用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 St. Rose of Lima KG 2007
樓主: kylie_mom
go

St. Rose of Lima KG 2007 [複製鏈接]

St. Rose of Lima KG 2007

Hello Hello, 我個囡囡今年都會入 st. rose K1 架, 入黎報到先    

其實佢係上年入讀K1架喇, 但就係細細女, 所以我今年可以有機會比佢博多一次, 成功入到st. rose 就比佢repeat多年K1囉, 希望日後可以同你地o既小朋友一齊開開心心咁過校園生活啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: St. Rose of Lima KG 2007

pandacat_bb, monkey妹,

唔講真係'醒'唔起st rose kg 係男女校. pandacat_bb,下年你囝囝入到st rose, 一定好搶手, 咁多女仔圍住...    不過st rose小學係女校, 點解唔考間有男 or 男女小學既幼兒園?

alexliu,

welcome      我有個朋友個囝係細囝, 上年考男拔(dbsps)P1唔收(佢爸爸仲係old boy都入唔到), 今年學校call佢話下學年收佢入P1, 我朋友都會俾佢囝囝repeat.

醒目開學勳章 貢獻勳章

kylie_mom 寫道:
pandacat_bb,下年你囝囝入到st rose, 一定好搶手, 咁多女仔圍住...   

yeah 可以揀定個新抱仔囉!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

kylie_mom, monkey妹,

我諗住如果佢地入同一間學校既話, 方便接送嘛 (其實係"懶"), 同埋學校有活動可以一齊參加, 唔怕撞期嘛

如果我囝囝入咗st. rose, 唔知啲女同學會唔會唔同佢玩就真 因為變咗少數民族 而且我個囝好鬼cool架, 叫佢都未必應你 同我囡囡性格相反

尋日同朋友傾開, interview嗰日我囡囡表現一般, 連顏色都唔識講, 自己個名講咗個老師又聽唔明 (因為我囡囡係答"咩名? 彥彤", 答咗之後, 聽到老師問"咩話? 你叫咩名呀? 話我知啦!" 重複問咗幾次就放棄咗), 所以我朋友話可能嗰張家長問卷都可能計分, 其實有冇可能呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

pandacat_bb 寫道:
所以我朋友話可能嗰張家長問卷都可能計分, 其實有冇可能呢?

張問卷計分都唔出奇, 不過我張問卷都好求其咁寫, 因我掛住睇呀囡interview嘅表現!

Alexliu,
WELCOME

Pandacat,
少數民族米仲吃香,取錄機會好大

monkey妹 寫道:
聖羅撤幼稚園係男女校, 唔知07年k1會有幾多男仔讀呢?  

我諗一定會有男仔讀,不過唔知個比例

醒目開學勳章 貢獻勳章

Interview 當日我忘記帶貓紙 見到問卷, 腦海一片空白, 之前諗好D points全部唔記得. 只係答D好行好老土既野, D字又肉酸    .  反而kylie就表現唔錯, 有問有答, 仲share d toys 俾其他小朋友玩. In完我諗住衰硬, '淚'左個女, 仲比家姐 '炳' ......surprisingly, 又得左        我諗問卷同interview兩樣都計分, 一樣重要

我囡囡interview嗰時, 同枱得另外一個小朋友, 不過佢怕醜扭計, 要mami攬住, 所以過程中我囡囡都冇機會同其它小朋友share玩具 全程我一路填問卷都一路偷聽老師問咩, 所以其實都填得一般, 淨係記得我寫選擇st. rose既原因係"校風純樸" 全程見囡囡唔識答問題, 真係好肉緊, 但係我又唔敢搭咀喎, 驚有壞印象呀嘛 :idea:

到完晒interview我都心諗"今次實衰梗", 點知老師拎一大包糖出黎, 話請佢食糖嗰時, 我囡囡一反常態, 竟然令轉頭叫"媽咪, 糖糖呀" (平時通常攞咗食埋我都唔知 ), 我立即話"哦, 老師請你食呀, 好啦, 咁你攞一粒好啦, 要講多謝喎", 可能係咁所以先得咗咋

不過我mami話係全靠佢買咗個文昌塔比囡囡喎   

FlorenceChan ,

希望啦, 我估出年唔駛再排隊攞表啦卦

hi 07 st rose mum
有好幾天沒有來了, 由收左到而家, 一直lor 攣到而家,
因不知有幾大把握讀番st rose primary school.  您們可否分享下您們的想法 ?  我非教徒又不是本區, 頭round 只有15分, 佢係津小, 必須~跟指引收生, 我只有等第3round ? 係咪呀 ?  機會係咪好微 ?

pandacat bb 媽,
您朋友個囡叫彥彤, 係咪姓鍾架, 因名字同年紀跟我一個ex colleague 的囡很吻合, 佢英文名jemmy.

Kylie_ma, Panda,

Interview 個日我就乜都聽+睇唔到,因為亞囡in

醒目開學勳章 貢獻勳章

me3!
我都一樣得15分咋 我之前睇過小學嗰面d post, 佢地話要第一,二,三輪都要寫番st. rose小學做首名志願, 代表你有心讀番st. rose, 咁第三輪收生就好大機會收番St. Rose KG 嘅學生, 好似都有70%, 其實有D St. Rose KG 嘅學生係夠分第一輪已收, 有又D係本區第二輪靠lucky draw又入番小學, 到淨番第三輪都唔係好多St. Rose KG 嘅學生架啦, 所以如果小朋友都算乖, 入番小學機會都好大, 其實有D都可能揀左其他直資或更好嘅小學入讀, 所以入番小學機會都唔係好微!

joeszewai 寫道:
我非教徒又不是本區, 頭round 只有15分, 佢係津小, 必須~跟指引收生, 我只有等第3round ? 係咪呀 ?  機會係咪好微 ?
FlorenceChan 寫道:
我同你case一樣,我都想知呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

我有個朋友個囡囡讀緊P1 佢係old girl, 所以入硬. 佢話上年老師brief佢地選P1時, 都好似monkey妹咁話, 1st & 2nd round填st rose, 以表誠意, 3rd叩門多數收番.  我有20分, 一心考st rose都係咁原因, 講真冇25分都好難入名津貼學校, 2nd round大抽獎又邊有咁好彩...咁當然可以讀私校啦, 但最普通既tuition +雜費一月$3000+.  如果有間中上津貼收, D錢俾佢學琴,補英文仲好(有經濟能力既別論)       以家先過左一關, 升埋上P1先叫做定D (希望成功啦       )  哈哈, 如果kylie好叻...既話, 可以P2再考D勁D既學校      又發夢啦...

醒目開學勳章 貢獻勳章

joeszewai,

你仲有邊間要揀呀?大家傾下

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果kylie好叻...既話, 可以P2再考D勁學校      又發夢啦...

我都有咁諗架, 如果呀囡勁, 我都會試d勁嘅小學比呀囡囉    都係發住夢先啦   不過暫時都係諗St. Rose KG 再 St. Rose 小學 再 St. Rose 中學!

70% 已包埋round 1 & 2 的學生 ?  我15分就要得3rd round.  心理質素很重要, 要完全唔動搖, 唔firm 任何一間私校, 如已firm 左, 好似已沒有資格排
我本身沙田一城浸呂畢業, 穩袋20分入, 可能您地未必知道呢間地區學校, 但佢教學實不錯, 所以放棄又好可惜.  如不讀st rose primary, 我不想滾攪阿囡o廿辛苦出kowloon 了

kylie,
我報左
kv (無去考, k1 學生太多, 有d驚, 而我需要學劵, 因交tax 太多
st rose
heep yan
祟真
禮賢
沙田聖心
嘉德麗

其他同區 加埋10間到

咁啱既, 我又係發緊依個夢

連我mami都話如果囡囡讀得好, p2就幫佢轉其它名校, 不過唔知可唔可以入番st. rose primary呢   

monkey妹 寫道:
[quote]
如果kylie好叻...既話, 可以P2再考D勁學校      又發夢啦...

我都有咁諗架, 如果呀囡勁, 我都會試d勁嘅小學比呀囡囉    都係發住夢先啦   不過暫時都係諗St. Rose KG 再 St. Rose 小學 再 St. Rose 中學! [/quote]
‹ 上一主題|下一主題