用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 九龍禮賢有消息了
樓主: Junecoffee
go

九龍禮賢有消息了 [複製鏈接]

Re: 九龍禮賢有消息了

小學部都要interview, 機會都有起碼50%

龍婆 寫道:
[quote]
linusivan 寫道:
本人想知這間幼稚園嘅優點係乜? 因為我唔知留留位好!

升禮小機會大, 而禮小係05-06年度既升中派位唔差
http://www.krs.edu.hk/05-06grad.htm
唔知我有無錯呢 [/quote]

all,
我個仔都係wait list 咋

醒目開學勳章

HappyYammie 寫道:
我囡都係offer左下午班, 但我想佢讀上午班, 可能報名表度填左上午班無位下午班都ok, 所以就編左下午班俾佢啩!囡囡而家都讀緊bb班.

我都好鍾意禮賢, 但唯一担心就係英文的問題, 請問你地知唔知禮賢的英文程度如何?

龍婆,

請問點解升中派位唔係只係派番深水埗區o既? 我見都有其他區的中學喎! 我聽講話小學係邊區咁中學就會派番o個區, 而唔係睇住址.    

[quote]
龍婆 寫道:
[quote]
linusivan 寫道:
本人想知這間幼稚園嘅優點係乜? 因為我唔知留留位好!

升禮小機會大, 而禮小係05-06年度既升中派位唔差
http://www.krs.edu.hk/05-06grad.htm
唔知我有無錯呢 [/quote][/quote]
會唔會係第一階段自行收生收左呀, 因為可以跨區考(不過我唔係太清楚 )

gracelam,

Can you tell me why you give up st. cat and take KRS. Because my daughter were accepted by both kinder, too.      

大家知唔知禮賢一班幾多人呢?
我係課室門口張合照數到有成3x人...

dyeung2003 寫道:
gracelam,

Can you tell me why you give up st. cat and take KRS. Because my daughter were accepted by both kinder, too.      

我考慮3大原因:
1)st. cat 校舍雖然都大, 但一級都有1x班, 變相個人空間少好多 .
2)st. cat著重英文係好, 但一班有3x個小朋友, 如果自己小朋友唔係咁outstanding/平時在家父母不是英語對話, 好易被老師忽略. 呢點係我最concern的.
3)宗教原因~因為我&hubby都係christain, 想我囡囡讀一間有宗教背景的學校.

這是我個人睇法, 並不代表我對st. cat. 的不滿, 因為我同hubby真係考慮o左好耐而作出最後的決定.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

[quote]
gracelam,

咁請問你朋友覺得囡囡的oral 可以嗎? 怕接觸同講英文嗎? 睇番禮賢個網, 佢地好似話每星期會有2堂英文, 主要係唱歌等, 普通話就唔知?

[quote]
普通話一星期1次. 我朋友的囡囡話佢oral都ok.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Hi gracelam,

真係好, 知道你為了信仰而選禮賢, 但我小信好多, 我好鍾意禮賢, 但而家囡囡讀緊的pre-nursery又讀得好開心, 而另一間取錄囡囡的學校亦好有口碑, 兩間在語言方面都幾好, 只係唔係基督教...

曾想過讀禮賢而額外多補英文同普通話, 但囡囡係下午班, 加上若所有課外活動時間都係補英普, 相對學其他活動的時間又少了, 囡囡也辛苦哩!

因為我英普都唔好, 同埋我認同語言係要由細浸到大的說法, 但同時我亦好想囡囡係基督教學校成長, 學習神的話語...所以好苦惱.     

請已有心儀幼稚園收的,在下星期一(22/Jan)請勿去禮賢註冊,而讓學位給其他正在等的人。 謝~      
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

係呀!我大囡讀緊禮賢k1, 細佬只係waiting, 好想佢地可以一起返學, 謝謝各位
hlbaby2004 寫道:
請已有心儀幼稚園收的,在下星期一(22/Jan)請勿去禮賢註冊,而讓學位給其他正在等的人。 謝~      

Hi gracelam,

真係好, 知道你為了信仰而選禮賢, 但我小信好多, 我好鍾意禮賢, 但而家囡囡讀緊的pre-nursery又讀得好開心, 而另一間取錄囡囡的學校亦好有口碑, 兩間在語言方面都幾好, 只係唔係基督教...

曾想過讀禮賢而額外多補英文同普通話, 但囡囡係下午班, 加上若所有課外活動時間都係補英普, 相對學其他活動的時間又少了, 囡囡也辛苦哩!

因為我英普都唔好, 同埋我認同語言係要由細浸到大的說法, 但同時我亦好想囡囡係基督教學校成長, 學習神的話語...所以好苦惱.     

我都選了禮賢,而放棄了kv...
我都認同語言係要由細浸到大的說法,但語言環境不應只在學校的生活內,日常生活中給她更多應用的機會更為重要,同樣信仰的環境亦唔應該只在家庭內,要知道現在的世界觀與我們的信仰有很大分別...!

dorismama / hababy2004
禮賢收左呀女讀上午班, 不過我決定俾佢讀民生, 所以今日唔會去註冊lu.  
希望你地ge小朋友入到心儀ge幼稚園la!!  :wink:  :wink:

我都放棄了禮賢, 今日無去註冊, 希望waiting 有機會la!

HoiHangBB 寫道:
dorismama / hababy2004
禮賢收左呀女讀上午班, 不過我決定俾佢讀民生, 所以今日唔會去註冊lu.  
希望你地ge小朋友入到心儀ge幼稚園la!!  :wink:  :wink:

Thank you ~~~       

Astoria 寫道:
我都放棄了禮賢, 今日無去註冊, 希望waiting 有機會la!

Thank you ~~       

Dear Smilesun,
I also gave up KV for KPS, but I've struggled for a long time cos my husband and me got different opinions. Somehow I still puzzled if my decision right?!
My elder son is studying K3 in KV. Everything is good except it's too academic oriented. Teachers concentrated much on academic result. school's communication with parents is inadequate. But my elder son is well trained with writing both Chinese and English, and his mental (Maths) is good too. Then, you know why I'm indecision between KV and KRS. Though decision had been made, I still want to hear some more good remarks about KRS.

Smilesun,

Thank You.

Smilesun 寫道:

我都選了禮賢,而放棄了kv...
我都認同語言係要由細浸到大的說法,但語言環境不應只在學校的生活內,日常生活中給她更多應用的機會更為重要,同樣信仰的環境亦唔應該只在家庭內,要知道現在的世界觀與我們的信仰有很大分別...!

今朝約9:00已到學校註冊,見唔係好多人,唔知係唔係好多人冇去註冊!?   

我今日約9:30到學校, 我見個tray都有一疊仔.

joan121 寫道:
我今日約9:30到學校, 我見個tray都有一疊仔.

個一疊仔其實唔係好多份   
‹ 上一主題|下一主題