用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 91 網 交流站 - 點樣排位好
樓主: htcmama
go

91 網 交流站 - 點樣排位好 [複製鏈接]

Re: 91 網 交流站 - 點樣排位好

sai1031 ,

Thank you so much!     

markojacey
sai1031 寫道:
9101-64個(胡 上)2008 下走轉全日
9102-117個 (胡 下)2008年遷往沙角小學校舍-沙角村
9103-111個(慈航)
9104-104個(聖華)
9105-60個(朱正賢)
9106-70個(蕭漢森)
9107-86個(沙崇)
9108-68個(禾輋信義)
9109-60個(培基)
9110-123個(梁鉅鏐)
9111-63個(田家炳)
9112-75個(沙呂)
9113-52個(一呂)
9114-64個(沙循)
9115-63個(主風)
9116-104個(世界龍岡學校黃耀南)

希望有用.

htcmama 寫道:
joeykcwu,
你好叻呀, 搵到D好料比大家參考. 其實排位真係好緊要架. 我唔想做嗰14%裡面的其中一個呀.大家比D心機再"度"吓啦.

agree X 2

d 資料真係好有用,唔駛周圍揾,我可以開始"度"吓d排位,(雖然好似早咗d,妹妹出年08/09先升小一 )

簽名被屏蔽

joeykcwu 寫道:
早d睇定都好!最好去埋d學校o既開放日,咁就可以直接睇到間學校同d學生點!蕭漢森都好似係上個月開放左!

joeykcwu,

唔該晒 ,我有同事個仔讀僅蕭漢森,佢都話OK,係個校舍舊d,同埋課程都好深喎。其他嘅我重套僅料,我有新資料就上嚟update 下。

markojacey

Thx joeykcwu, 你d料好有用!
htcmama 寫道:

karenk, 如果係我, 我會先選循道衛理好d, 跟住主風, 祟真及信義.

htcmama,
Thx, 其實我都係咁排, 但見剩餘學位祟真有86個,信義得68個.感覺起來信義好像多人選d好d咁 因兩間學校都無參觀過唯有估估下

karenk,

其實不能單看剩餘學額多少來斷定此校受不受歡迎的. 因每間學校獲教署批出來年收生的人數都不相同. 例如你所說的崇真Vs信義, 崇真獲教署批124個學位供應, 而信義就獲教署批96個, 要計算出第一輪收生人數, 崇真:124-86=38人, 信義:96-68=28人. 換言之是崇真在第一輪較多人報讀. 又例如:梁鉅鏐小學獲教署批160個學額,
160-123=37人, 與崇真相若.

karenk 寫道:
Thx joeykcwu, 你d料好有用!
[quote]
htcmama 寫道:

karenk, 如果係我, 我會先選循道衛理好d, 跟住主風, 祟真及信義.

htcmama,
Thx, 其實我都係咁排, 但見剩餘學位祟真有86個,信義得68個.感覺起來信義好像多人選d好d咁 因兩間學校都無參觀過唯有估估下 [/quote]

[quote]
lililee 寫道:
karenk,

其實不能單看剩餘學額多少來斷定此校受不受歡迎的. 因每間學校獲教署批出來年收生的人數都不相同. 例如你所說的崇真Vs信義, 崇真獲教署批124個學位供應, 而信義就獲教署批96個, 要計算出第一輪收生人數, 崇真:124-86=38人, 信義:96-68=28人. 換言之是崇真在第一輪較多人報讀. 又例如:梁鉅鏐小學獲教署批160個學額,
160-123=37人, 與崇真相若.

lililee,
真係俾你一言驚醒
其實而家煩緊3-8的排位,d學校又無參觀過又少人提.真係唯有上佢地個網睇下自己又估下.

3 信義
4 田家炳
5 胡上
6 梁鉅鏐
7 胡下
8 祟真

請大家俾d意見

sai1031,

請問2008後會是叫( 沙角小學) or (胡素貞學校) 呢??

9102-117個 (胡 下)2008年遷往沙角小學校舍-沙角村

剩餘學位是不能作為選校準則。有些學校表面看來剩餘學位較少,但其實是教統會批出較少學位。
我們應參考學校的派位成績、學生banding比例、課外活動表現及教統會視學報告等。

其實你地覺沙呂同一呂邊間好d呢, 沙呂環境大d好d, 一呂又舊d, 咁2間又邊間深d呢

得幾十個位咁多人爭, 咪好難入   

簽名被屏蔽

無錯, 只可以選一間來爭. 我已經決定將沙呂小擺第一位, 因為近我.

mickeywinnie3 :

那段備註 只有以下的資料,並沒有説明會改什麼學校名.

胡素貞博士紀念學校(下午校)已獲教育統籌局分配位於沙角村的前香港市事務職工總會沙角小學校舍.下午校預計可於2008年遷往新址,並轉為全日制授.屆時,留在原址上午校亦
會轉為全日制授課.有關詳情直接向學校查詢.

或者可以打電話問問:2646-8902(胡素貞)

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

mickeywinnie3:

我大仔的年代,聽講"一呂"d老師會同(任何一科小於80分的學生)的家長講,你的小朋友成積不太理想,要多加注意.
未知現在有沒有此種情況,或者可以再打聽一下.

朱正賢我都可以比少少資料你,嘻嘻!因為我家姐個女讀繄,
功課:每日大約3-6樣,(有時好少份量都當一樣),要寫周記,
       中,英文網上閱讀及親子閱讀
老師都不錯,都有愛心,每年去eng中的學生都唔少,好似同
"聖心"個校長都好friend(以前個個校長,現轉了校長,唔知好唔好)不過Science要eng教,小朋友可能到了
測驗及考試就要你幫幫手啦,(我家姐個女科科都唔太差,
Science就冇眼睇了,希望d料你有用.

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

sai1031,

感激妳的資料 !!!         

咁仲選唔選(胡下)好呢???

sai1031 寫道:

胡素貞博士紀念學校(下午校)已獲教育統籌局分配位於沙角村的前香港市事務職工總會沙角小學校舍.下午校預計可於2008年遷往新址,並轉為全日制授.屆時,留在原址上午校亦

Quote "我大仔的年代,聽講"一呂"d老師會同(任何一科小於80分的學生)的家長講,你的小朋友成積不太理想,要多加注意. 未知現在有沒有此種情況,或者可以再打聽一下." - confirmed, still the same....they will stamp on the exam papers, on your dictation books or anywhere they think the marks are not up to standard.

mickeywinnie3:

why not?佢遷得過去當然會用 "胡素貞"舊班底.
唔通用 "沙角小學"咩 ,放心吧!
如果你本來對(下午校)ok的話,正常是會比以前好d.

mickeywinnie3 寫道:
咁仲選唔選(胡下)好呢???

[quote]
sai1031 寫道:

[/quote]

hjm:

有冇提心吊膽,     

有冇     
如果"no"的話,     

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題