為想快d 知道結果, 所以都要親身走一敞. 不過她最後都沒有回覆我, 還有估不到的是, 當我下午再入禧年小學學校網址時發現她們已經上載了入選名單了! 心想(算妳啦! 肯接受意見, 我諗應該沒有選錯掛?)
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-11 11:55 發表

Hi!其實我仔仔是派位去這間學校,在錦英好多媽咪話這間學校好好而且是傳統教學,因我仔仔比較難適應一個新環境如果我比佢去活動教學的學校,驚他在四年班轉傳統教學好難適應所以選這間學校,

我仔返幼稚園的時侯通常 ...

原文章由 C.C.Ho. 於 08-1-11 13:36 發表
你們好呀! 我囡囡第一round因我o既錯,攪到佢入唔到禧年呀! 不過我會係第二round再試。好怕第二round 會衰,所以搜集定好多禧年的資料,多謝你們的分享呀!由其anson_01。希望我九月可以跟你們一樣做禧年小朋友的家長啦! ...

妳係咪首輪揀咗主風同馬循?妳可以打電話同校長傾吓、等佢對妳有印像、孫校長好好人、好樂意接家長電話、唔似一啲要過五關咁。妳試吓..........希望妳成功﹗

多謝你支持呀!

原文章由 唔該 於 08-1-12 01:08 發表
妳係咪首輪揀咗主風同馬循?妳可以打電話同校長傾吓、等佢對妳有印像、孫校長好好人、好樂意接家長電話、唔似一啲要過五關咁。妳試吓..........希望妳成功﹗ ...

原文章由 elainepekkle 於 08-1-12 01:07 發表
Hi Yammiwan2004,
多謝妳的回覆, 另外, 我想問問妳的意見, 妳覺得她們的網頁怎麼樣, 我發覺她們的資料唔係咁update, 而且有很多嘢可以放落去, 好似各班合照相(可以看看她們的同學是什麼樣子, 嘻嘻) 好像上次首輪自行 ...

我聽仔仔講話佢地D電腦須要重新整理,所以有資料唔Update,現時最緊要是每日的家課冊update就得,因每天可以同佢睇功課,我聽其他家長講對學校反影的問題,佢地都會接納架同家長們成日溝通,比我地一班家長有信心好似一個大家庭

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-12 10:58 發表

我聽仔仔講話佢地D電腦須要重新整理,所以有資料唔Update,現時最緊要是每日的家課冊update就得,因每天可以同佢睇功課,我聽其他家長講對學校反影的問題,佢地都會接納架同家長們成日溝通,比我地一班家長有信心好似一 ...

hi Yammiwan,
agree..............

有妳們的答覆, 我相信我的選擇是沒有錯的, 期望女兒能夠開心地渡過這六年小學啦!
原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-12 10:58 發表

我聽仔仔講話佢地D電腦須要重新整理,所以有資料唔Update,現時最緊要是每日的家課冊update就得,因每天可以同佢睇功課,我聽其他家長講對學校反影的問題,佢地都會接納架同家長們成日溝通,比我地一班家長有信心好似一 ...
‹ 上一主題|下一主題