用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享
樓主: dordormom
go

鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [複製鏈接]

wingtsang:
唔該晒,後尾我打去留名,等老師落堂打俾我...

我見討論區同聊天室都無野,係咪大家都未熟習個環境呢?

咁你有冇同卓卓報畫班定學letterland?思晴報畫班,改變周六3pm,唔知有邊個同佢一齊上呢?

原文章由 wingtsang 於 07-9-13 10:38 硐表
響尋找用戶果度, 打番老師名, 就搵到架啦! 不過, 穩陣d, 我估寫張紙仔放入通告袋交比老師會好d囉!

另外, 想問下內聯網, 除左睇相同佈局板之外, 好似無乜update野咁? 討論區同聊天室都無work咁  係唔係 ...
我家有三寶

昨日老師都有打來,問我轉唔轉3p,因為阿囡多數這段時間都訓緊,所以我無同佢轉時間,照上4p呀!
我見討論區可以自己新增項目去討論,只是未有家長做,而聊天室就好似未用得咁
原文章由 fostermak 於 07-9-13 13:17 硐表
wingtsang:

咁你有冇同卓卓報畫班定學letterland?思晴報畫班,改變周六3pm,唔知有邊個同佢一齊上呢?

...

foster,

終於乜都無報lu! 因為星期六日想抖下, 唔想突登走出去學野, 一來一回要幾個鐘架!  想報letterland, 但係又覺得佢太細, 想佢返多幾個月學, 大小小吸收好d先再考慮報囉!   

原文章由 fostermak 於 07-9-13 13:17 硐表
wingtsang:

...

wingtsang  & all:
你地尋日有冇數到真鐸學校份單張,係$20報佢地五堂英文/電腦等課程,如果早幾日收到,我真係會考慮俾囡囡讀架,但係而家報左畫班,唔再考慮咯,唯有再等下一期啦...

原文章由 wingtsang 於 07-9-13 16:01 硐表
foster,

終於乜都無報lu! 因為星期六日想抖下, 唔想突登走出去學野, 一來一回要幾個鐘架!  想報letterland, 但係又覺得佢太細, 想佢返多幾個月學, 大小小吸收好d先再考慮報囉!   

...
我家有三寶

收到呀! 真係好鬼吸引, 不過如果住附近就會好d, 因為果樹搭車都幾唔方便咁, 仲有我諗報名果日要晨早去排隊呀!

原文章由 fostermak 於 07-9-13 18:29 硐表
你地尋日有冇數到真鐸學校份單張,係$20報佢地五堂英文/電腦等課程,如果早幾日收到,我真係會考慮俾囡囡讀架,但係而家報左畫班,唔再考慮咯,唯有再等下一期啦...

...

Wingtsang,
哈哈!終於在PTA相應到你了!當日氣氛很好,我覺得好似自己入學迎新會咁! 我同我老公現在努力學首校歌的動作,同恩恩一齊做,我老公聽完D見證分享後竟然話要做PTA義工,你老公有無咩feedback?

係呀! 真係好開心呀! 尤其是成班媽咪爹d又唱又跳校歌同雞仔舞呀! 你老公咁積極米好囉, 我老公淨係話"你做未得囉!"

原文章由 芷芊 於 07-9-15 18:16 硐表
Wingtsang,
哈哈!終於在PTA相應到你了!當日氣氛很好,我覺得好似自己入學迎新會咁! 我同我老公現在努力學首校歌的動作,同恩恩一齊做,我老公聽完D見證分享後竟然話要做PTA義工,你老公有無咩feedback? ...

K1

I lived in Galaxia and would like to apply Diamond Hill "Ling-Liang-Tong" coming K1.  Would like to know if my little girl still not speaking well (she is now 21mths only), how to go for interview?
Kamei

Kamei,

唔緊要架, 我記得我仔都係答左叫咩名同講多謝, 其他就係老師觀察小朋友點樣玩玩具, 親子嘅關係, 另外, 最後要圍埋坐定定聽校長講故事同唱歌, 小朋友最好緊係肯坐定定, 有笑容有反應一齊做動作, 咁就應該ok架啦!

原文章由 Kamei 於 07-9-17 14:32 硐表
I lived in Galaxia and would like to apply Diamond Hill "Ling-Liang-Tong" coming K1.  Would like to know if my little girl still not speaking well (she is now 21mths only), how to go for interview?

interview

坐定定D,
囡囡active,
跑來跑去, 擔心
坐定定聽講故事同唱歌
Kamei

Kamei,

你囡囡有無返playgroup呀? 多數小朋友如果有返學pg都會自動坐定定聽故事架! 或者可以響面試之前話定比佢聽, 要坐得靚d先有得聽故事, 不過, 放心啦, 校長講得好生鬼架, 小朋友好多都自自然然留心聽同笑咪咪架! 小朋友最緊要表現自己最真果一面呀麻!

原文章由 Kamei 於 07-9-18 11:42 硐表
坐定定有D難,
我囡囡好active,
跑來跑去, 好擔心唔知肯唔肯坐定定聽講故事同唱歌。

報左名

hi,
我上星期六幫囡囡報左2008年k1,佢地話11月interview,唔知亞女到時表現如何呢?
因為我亞女好鬼活潑,成日走來走去,有時你問佢野又唔一定回答你,好怕佢interview唔掂....

原文章由 wingtsang 於 07-9-18 13:04 硐表
Kamei,

你囡囡有無返playgroup呀? 多數小朋友如果有返學pg都會自動坐定定聽故事架! 或者可以響面試之前話定比佢聽, 要坐得靚d先有得聽故事, 不過, 放心啦, 校長講得好生鬼架, 小朋友好多都自自然然留心 ...

wingtsang & all,
上星期日因為太熱,結果我都無去真鐸學校報名,你地有無去呀?

原文章由 fostermak 於 07-9-13 18:29 硐表

...

無呀! 我諗過就算報左, 要個個禮拜返左屋企又要走番出去上堂, 我都暈左lu!

原文章由 芷芊 於 07-9-18 21:57 硐表

wingtsang & 芷芊:
我都冇去到真鐸,我見單張話十一月都會開班,遲d再考慮...
上星期同囡囡返左學校o既畫班,佢都好鍾意,加上有同班同學,可以等佢同d同學熟d,更投入學校生活...

校方都好好,囝囝囡囡學興趣班,佢地就安排埋免費家長聚會俾家長參加,每星期有一主題,主要環境育兒管教方面,如果唔用呢一個鐘逛商場,聽下都好架...

原文章由 芷芊 於 07-9-18 21:57 硐表
我家有三寶

靈糧專收坐吾定的小朋友, interview都吾需要答問題; 上堂時, 更加自由, 個個好開心返學.
原文章由 choifung618 於 07-9-18 18:31 硐表
hi,
我上星期六幫囡囡報左2008年k1,佢地話11月interview,唔知亞女到時表現如何呢?
因為我亞女好鬼活潑,成日走來走去,有時你問佢野又唔一定回答你,好怕佢interview唔掂....

...

回覆:singlemum

多謝你的回覆.
聽你咁講,我都淡定d,希望亞女考到啦.
原文章由 singlemum 於 07-9-20 17:39 硐表
靈糧專收坐吾定的小朋友, interview都吾需要答問題; 上堂時, 更加自由, 個個好開心返學.

Dear All,

Happy Mid-Autumn festival to all DLL parents .
Where are you going tonight ?
For me, we probably participate our Mid-Autumn fun show in our garden area.
During the show, there are magic, singing and lucky draw etc…

Hope all of  you enjoy the great festival TOO.

George

各位靈糧人:
中秋節快樂!!!你地小朋友係咪今日都帶月餅同燈籠返學呀?

我想問點解校長冇發郵通知家長番禺之旅取消,而要家長上登入校長佈告一欄去睇,我同囡囡申請完快證果日上內聯網左check右check先知取消左,真係好容易睇漏架...

另外,你地帶有冇俾小朋友返學校周末興趣班兼去埋上星期o既家長小組?多唔多家長參加架?

原文章由 geoshi50 於 07-9-25 10:36 硐表
Dear All,

Happy Mid-Autumn festival to all DLL parents .
Where are you going tonight ?
For me, we probably participate our Mid-Autumn fun show in our garden area.
During the show, there are magic, ...
我家有三寶

I have not enroll 學校周末興趣班兼家長小組.
May I know any comments in both of these activities, especially, parent discussion.  Is it available to join and would any attended parents can share their experience and topic to non-attended parents.

Many thanks
George
‹ 上一主題|下一主題