用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴(單對單)
樓主: Lucky-Ma
go

學琴(單對單) [複製鏈接]

Re: 學琴(單對單)

ming2 寫道:
youngmum

其實正如我答"Ivy124"所講,要睇番小朋友0既吸收同埋練習時間...如果你話你囝囝係好肯練琴而又吸收得到0既,你都不妨照老師0既建議試下加到45mins睇下囝囝係咪真係可以坐定定集中精神咁耐,加左時之後係咪真係學多左野,試一兩個月,如果覺得分別不大0既,又或者囝囝係後面個15mins已經唔能夠集中精神0既,咁到時先再同老師傾番睇下係咪轉番去學30min,唔好晒錢晒時間之餘,小朋友又學得咁攰啦...

即係如果轉左45mins~
主要係留意小朋友進度方面係咪真係快/好左~
同埋學習興趣呢兩方面?

佢而家學緊下面兩本書:-
1.John Thompson's Easiest Piano Course Part 1(就完)
2. Michael Aaron Piano Course Grade one 到P.18

以三個月來講~算快?慢?定適中呀?
我似無咩聽人講同呢兩本書~係咪唔係咁好架?

簽名被屏蔽

ming2,
唔該晒!你既意見好有用~
我會再同老師傾傾~試下轉45mins先~
如真係好既就一直落去~否則改返30mins~
希望到時老師唔會唔高興啦~(因為好似話佢教得唔好咁)~
現在個老師都OK(單對單私人教的)~我都唔敢"得罪"佢~
時候多數都就晒佢架喇~因為我怕萬一佢唔教~
我唔知點搵返個夾岩小朋友既老師了~

簽名被屏蔽

ming2,

您好! 又有事想請教,小女4歲多,已跟琴老師學了5個月琴(每堂30分鐘,起初常常都超時約5分鍾),但現在連覆琴在內往往要多過45分鐘才落堂,試過一次要接近1小時才落堂,但當時已經覺得個囡已經很唔集中了,雖然老師無要求加學費,但本人一方面唔想個囡學太耐,亦覺得對老師唔係好意思。真係唔知應唔應該同老師反映下?

另外,請問是否不是每個老師都會先彈一次給學生聽過,才叫學生自己彈呢? 咁耐以來,老師都只係試過彈過一兩次給我個囡聽,多數要我個囡彈給她聽,有錯都會即刻指出,這做法又是否可接受呢? (因我個同事說她囡囡的老師每次都會彈一次先,說我個老師不太合理。) 希望您可以比d意見我呀!

另請check pm,有一事請教!!  謝謝!

囡囡媽

簽名被屏蔽

DELETED BY WEBMASTER

DELETED BY WEBMASTER

我又黎傾下

我個仔, 剛好4歲時我就帶佢去'美音音樂學校' 學鋼琴前的音樂班, 因睇下佢有無興趣和有無節奏感。亞仔就連玩帶學咁學佐半年, 讀完之後,因學校得平日先有老師教授, 周六滿, 周日下午先有位,我就無在個道學了。
搵佐私人老師教, 係一位由大陸黎香港好多年的男老師教, 我自己又唔識鋼琴, 講得入骨d, 我自己五音不齊, 對於男老師教得點,我真係唔知, 問下老師, 又話亞仔無問題; 就咁, 跟佢學佐近2年......

待續

就咁, 跟佢學佐近2年. 講返先先D事:初時話要跟男老師學時, 佢話至少要5周歲D小童先肯教, 因驚佢地坐唔性. 最後我拿出音樂學校的成績表俾佢睇,佢又測試亞仔D高低音, 之後就話, OK, 我收黎個學生.       
好了,講返,  跟佢學,我諗個老師都叫做有底線, 跟佢學D學生人數都唔少, 我又介紹D朋友個女去學, 再講,佢收費唔貴, 同埋佢收費有別於琴行, 佢係每考試合格先加學費, 起點400/4堂, 每堂40min.
佢會跳級考, 朋友個女就係一考就三級, 我心想, 咁樣考,都ok喔, 快d考完小學畢業前至少有五級…..
有一日,我唔舒服早半日回家,個日我帶亞仔去學, 發現問題: 原黎佢唔教基礎野, 無琴譜練習; 只係選d歌黎彈, 我問老師, 黎d歌幾級>?佢話3級. 唔係啊, 之前亞仔返黎話佢彈個d係2級, 前後相差無幾耐, 我心裡突然一驚, 死了,今次慘, 再問個仔, 我有本簿俾你, 叫你請老師寫下今天所教的野, 亞仔話,老師成日唔記得, 我話,咁每次我都見你返黎有复琴, 亞仔話,係啊, 老師折起每次教的頁數.
我的失策和盲目相信大陸音樂學校畢業, 卒之使自己浪費金錢和時間.
我即使stop 個仔跟佢學琴, 與其同事, 朋友個女3級成績出佐,唔使我講, 相信大家都估到, 肥佐, 差幾分先100分(合格)

待續

我stop 個仔學鋼琴近一個月, 黎時間,我拚命搵鋼琴老師, 經朋友介紹, 亞仔同學仔媽咪介紹, 只要聽到有老師我就電話請求見面, 終於有了結果.
今次我學精了, 雖然唔識音樂, 但面見老師時,我一定要老師
1) 講下佢係點教法       
2)點樣同學生報考級別       
3)叫亞仔彈俾老師聽, 再問佢存在咩問題, 需幾耐糾正       
4)叫老師彈"夢中的婚禮", 黎道, 終於發現問題, 好多教鋼琴的老師唔識彈, 只識開頭二句,        
總結: 一位認真少少的老師,佢要有計劃教學生, 應該替學生準備家課冊之類的東西,把當日所教記下,方便學生回家复琴,有d要學生寫清楚練琴的時間.
老師收費并唔係貴一定好, 老師收費,會根據佢自己的學歷, 受歡迎程度, 最緊要係考試的分數而定。
耐心和細心, 好好人對我黎講唔重要,因黎地係最起碼要有的敬業操守, 學歷高并唔代表佢識教, 要真係用心去教. 所謂敬業愛業
一個在香港讀過音樂的老師,再去上海音樂學院或北京音樂學校進修的老師, 學貴好貴, hk300/ hr, 二級
以上是我的親身教訓, 好痛, 痛心自己蠢

醒目開學勳章

Ming2,

好多謝你的回覆! 第一個問題我會嘗試向琴老師了解。而第二個問題經你提點後,就更清楚了;因自己並不懂音樂,所以我一直都好相信這個老師,只是因為兩個女同事媽媽都同一口徑說老師應該要Demo給小朋友聽,要我向琴老師查詢一下,但本人亦不知如何是好,因本人不懂音樂,不知同事的意見是對是錯,所以一心想向你請教,而你的說法亦非常有道理。謝謝你的回覆呀!

囡囡媽

簽名被屏蔽

kingning 寫道:
個老師只係話我女唔好彩,遇著一個嚴格既考官,個一刻我覺得個老師好似有d推卸責任咁,

係啊係啊, 教我亞仔個男老師都係咁話我朋友個女

sandy_sandy 寫道:
Hi需婆,

點解要老師彈「夢中的婚禮」呢?係咪彈到就代表老師OK??

其實黎個歌係5級的歌, 同埋個琁律我熟悉d, 彈歌, 目的想睇下老師在彈的時間所抱的態度. 彈錯, 唔理,照彈, 講真我唔識一定發現唔到佢彈錯; 彈錯佢自己返轉頭再彈過,我就聽到.
咁樣d老師,佢唔會對家長交待,而係對學生和家長負責,用特首的說話: 老師會做好佢份工, 也就係用心、盡職去教.

簽名被屏蔽

ming2 寫道:

需婆

唔好意思,我想問下,...咁你0既意思即係..老師彈錯, 唔理,照彈就叫做好老師..定係彈錯佢自己返轉頭再彈過先叫做好老師呀?!...

同埋我諗唔係個個學琴0既人一定彈過「夢中的婚禮」,(我有d學生唔鐘意學流行曲,只喜歡彈classical,咁咪...?!).就算彈過都未必一定識背呢首歌喎?!...如果你靠呢樣野作為其中一個搵好老師0既條件,咁你隨時都會miss左個機會架喎?!...當然對於一d好老師但又唔識彈(背)呢首歌0既人亦唔係咁fair啦...

(以上純為個人意見...如有任何得罪,請見諒 )

傻了, 唔好咁講, 大家都係講下自己睇法.
當場係錯佐重彈好, 就算佢錯, 唔重彈我地都唔知.
至於彈邊首, 睇下家長自己點睇, 我覺得一些熱門的鋼琴曲應該識呱, 如果老師自己指定彈邊首俾家長聽,無意思嘍,因睇自選, 一定佢熟,佢熟我末必識, 黎一首莫札特D, 咁就

ming2 寫道:

需婆

唔好意思,我想問下,...咁你0既意思即係..老師彈錯, 唔理,照彈就叫做好老師..定係彈錯佢自己返轉頭再彈過先叫做好老師呀?!...

同埋我諗唔係個個學琴0既人一定彈過「夢中的婚禮」,(我有d學生唔鐘意學流行曲,只喜歡彈classical,咁咪...?!).就算彈過都未必一定識背呢首歌喎?!...如果你靠呢樣野作為其中一個搵好老師0既條件,咁你隨時都會miss左個機會架喎?!...當然對於一d好老師但又唔識彈(背)呢首歌0既人亦唔係咁fair啦...

(以上純為個人意見...如有任何得罪,請見諒 )

傻了, 唔好咁講, 大家都係講下自己睇法.
當場係錯佐重彈好, 就算佢錯, 唔重彈我地都唔知.
至於彈邊首, 睇下家長自己點睇, 我覺得一些熱門的鋼琴曲應該識呱, 如果老師自己指定彈邊首俾家長聽,無意思嘍,因睇自選, 一定佢熟,佢熟我末必識, 黎一首交響樂, 咁我就
‹ 上一主題|下一主題