用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好嬲! 小兒班主任 ,三番四次在全班學生面前嘲笑他 ...
樓主: chuiiris
go

好嬲! 小兒班主任 ,三番四次在全班學生面前嘲笑他 [複製鏈接]

Re: 好嬲! 小兒班主任 ,三番四次在全班學生面前嘲笑他

我個仔就係比個c人老師針對咗好耐, 由3年級到而家5年級都未死心過.   佢既招數好高, 唔會擺到明, 但係人都知.    考普通話就一定選最難既題目比你答..仲用好卷既舌頭發音等你難聽...唔識答, 輪到你個學號就skip咗你..考第2個先.    之前問佢小朋友既表現, 佢說個個1樣冇問題, 點之final張成績表就有禁衰寫禁衰.

我係直接e-mail比校長的, 所以校長咩都知, 不過有時真是無能為力.   校長會直接打比我的.  

真想 c D 老師.    我而家教個仔當係訓練, 第時升中就好容易解決問題, 因而家練緊耐性囉.   不過個仔話搵佢笨wor. :evil:
露 絲 :-)

露絲 寫道:
我個仔就係比個c人老師針對?好耐, 由3年級到而家5年級都未死心過.   佢既招數好高, 唔會擺到明, 但係人都知.    考普通話就一定選最難既題目比你答..仲用好卷既舌頭發音等你難聽...唔識答, 輪到你個學號就skip?你..考第2個先.    之前問佢小朋友既表現, 佢說個個1樣冇問題, 點之final張成績表就有禁衰寫禁衰.

我係直接e-mail比校長的, 所以校長咩都知, 不過有時真是無能為力.   校長會直接打比我的.  

真想 c D 老師.    我而家教個仔當係訓練, 第時升中就好容易解決問題, 因而家練緊耐性囉.   不過個仔話搵佢笨wor. :evil:

有冇攪錯呀?我吾係對你們的容忍方法有question。比小朋友作為訓練也未嘗不可(也要看小朋友是否合適,有沒有負面影嚮等等...),只不過香港又吾係得一間直資學校,有乜理由好似要買佢怕呢?因為妳們好歹也是半個老板,如果家長吾選這間直資,政府也不會畀錢佢地的,因為政府係按人頭去資助直資學校的。除非...這是那間九龍非常有名的直資學校(如D字頭),是家長非去不可的那間...那我就無話可說了。Chuiiris看來妳囝囝成績好好而又為乜要轉校插班呢?吾通我真係估中佐! Chuiiris可否pm告知 我是吾中了

Dennisk

你估錯了學校名,
轉校是因私人問題, 不想詳述了.

露絲:

可否伸請轉班?

有時侯撞到一個不講道理的老師, 又吾想下下硬碰, 真係冇辦法.

以前小兒在國際學校讀書, 也試過有一位 Art teacher, 下下針對小兒, 時常留難要他留堂重做 Art 功課, 吾比他課外活動, 試過同老師傾, 問小兒有乜問題, 她說小兒上堂時傾計, 我問曬全班同學仔, 他們都說小兒無上堂傾計, ( 全班17人很易問哂),

幸好國際學校的成績表是每一科的老師都有獨立評語和操行分, 一共 8 科, 7 科成績不是 A 就是 B, 操行全部都是 A,

單單只有這位 Art teacher, 成績比 C-, 操行比 D,  我同小兒講, 吾駛介意呢位老師的評語, 其他老師都覺得你乖, 我就知道你無問題.

但現在靠一位班主任在成績表上寫評語, 得吾到他的歡心就死得了.

對吾住 又係我D金田一發作 :

現在發展成點呢?

呢 2 日我都有問小兒上課怎樣, 他說老師說話已沒有咁尖酸克薄. 希望繼續下去吧!

chuiiris,
我好記得3年級個時...個仔讀到真是很唔開心, 全年真是很灰...一直灰到d成績向下滑.
直到4年級是另一個班主任先致有好轉, 我不斷想找新校, 但沒有學位, 結果而家5年級想轉都唔得. :evil:
算啦~~~~快快趣讀完就算.
我之前都好激氣, 事事都會去學校講道理, 不過講完都係禁, 我唔係買佢地怕, 不過看在個校長份上, 如果唔係就上報紙架啦......
chuiiris 寫道:
Dennisk

你估錯了學校名,
轉校是因私人問題, 不想詳述了.

露絲:

可否伸請轉班?

有時侯撞到一個不講道理的老師, 又吾想下下硬碰, 真係冇辦法.

以前小兒在國際學校讀書, 也試過有一位 Art teacher, 下下針對小兒, 時常留難要他留堂重做 Art 功課, 吾比他課外活動, 試過同老師傾, 問小兒有乜問題, 她說小兒上堂時傾計, 我問曬全班同學仔, 他們都說小兒無上堂傾計, ( 全班17人很易問哂),

幸好國際學校的成績表是每一科的老師都有獨立評語和操行分, 一共 8 科, 7 科成績不是 A 就是 B, 操行全部都是 A,

單單只有這位 Art teacher, 成績比 C-, 操行比 D,  我同小兒講, 吾駛介意呢位老師的評語, 其他老師都覺得你乖, 我就知道你無問題.

但現在靠一位班主任在成績表上寫評語, 得吾到他的歡心就死得了.
露 絲 :-)

chuiiris,

聽到呢個消息真係好, 請繼續努力, 加油 ...     
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

露絲 寫道:
不過看在個校長份上, 如果唔係就上報紙架啦......

點解要看個校長份上呢?難道個校長好好人的?但如果真係一個好校長,又何以會容忍有這樣的事情,一而再發生在校內呢?

咁過份既班主任都有既........

徵求:COUR CARRE 單 請問各位有冇COUR CARRE 單??? 請PM...Thanks 我想做vip ar...要儲3 個月內加埋$10000單... Please help....Thankssssss

我十分明白你的感受,囝仔遇見不好的老師,要苦足一年。不過有些家長若覺得我們是老闆,希望有權左右學校可以抄老師。我認為這樣的想法並不好。
我們常說現在的學生不懂尊師重道,原因何在?父母不尊重老師,只是

jocelyn123

個人不認同是家長把學校內的教育弄得複雜.
反而是教改搞到學校同家長複雜.

是教改搞到學校亂曬, 繼而老師說エ作量多, 壓力太大, 有時發脾氣在學生身上.

我是一直用觀望態度, 想看清楚個老師點搞, 不是一面倒只相信自已兒子, 從小兒小一至現在小五, 我都在學校內當義エ, 因留在校內時間長, 所以都見不少無理取鬧的老師和家長,
有個別老師上第一堂時, 就發大喉嚨係咁鬧學生, 是每天, 初時我以為學生有問題, 但持續1-2個月後, 老師仍然每天大叫, 我就知道有問題的是老師了.

有時侯真係要睇運氣, 好老師有機會遇問題學生, 同樣地好學生也有機會遇到問題老師.
‹ 上一主題|下一主題