用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08 麗港城迦南n1 am class既家長快o的入黎啦! ...
樓主: mudlay
go

07-08 麗港城迦南n1 am class既家長快o的入黎啦! [複製鏈接]

上星期五做完校服, 呀囡係學校玩得好開心, 到星期一再經過時, 佢叫婆婆同佢入去, 但每次經過時, 婆婆都會同佢講第時佢會係呢到返學, 等佢有定心理準備wor 我都會陪, 但你會一直留係班房入面, 定會等佢自己試下自己上堂先, 唔得先再入去陪佢呀
原文章由 mudlay 於 07-8-9 13:21 發表

梗係陪啦,小朋友第一次返學喎!我仲不停咁同佢影相tim呀!

簽名被屏蔽

一定要陪架!

原文章由 米之連媽媽 於 07-8-9 14:11 發表
上星期五做完校服, 呀囡係學校玩得好開心, 到星期一再經過時, 佢叫婆婆同佢入去, 但每次經過時, 婆婆都會同佢講第時佢會係呢到返學, 等佢有定心理準備wor 我都會陪, 但你會一直留係班房入面, 定會等 ...

唔係呀,因為頭三日係規定左要陪小朋友架!之後就要小朋友自己嘗試返架啦!你咁難得有幾日可以俾你睇下佢既情況,我都不知幾開心呀!你知嘛!我諗o的老師都唔想咁多家長o係度架!!

mudlay

我仔仔今日係第2日自己返學, 姐姐話我知佢係入學校門口既時候扭計, 之後都無再喊lu:) :) Ian今日返學ok嗎?

原文章由 CurtisBB 於 07-8-13 23:20 發表
mudlay

我仔仔今日係第2日自己返學, 姐姐話我知佢係入學校門口既時候扭計, 之後都無再喊lu:) :) Ian今日返學ok嗎?

其實三日來都算ok,淨係最後尋日有少少喊,因為我帶佢返課室既時候,老師叫我同佢講bye bye,我一講,佢就知我要走,唔陪佢,於是就喊啦...不過老師話佢都只不過係喊左一陣咁多,我諗都ok。

今日開始佢就會搭校車啦...我一見佢上校車,之後佢見我唔上,就狂喊啦...希望佢快o的適應啦!

你好呀! 我囡囡都係讀n1 am class。我想問一問校車上有幾多個姨姨睇住小朋友, 你住邊區, 係唔係會去好多個地方接完先返學校。
老師話我個囡有時都會叫找媽咪, 但係叫兩聲又ok。不過佢雖然冇喊, 但係好鍾意在課室行來行去, 都唔知點算?

[ 本文章最後由 Gradies 於 07-8-18 12:09 編輯 ]

原文章由 Gradies 於 07-8-18 11:42 發表
你好呀! 我囡囡都係讀n1 am class。我想問一問校車上有幾多個姨姨睇住小朋友, 你住邊區, 係唔係會去好多個地方接完先返學校。
老師話我個囡有時都會叫找媽咪, 但係叫兩聲又ok。不過佢雖然冇喊, 但係好鍾意在課 ...

校車上只有一個車嬸照顧o的小朋友,我就住油塘,我住o個度得我個仔上車,不過我見架車都係得幾個小朋友(最多五個度...)我都唔知架車仲要兜幾耐,但係so far佢都好準時。

至於o係課室走黎走去既問題,你放心交俾老師啦...有時小朋友見到咁多玩具,佢一定會走黎走去玩架!不過我相信o個度既老師有能力去handle呢o的咁既情況既。

小朋友大過o的,可能又會定o的架啦...放心。

我個仔讀藍a組架...唔知你係邊一組呢??!

原文章由 mudlay 於 07-8-19 17:39 發表

校車上只有一個車嬸照顧o的小朋友,我就住油塘,我住o個度得我個仔上車,不過我見架車都係得幾個小朋友(最多五個度...)我都唔知架車仲要兜幾耐,但係so far佢都好準時。

至於o係課室走黎走去既問題,你放 ...

我囡囡讀黃組。係呢妳有冇發現佢地有改變, 我個囡自己有時會唱放學歌, 歌完會講goodbye teacher, goodbye classmate, see you tomorrow, 食飯之前問佢點祈禱, 佢會合埋對手, 都幾攪笑

[ 本文章最後由 Gradies 於 07-8-20 11:16 編輯 ]

N1食野前都會教祈禱架.
平日返學佢地有咩玩架.

原文章由 Gradies 於 07-8-20 11:13 發表

我囡囡讀黃組。係呢妳有冇發現佢地有改變, 我個囡自己有時會唱放學歌, 歌完會講goodbye teacher, goodbye classmate, see you tomorrow, 食飯之前問佢點祈禱, 佢會合埋對手, 都幾攪笑

原文章由 LittlePigmom 於 07-8-20 13:32 發表
平日返學佢地有咩玩架.

開始的頭3天我有陪住一同上課, 不過都係自己玩玩具, 間中有油顏色同做勞作, 可能開頭只返1個鐘好快就過所以都冇特別, 不過上星期開始返2個鐘可能多少少野玩。今天老師打過電話給我想update我囡囡在學校情況, 但我missed了call, 待我3點再覆電話老師問下再話妳知!

知唔知校車由維景灣畔去麗港城迦南要幾奈?

原來都係玩玩具, 因為仍有些小朋友尚未適應, 8月份都係試學期, 到9月份才算正式開學。

原文章由 LittlePigmom 於 07-8-20 13:32 發表
平日返學佢地有咩玩架.

都係既, 無理由咁快就上堂.

原文章由 Gradies 於 07-8-21 17:51 發表
原來都係玩玩具, 因為仍有些小朋友尚未適應, 8月份都係試學期, 到9月份才算正式開學。

約40分鐘.

原文章由 siu_mei 於 07-8-20 15:40 發表
知唔知校車由維景灣畔去麗港城迦南要幾奈?

原文章由 Gradies 於 07-8-20 11:13 發表

係呀係呀!真係好搞笑呀!最搞笑既就係,我個仔一去洗手間,之前就一定要我扮火車既"警共警共"咁樣啦...同佢祈禱,佢又識講亞門tim!

平日返學佢地有咩玩架.

頭三日就見到佢地玩玩具啦,畫畫啦,做手工咁囉...我諗應該唔只咁少既...因為我只係陪左我個仔上三日堂咋!

你地好呀..我BB會係12月先開學.我好擔心佢喊,唔收聲!! 可唔可以講下你地D BB返學情況點呀? 我想有心理準備. 仲有你地有冇請假陪BB返學呀..應該請幾多日好呢? 心大心細...因為我平日返工上唔到BABYKINGDOM. BLOCK左呀..可唔可以MSN傾下呀?OR
PM 我呀.....

醒目開學勳章

請問麗港城迦南n1返放學時間分別係幾點? 我考慮緊同囝囝報n1插班, tks!

原文章由 bbccqq 於 07-5-26 20:55 硐表
我打算比亞仔考呀,
明年9月開學 (如果考到的話) !!!!
哈哈 !!

我都打算比亞朱妹考呀, 不過會try 埋啟思 ....

迦南

原文章由 lukkaman77 於 07-8-29 09:21 硐表
請問麗港城迦南n1返放學時間分別係幾點? 我考慮緊同囝囝報n1插班, tks!

上午班9:00 - 12:00
下午班1:15 - 4:45

‹ 上一主題|下一主題