用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 第一次中默就................
樓主: 軍曹媽咪
go

第一次中默就................ [複製鏈接]

Re: 第一次中默就................

cczko, 你真係無講錯呀, 真係天外有天, 佢果課對小一生黎講真係好深呀, 藍/飛機/樣/搖/綠葉/睡覺, 要D小一生寫哩 D 字真係死比你睇呀!

cczzko 寫道:
[quote]
Fatty 寫道:
我個仔今年都係小一,英文無默書,無測驗。
中文就開學到依家共默佐2次書,一次讀默全課,一次背默全課再加: 中文數字一至十 。

下面係背默全課第四課內容:
+++++++++++++++++++++++++++++++
第四課   誰會飛

誰會飛?
鳥會飛。
鳥兒怎樣飛?
飛上藍天像飛機。

誰會游?
魚會游。
魚兒怎樣游?
搖搖尾巴點點頭。

誰會爬?
蟲會爬。
一步一步慢慢爬,
爬上綠葉睡覺啦。

+++++++++++++++++++++++++++++

各位,你地覺得深唔深?

Dear Fatty,

嘩...! 你仲'杰'!
真係天外有天, 我

Hello Fatty,

小兒就讀 St. Joseph's Primary School, 係灣仔個間!

Dear Amytim,

係啦! 上星期背默哩課書來應節丫嘛!

cczzko.

我細個時都係黙你果幾課書...
KristyMum 寫道:
記得我自己小一第一課:
山, 高山, 高高的山.

第二課:
海, 大海, 大大的海.

第三課:
藍的天, 白的海, 天和海, 分不開.

宜家亞女第一課:
我的家, 有爸爸, 有媽媽.
我像爸爸, 還是像媽媽?
我像媽媽嘴巴小,
我像爸爸腳板大.
雖然我沒有門牙,
一看便知是一家.

KristyMum 寫道:
記得我自己小一第一課:
山, 高山, 高高的山.

第二課:
海, 大海, 大大的海.

第三課:
藍的天, 白的海, 天和海, 分不開.

Dear KristyMum,

我都記得哩3課書呀!     

cczzko.

醒目開學勳章

咦,咁你識唔識 Thomasthetankengine?
我個仔同Thomasthetankengine個仔係幼稚園同學。

cczzko 寫道:
Hello Fatty,

小兒就讀 St. Joseph's Primary School, 係灣仔個間!

cczzko.

醒目開學勳章

carcar123.

你講得right! 我個仔寫到真係想死,最慘就係寫幾次都係錯,特別係: 飛機。

carcar123 寫道:
cczko, 你真係無講錯呀, 真係天外有天, 佢果課對小一生黎講真係好深呀, 藍/飛機/樣/搖/綠葉/睡覺, 要D小一生寫哩 D 字真係死比你睇呀!

你課書咁深, 咁你仔仔溫左幾耐呀?

Fatty 寫道:
carcar123.

你講得right! 我個仔寫到真係想死,最慘就係寫幾次都係錯,特別係: 飛機。

[quote]
[/quote]

我識Thomasthetankengine, 大家 send pm 傾過計添! 但冇見過面, Thomasthetankengine

我個女D同學仲緊要,默以下課文:

爸爸看報紙,把我叫來一同看。易的我來讀,難的由他告訴我。
媽媽削蘋果,削了一個又一個。她吃蘋果心,片片果肉留給我。

一班37人,可以有16個100分。

勁呀!    

醒目開學勳章

carcar123,

課文佢已經識背,所以係星期六上午,同星期日上午, 各溫習背默一次,再將錯字做改正。

另外,背默前一天,再背默一次,有錯再改。跟著獎睡前玩電腦一小時,relax 一下。

咁佢都唔錯丫!

Fatty 寫道:
carcar123,

課文佢已經識背,所以係星期六上午,同星期日上午, 各溫習背默一次,再將錯字做改正。

另外,背默前一天,再背默一次,有錯再改。跟著獎睡前玩電腦一小時,relax 一下。

[quote]
[/quote]

哇!陳守仁唔系好活動教學架咩?

重以為我個仔個間深。我現在明白為什麼其他人說我個仔個間其實功課唔算多!唔算PUSH.

Fatty 寫道:
各位,

我個仔讀緊陳守仁小學。
佢幼稚園從未默過書,初初亦都唔太知咩叫背默,而且佢中文水準亦唔高,因為幼稚園係以英文為主,所以對仔仔來講, D中文字太深,又多筆畫,好容易寫錯(識背唔識寫)。

不過,相對來講,升上小一後,中文學識佐好多字,同造短句。
:-D

醒目開學勳章

TINBA,

我諗陳守仁小學都算活動教學,只係我仔仔中文差D, 因為暫時其他科目都唔深。

Fatty,

邊間KINDER 呀?我個仔SC, 中文未算深但是現在都OKAY。

中文系圖象化字體,寫多D啦,注意筆順,熟能生巧!

TINBA!

Fatty 寫道:
TINBA,

我諗陳守仁小學都算活動教學,只係我仔仔中文差D, 因為暫時其他科目都唔深。
:-D

This is really 'mission impossible'.

I totally agree what is 'there is bigger sky outside my sky'.

琴棋書 寫道:
我個女D同學仲緊要,默以下課文:

爸爸看報紙,把我叫來一同看。易的我來讀,難的由他告訴我。
媽媽削蘋果,削了一個又一個。她吃蘋果心,片片果肉留給我。

一班37人,可以有16個100分。

勁呀!    

Dear Fatty,

Your boy did a great job!!  The dictation was too much for a P1 student.  Why has 陳守仁 not had English dictation yet?  I got a wrong impression that this school plans a harder English program for the kids (not Chinese).  Did other classmates do well in the Chi dict?

Fatty 寫道:
TINBA,

Dear 琴棋書,

I guess both our girls are from the same school.
I didn't ask her how her other classmates scored. This friday, they have to dictate a Chinese dialogue bewteen the rabbit and the duck, right?

Cheers, Lelia

Dear carcar123,

Our girls most probably are in the same school. Is she in Bluebells or Daisy? My daughter is in Bluebells.

Actually I was quite shocked when I noticed she needs to dictate the 1st chapter in her Chinese textbook for the first time. I didn't expect the school is so demanding for dictation, expecially Chinese and English dictations each week!

Keep in touch!

Cheers, Lelia

TINBA 寫道:
哇!陳守仁唔系好活動教學架咩?

重以為我個仔個間深。我現在明白為什麼其他人說我個仔個間其實功課唔算多!唔算PUSH.

[quote]
Fatty 寫道:
各位,

我個仔讀緊陳守仁小學。
佢幼稚園從未默過書,初初亦都唔太知咩叫背默,而且佢中文水準亦唔高,因為幼稚園係以英文為主,所以對仔仔來講, D中文字太深,又多筆畫,好容易寫錯(識背唔識寫)。

不過,相對來講,升上小一後,中文學識佐好多字,同造短句。
[/quote]

TSL used to be a traditional English primary school, not 活動教學.  Many people have misunderstood that DSS=活動教學!

ky205catho

呵呵,我囡囡要默的比你囡囡的更淺,真係....   or   
ky205catho 寫道:
G-ma,

其實上次英文默書, 只是9句句子, 唔算太深。
e.g.
1)  Good Morning to you
2)  Good Afternoon, Ben.
3)  Hello, My name is Sally.
4)  Hi, Peter.
5)  How are you?
6)  I am fine, thank you.
7)  What is your name?
8)  Spell your name, please.
9)  You go to school.

小女兒的學校只不過是一間好普通的活動教學學校。
有好多人話淺呢!!
大家請俾意見!!
‹ 上一主題|下一主題