用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深? ...
樓主: ada29
go

小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深? [複製鏈接]

Re: 小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深?

差唔多成篇故事默出來了, 真係幾有難度喎.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

我個仔仔學校都係用這套書的, 如果要他們默咁多句子就真係好難, 而我仔仔學校多數都係默生字, 這樣他們會易d接受, 好過死記句子. 最初開學就試過默7句greeting句子 (how are you? I am fine, thank you.....)我都已經覺得好難了

咁間學校都吾錯,先教小朋友phonics.等佢地容易明白d 字點樣發音.有基本concept.

mandy_lee 寫道:
我女小一佢地暫時未算有默書, 要下學期先開始. 而家佢地是用這方式默的. 老師讀mother 佢只須默個音寫 M 字. 每次4個次次都100分好易.

ada29 你個女係咪用故事書教英文o架,我囝囝一年級時就係默類似呢d生字同句子,我囝囝學校係用故事書教英文,睇你個女d生字同句子好相似.

H i Ad29,

我想請問妳的小朋友,明唔明白內容呢?其實,如果老師教得好(唔計默書,真係好深呀),可以令佢地明白內容,都係一件好事,我都想學校可以教多d英文呀!
另外,妳既小朋友咁辛苦讀都唔想轉校,真係好難得呀!
加油呀!       

芝芝媽

Mrssslui 寫道:
如果小朋友連解釋都未知,默咁深都係冇意思.換來的只有更怕英文.

同意,太深的話佢地會抗拒

有果度d家長話學校為了出名而谷谷谷,話都幾功利架喎??
ada29 寫道:
Hi agneshwh :

屯門區嘅五邑鄒振猷小學,於區內都係一間唔錯嘅小學!
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺 寫道:
有果度d家長話學校為了出名而谷谷谷,話都幾功利架喎?? [quote]
ada29 寫道:
Hi agneshwh :

屯門區嘅五邑鄒振猷小學,於區內都係一間唔錯嘅小學!
[/quote]
用咁既方法, 只有反效果卦  

版主 醒目開學勳章

深唔深睇學校la,我個女都係用緊這套書,都有默課文,但就唔使成句默,老師會做工作紙好似填充咁比佢哋默書(有時成個字默,有字只需填字母,有時專登上面默嗰個字,下面第二句有得抄)。

但佢有啲幼稚園同學就要一星期默兩課課文,老師抽幾句默....。所以,深定淺,睇學校la。

其實深唔深好難定義, 如果小朋友本身讀英文幼稚園, 應該冇大問題. 對於一些抗拒英文的小朋友就會好難.

所以最緊要睇你囡囡會唔會讀得好辛苦, 而決定轉唔轉校. 再觀察

深唔深真好難講!  我小朋友與AlanShirley的小朋友同一所學校, 一開始就要默多句英語, 還很記得第一次默的第一句英文是 'A pile of fish fell off a sledge.', 起初見到都有點擔心, 因為小朋友在幼稚園從未默過書, 甚麼叫默書都未清楚.  不過又比我想像之中適應得快, 可能是他在英文幼稚園的根基不錯, phonics教得不差, 所以串字很快就沒有問題.

相反,  中文就 ....,  所以世事沒有十全十美, 問題在於自己怎樣處理.

Hello AlanShirley:

確實近來的默書比之前更深, 要用更多的時間去溫習, 好似你一樣, 將要求降低一些, 大家都會好d.  我小朋友今天病了, 沒有上學.  你小朋友近來如何?  
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

Why? 寫完全無問題, 點解默有問題? 寫都需要識串格?

是否串字方法用錯了? 懂phonics和拆字易很多.

扣分是否標點符號遺漏?

不過, 個個小朋友都唔一樣的,都係最緊要間學校適合自己小朋友.

AlanShirley 寫道:

我小朋友係讀開Internation kinder (完全無中文果隻), 佢英文講.寫同理解都完全無問題,唯獨事英默,就完全唔掂

AlanShirley:

我小朋友又係一樣, 好大意.  常識叫佢填英文字母, 佢走去寫中文字, 12分無哂.  唔係佢唔識, 而係佢幼稚園無測驗默書, 唔慣睇題目, 一見線就寫字, 終於 ..... .  

其實我覺得 gs 是所有科目中最深, 我小朋友最低分都係呢科.  

真係頭都大, 明天先默英默, 下星期一又再默, 我又無咁多時間同佢溫, 近來佢又病
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

AlanShirley:

你小朋友好叻仔
‹ 上一主題|下一主題