用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

菲媽,

ME TOO!~

之前我都諗過, 唔係學校訂校服, 因為我相信都一定要出去換嫁喇!~  我都係覺得套運動衫只係 'just fit', 我都會出去換!   By the way, 我想問一下大家, 有冇買埋 '藍色' 既外套比小朋友?  我聽阿女話, 有幾個同學仔既外套上有好似校 "揮" 咁既鐵章, 唔知妳地知唔知       呢?

校 "揮" needs to be bought at the school’s “Supply Store” and I remembered that it costs about $12.  I bought 2 last year one for the sweater and one for the vest.

校 "揮" needs to be bought at the school’s “Supply Store” and I remembered that it costs about $12.  I bought 2 last year one for the sweater and one for the vest.

Annie,

Oh, really!  No matter I can't find any sweater with it outside        .  I think I have to buy it with the tie there this week.

Thank you very much ~

各位媽咪,

今日係交 "愛心遍校園" 新詞創作比賽既 deadline 呀, 妳地有冇遞交妳地既大作呀       , 我用左好多個夜深人靜既晚上, 都終於完成左, 今日比阿女拎左番學校喇!~

另外 (唔知我係未 [問題天天多] 既媽咪呢         , 好似成日都係我有咁多 ???? 咁既        ), 我想問一下高年級既家長們, 妳地上年有冇收過學校訂購 Longman 那套 Integrated Primary English 既 CD & CD-ROM 呀;  我見每一級都有得訂購, 想知道上年妳地有冇訂到, 同埋知唔知套教材係乜黎同埋好唔好�真的有需要作為輔助教材嗎 (因為好似都幾貴咁          ).

份表唔係17號deadline嗎? 我仲未做呀? 不過我都覺得有d難度, 等我明天有時間諗諗啦!
今日你地有冇去供應社買校tie 呀? 我發現都有好多人買喎! 我買左校tie and 校章.
你地開始同小朋友溫習咪呀? 多謝HelloDearAnnie上次d資料. 大家齊齊努力啦!

桃子,

我星期五去左接阿女放學, 順便都同阿女買左校 tie 同校章啦;  我見到係 lunch 既時間, 學校真係好似 "奔噓" 咁既場面         , 見到成間學校有由 k1 既小 bb, 去到好似讀緊 matric 咁既大哥哥姐姐充塞左整個校園, 唔知點解, 我見到都覺得好興奮, 好似自己番左去讀書既年代咁!

我阿女真係講話星期五 (即係 10/10) 係 deadline, 但我見又真係寫 17 號既         , 或者真係阿女聽錯啦!  我地聽日都會開始溫習啦 (係未好遲呢          ), 我覺得好彩都係中英都 dict 過四次, 咁其實即係一早已經做左 revision 咁, 聽日都係諗住同佢重溫下就算.

Zoey 桃子,

我都係諗住今日開始溫書,都係諗住嗢
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

鐵章仔係用黎扣在外套之上的, 因為外套冇校徽, 扣左上去就可識別, 我見到學校裡面大部份既中小學生都有 (我都係阿女見到話我聽, Annie 話我知係合作社買既先知道咋    )

I’ve bought the CD-rom last year and I will order this year as well.  I got an impression that it may be good for the “Listening Examination” and they can play on the computer (just like an on-line exercise).  We don’t know the syllabus (as my girl can’t explain me the format).  As far as I know, it should be quite easy (my girl scored full marks for 1st and final terms) but it seems that one question may carry 4 marks (as she told me that she made 2 mistakes on the 2nd term and she only scored 42/50).

Anyway, take it easy.  Just teach them to pay attention and relax.  Test is approaching so let’s hope everybody can have good marks (we just started revision yesterday only).  

Annie,

Finally, I place an order of the sets of VCD.  I think I will try CD-ROM next year.  Thanks for all your information           .

菲媽,  

妳幫菲菲去換番 d 冬季校服未呀?

死啦,隻cd咁正,本來想買,最衰我啦,議而不決,決而不行,填晒form,最後都冇買真失敗。
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

Hello abbybear,

如果你真係想買, 你可以打電話去朗文問問,
tel: 31810497 李小姐

我都有訂呀! 其實初時我都唔知好唔好, 不過諗住今次訂左,如果真係唔好, 下年咪唔買囉!
今早真係好似涼左好多, 唔知幾時換季呢? 不過我仲未去金錀換校服      , 我都唔明點解佢地度身, 永遠都係just fit. 唔怪得有d媽咪prefer 自己出去買.    

Zoey,

我昨天去換左拉, 提下你,出去之前一定要打電話問下有冇size, 預留左先, 因為上星期打去運動衫冇size呀!

你Maggie著咩size, 菲菲運動衫和套裝都要30碼, 都係長小小咋.

死啦,仲未溫中文,不知從何入手,明天就測驗,點算好呀....
菲媽 =^_^=

菲媽/桃子,

其實我上個星期六已經去左換喇, Maggie 既體育衫同 jacket 都係換左 30 size 呀, 我都係覺得點可以 just fit 嫁, 我連恤衫都換埋, 跟住就買埋藍色長袖外套同背心.

溫習我都係唔理咁多, 睇晒 d 功課練習簿咁就算, 我覺得應該唔會太深, 只係驚小朋友唔小心作答咋!

我個女做excise好唔小心架,
好似默書唔係溜左句號, 就係小左個字,比佢激死.
所以我好擔心呢次測驗.

另外,我冇買英文vcd, 因為真係冇時間聽,
每日放工返到屋企就check功課(7:00),
跟著食飯(7:30), 食飯完洗澡, 已經是9:00,
入房有時溫下書, 睇下公文, 又要講故事,
十點幾一定要上床.........冇時間....樣樣都好趕
菲媽 =^_^=

桃子,

唔該晒你,我打左去問佢話今日即派比小朋友架,如果要就寄比佢

[quote]
abbybear 寫道:
桃子,

唔該晒你,我打左去問佢話今日即派比小朋友架,如果要就寄比佢

各位民生媽咪

請問:
民生每月學費多少?要交幾多個月?雜費又多少?
有沒有外藉老師教英文?
有沒有普通話老師?
全日/半日?
學生程度怎樣?
你們為什麼選擇民生小學呢?
他們教學宗旨是什麼?

希望你們幫到我,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題