用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓 ...
樓主: TamamaMummy
go

請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!! [複製鏈接]

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!!

波子,

咁樣他區係咪亦都少左好多呀? 宜家有幾多間係英中呀?
波子 寫道:
選校表副本今日交左比班主任 check, 但今年港島南區 band 1 學位勁少, 約派倒入 band 1 校難過中六合彩.

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!!

rclamlam
吾該哂........but區內band 1中中only得培正(仲系得果21個位),
如3-5位係揀沙田英中(須然得5-10個位)會否batter than本區中中呢?段估kowloon city區d student吾會like go to shatin返學卦(because i lived in shatin).....please comments, thanks.

mimOsa,

其實揀他區都好架, 人地唔揀你揀, 你個區係九龍塘區, 大把學校揀啦, 你宜家想點樣揀首5志願呀? 講來研究下呀.

以我朋友過來人講, 佢都係住沙田區, 學校係九龍城區, 當時揀他區都係得3個位, 佢個仔本身係band 2添呀, 跟住佢揀第一志願係沙田細林, 真係比佢入到, 因為學位少, 而且九龍城區家長真係唔會揀入沙田讀架, 所以你可以第一志願揀沙田培英, 機會真係大好多.

對呀...舊年亞女都係九龍城區, 第三志願就係填沙田培英, 真係派到。

rclamlam 寫道:
mimOsa,

其實揀他區都好架, 人地唔揀你揀, 你個區係九龍塘區, 大把學校揀啦, 你宜家想點樣揀首5志願呀? 講來研究下呀.

以我朋友過來人講, 佢都係住沙田區, 學校係九龍城區, 當時揀他區都係得3個位, 佢個仔本身係band 2添呀, 跟住佢揀第一志願係沙田細林, 真係比佢入到, 因為學位少, 而且九龍城區家長真係唔會揀入沙田讀架, 所以你可以第一志願揀沙田培英, 機會真係大好多.

leema,

所以最大機會係揀第一志願, 派到機會亦相應高架.

rclamlam   講得對, mimosa 你住係沙田, 又係band 1, 揀曾肇添做第一志願, 機會都好大。

終於都交咗選校表(draft)比學校lu,下個星期面見時,等老師鬧下,因為我填曬英中咁滯,只係填了幾間中中炸,嘻嘻!:
因為我真係唔想揀中中呀~~~~~~~

想請教各位 !!

我個囡九龍城BAND 2頭, 我地諗左頭個5個甘排, 唔知好唔好 ??

1) 培道
2) 胡兆熾
3) 賽馬會官立
4) 五旬節
5) 德蘭 / 真光

THANKS

BB200200 寫道:
想請教各位 !!

我個囡九龍城BAND 2頭, 我地諗左頭個5個甘排, 唔知好唔好 ??

1) 培道
2) 胡兆熾
3) 賽馬會官立
4) 五旬節
5) 德蘭 / 真光

THANKS

有人話德蘭係band 3喎, 何文田官立就band 2。 band2頭試唔試人地話band 1尾的民生? 不過我都會排培道第一, 保險d, 第二真光

如果係官塘區, band1生頭兩間報英中會太搏嗎??

唉!!!我諗到腦實哂......有幾個方案,希望大家比d意見
方案A               
------                           
1-3  kln city英中                        
4培正(得21個位,do幾danger)      
5何官(same case, 得34個位)     
6-30吾理banding,先填kln city,
       再填shatin
方案B
-----
1-3 same with A
4-14 shatin英中
15-30klncity+shatin中中

but老師said最安全是:
1-2 kln city英中
   3-4 kln city比較好既中中  (actually系冇1所揀得落手)
   or shatin英中
     5-30 no comments

唔好介意我咁講, 唔想揀還唔想揀, 始終都要面對現實, 萬一出左咩唔好既結果, 到最後都係唔開心, 我亦見到有家長真係喊出來, 而且BAND 1中中都唔會差得過英中, 出來會考成績不相八重.
CHUCHU 寫道:

終於都交咗選校表(draft)比學校lu,下個星期面見時,等老師鬧下,因為我填曬英中咁滯,只係填了幾間中中炸,嘻嘻!:
因為我真係唔想揀中中呀~~~~~~~

mim0sa,

你住沙田區, 如果係我都係個句, 第一志願我會揀培英, 第二志願先揀九龍城區英中.
mim0sa 寫道:
唉!!!我諗到腦實哂......有幾個方案,希望大家比d意見
方案A               
------                           
1-3  kln city英中                        
4培正(得21個位,do幾danger)      
5何官(same case, 得34個位)     
6-30吾理banding,先填kln city,
       再填shatin
方案B
-----
1-3 same with A
4-14 shatin英中
15-30klncity+shatin中中

but老師said最安全是:
1-2 kln city英中
   3-4 kln city比較好既中中  (actually系冇1所揀得落手)
   or shatin英中
     5-30 no comments

都可以一試, 但第三志願就要揀蒙.
cwingc 寫道:
如果係官塘區, band1生頭兩間報英中會太搏嗎??

如果係我會揀.

1) 培道
2) 何文田官立
3) 五旬節
BB200200 寫道:
想請教各位 !!

1) 培道
2) 胡兆熾
3) 賽馬會官立
4) 五旬節
5) 德蘭 / 真光

THANKS

mimOsa,
你自行揀邊2間? 先放果2間落第一, 第二; 第三至五揀沙田英中。第六揀中中。

Hi, rclamlam,

唔知你記唔記得我   之前自行收生你都有比意見。

頭先個女打電話話我知補習社建議我地 ..

1) 林漢光
2) 培道
3) 胡兆熾
4) 五旬節
5) 真光

唔知好唔好博林漢光  

BB200200,

我記得.

第一志願揀沙田細林唔算博, 因為係沙田區入面, 細林係無咁多人揀既英中(即係比較無咁熱門), 可以你都可以博一間, 但係第二間真係要揀培道啦, 唔係真係難入架.

但係林漢光今年派位比左幾多個位九龍城區呀?

rclamlam,

真係唔該晒你呀!! 我第三真係諗住揀蒙, thx

cwingc   

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流

有冇家長知沙田校網今年有幾多band 1 生 ? 又有幾多 band 1 學位 ? 在那裏可以搵到 ?

因為我係跨網, 原屬小學所俾資料太少, 少到差唔多係冇, 連之前派那本中學概覽都無俾我, 要我周圍問人借. 我問班主任俾多點資料, 佢話佢都係咁多. 叫我上網搵, 我搵
‹ 上一主題|下一主題