用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 九龍塘基華小學07年9月小一生請進
樓主: PH2
go

九龍塘基華小學07年9月小一生請進 [複製鏈接]

賬號應該係智能咭上既學生編號,such as "kwxxxxxx",密碼相同!

星期六既活動你地有冇報名呢?

原文章由 Babysiu 於 07-9-18 19:10 硐表
想問e-class密碼係學校比,定係其他

原文章由 CX111 於 07-9-18 14:52 硐表
試下click綱頁內既'更多資訊',會睇到去年活動照片!

另外'e-class'會有班訊,可嘗試月尾既家長座談會向校方反應意見!個人覺得校長好肯聽意見的,但能否改善就不得而知,但總好過封閉教育吧!

e-class : http://eclass.kwpskt.e ...

Thank you, CX111.
綱頁內既'更多資訊'系有相睇, 但06&07 全年的活動又不是太多? 登相數量有好過無啦.(點解吾映下新生日or開學日?)  睇相時, 好似轉得好快 系咪我個電腦問題

hi, IamIammama:
我是34區, 叩門入的. 之前聽人講, 好多人第二輪派左都吾讀, 會比較多位.

用學生ID login後會多D野睇,有好多有用教材,又有班裏同學相,又有班討論區。教材小一比較淺,符合教統步伐。英文棌用似外國教材,我覺得不錯,我仔仔而家識作一段文章。大家不用擔心~~
Nathan Wong Daddy

唔該晒,現在明白,宜家還未有智能咭,唔知幾時會比.....

Nahandaddy, 你仔仔讀緊幾多年級....見倒我仔仔 P1 "D" 功課, 實在有點擔心, 好似幼稚園 D 功課....淺...淺...淺

原文章由 nathandaddy 於 07-9-19 20:55 硐表
用學生ID login後會多D野睇,有好多有用教材,又有班裏同學相,又有班討論區。教材小一比較淺,符合教統步伐。英文棌用似外國教材,我覺得不錯,我仔仔而家識作一段文章。大家不用擔心~~ ...

HI Babysiu

How are you?? 終於又有時間睇吓大家的 message...."D" 期開 OT 開得太勁...

好彩 "D" 功課唔多, 半個鈡已可 CHECK 完亞仔功課....

你個小朋友點樣呀?

原文章由 Babysiu 於 07-9-19 21:50 硐表
唔該晒,現在明白,宜家還未有智能咭,唔知幾時會比.....

我仔仔也是1A班的學生, 開心找到此blog跟大家溝通. 基華功課真的實在太淺了, 比幼稚園的更淺, 我也很擔心, 29號家長會再問老師吧!

原文章由 hinlaam 於 07-9-19 23:18 硐表
HI Babysiu

How are you?? 終於又有時間睇吓大家的 message...."D" 期開 OT 開得太勁...

好彩 "D" 功課唔多, 半個鈡已可 CHECK 完亞仔功課....

你個小朋友點樣呀?

...

Hi hinlaam

你好耐冇上來,而家返工好多時都要OT,我有啲朋友同我講而家沒有可以準時放工,日日都要OT,巳經唔同以前.....我大傷風,病到死,食藥食到個人很散,最慘就係冇得休息..... ,好彩仔仔暫時D功課都OK,好快就做完,還有時間玩一陣,不過有時放學見佢都有些累,覺得而家返全日小朋友都好辛苦......

baby siu, 你講得無錯, 現在返工, 真正返工時間至少朝 9 晚 7, 晚 7 已經叫做早...一般要 8 點先入到家門

你唔使返工實在太好, 又可以陪仔做功課, 又可以陪佢玩....太正啦...

現在 d 感冒菌好勁, 吃完葯, 你休息多點吧. .....好彩听日係 friday, 冇咁多嘢做...

原文章由 Babysiu 於 07-9-20 11:12 硐表

Hi hinlaam

你好耐冇上來,而家返工好多時都要OT,我有啲朋友同我講而家沒有可以準時放工,日日都要OT,巳經唔同以前.....我大傷風,病到死,食藥食到個人很散,最慘就係冇得休息..... ,好彩仔仔暫時D功課都OK,好快就做完,還有 ...

CONNYCCN....我都有同感....若你問老師, 佢哋一定告訴你...現在仍是起步階段....

原文章由 connyccn 於 07-9-20 01:55 硐表
我仔仔也是1A班的學生, 開心找到此blog跟大家溝通. 基華功課真的實在太淺了, 比幼稚園的更淺, 我也很擔心, 29號家長會再問老師吧!

原文章由 hinlaam 於 07-9-20 23:01 硐表
baby siu, 你講得無錯, 現在返工, 真正返工時間至少朝 9 晚 7, 晚 7 已經叫做早...一般要 8 點先入到家門

你唔使返工實在太好, 又可以陪仔做功課, 又可以陪佢玩....太正啦...

現在 d 感冒菌好勁,  ...

多謝您,我都想多啲 ,實在太難......

想問你哋有冇訂飯,啲飯ok嗎?仔仔有冇話好唔好食呀!因仔仔想食訂飯,佢話老師講訂飯啲飯好好食,佢想試下 ,但我驚佢食唔晒

Hi Babysiu

我個仔仔話 d 飯好食喎, 但好食得來又食唔晒, 只吃半盒倒...但我見張餐單 d 款式都唔錯, 應該不防一試....

原文章由 Babysiu 於 07-9-22 14:05 硐表

想問你哋有冇訂飯,啲飯ok嗎?仔仔有冇話好唔好食呀!因仔仔想食訂飯,佢話老師講訂飯啲飯好好食,佢想試下 ,但我驚佢食唔晒 ...

My son also said that the lunch boxes are delicious except pizza.

原文章由 Babysiu 於 07-9-22 14:05 硐表

想問你哋有冇訂飯,啲飯ok嗎?仔仔有冇話好唔好食呀!因仔仔想食訂飯,佢話老師講訂飯啲飯好好食,佢想試下 ,但我驚佢食唔晒 ...

原文章由 Hermia 於 07-9-24 12:51 硐表
My son also said that the lunch boxes are delicious except pizza.

我仔仔都有同我講訂飯同學有pizza食

各位中秋節快樂!

BabySiu,

謝謝, 承你貴言. 希望來年做到你囝囝的學妹啦.

你 d 傷風好番晒未呢? 中秋節快樂.

原文章由 Babysiu 於 07-9-18 19:11 硐表

祝你成功

[ 本文章最後由 lamlammama 於 07-9-25 15:11 編輯 ]

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

mingming1314,

謝謝你的資料.

原文章由 mingming1314 於 07-9-19 17:25 硐表

hi, IamIammama:
我是34區, 叩 ...

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

原文章由 hinlaam 於 07-9-19 23:15 硐表
Nahandaddy, 你仔仔讀緊幾多年級....見倒我仔仔 P1 "D" 功課, 實在有點擔心, 好似幼稚園 D 功課....淺...淺...淺

我大仔而家讀緊 P.2 , 功課比P.1多了許多。
眾小一家長覺得小一功課,我初時都有這想法,不過係因為我地仔女有返學前教育,佢地提早學識。根據教育局小一收生,並沒有強行學生要上「學前教育」才可入讀小一,所以課程教育局統一地淺係配合d未曾讀過學前教育的學生而矣。我建議大家讓孩子學定下學期數學~
Nathan Wong Daddy

原文章由 nathandaddy 於 07-9-26 11:47 硐表

我大仔而家讀緊 P.2 , 功課比P.1多了許多。
眾小一家長覺得小一功課,我初時都有這想法,不過係因為我地仔女有返學前教育,佢地提早學識。根據教育局小一收生,並沒有強行學生要上「學前教育」才可入讀小一,所以課程教育局 ...

Hi nathandaddy,

想問讓孩子學定下學期數學........係唔係下學期數學開始深,下學期數學將會學什麽?因我都知下學期啲課程會開始深,但會唔會一下子比上學期深好多.......

原文章由 lamlammama 於 07-9-25 15:10 硐表
BabySiu,

謝謝, 承你貴言. 希望來年做到你囝囝的學妹啦.

你 d 傷風好番晒未呢? 中秋節快樂.

多謝関心!現在好好多,還有少少尾未清

開始要填Form,還記得舊年玩這個填Form遊戲,心情係緊張+擔心 ,希望你第一次就OK
‹ 上一主題|下一主題