用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006寶盈德寶幼稚園N1/Yellow/ Blue/ Green 家長請進 ...
樓主: MAMAKIKI
go

2006寶盈德寶幼稚園N1/Yellow/ Blue/ Green 家長請進 [複製鏈接]

Re: 2006將軍澳寶盈德寶幼稚園讀N1既家長請進

patricia316,

學費減免計劃好似要收入好低先申請到, 父母在職通常都唔合資格.
臻美黃乾亨小學係咪係tko架? 我未聽過, 播道書院係咪寶盈德寶附近個間? 其實tko d 學校我都唔係好熟, 幼稚園我可能會報定天主教聖安德肋, 保良局方王換娣同基督教宣道會茵怡先, 但係因為德寶毎日都有外籍老師教英文, 我都15/16, 我唔想琪琪去區外讀小學, 聽d人講宣基小學, 王永樹, 陸慶濤幾好.
我叫芷琪,27/7/2004出世 W:3.76kg  H:49.5cm,

MAMAKIKI,
有朋友係教幼稚園o既佢叫我申請學費減免計劃, 好似係睇家庭入息來批核。
至於臻美黃乾亨小學係油塘架係直資一條龍既學校, 哩間小學都幾好架, 播道書院就係寶盈德寶附近個間囉。 我都同妳一樣15/16, 都係因為德寶每日都有外籍老師教英文所以我先煩, 臻美幼稚園唔係日日教英文架, 而係一星期得三日英文堂, 但一上到小學d英文就好勁喎, 所以15/16囉!
我都聽過講宣基小學, 王永樹, 將軍澳天主教幾好, 哩幾間好似全統教學喎。
Philomon

我都問過好多幼稚園, 除左私校大部份都係一星期得一日有外籍老師教英文, 如果臻美幼稚園一星期有三日英文堂, 都已經好好啦! 至於小學, 我都擔心全統教學唔適合琪琪, 因為佢係坐唔定的小朋友 , 真係好難決定  
我叫芷琪,27/7/2004出世 W:3.76kg  H:49.5cm,

MAMAKIKI,
匡匡都係坐唔定架   。我同老公都商量過 K1 轉去臻美幼稚園, 問過學校 K1有校車, 如果 K2 轉校不如 K1轉。我今日巳經去報左臻美幼稚園啦, 我取多左一份表格給妳呀, 我星期三會接匡匡返學順便比妳。係喎, 琪琪幾時買校服呀? 匡匡星期三返學順便買校服, d 校服好貴一套校服和一套運動服都要$931。
  :cry:
Philomon

唔該你呀! 我睇左johnsons' baby 個本選校攻略, 係咪即係基督教臻美秀華幼稚園, 學費幾多? 我會上網睇下, 一條龍係升邊間小學架?

德寶d校服真係好貴, 又無左成千元啦 , 我都會星期三買校服, 到時比埋張form我吖!

Thanks a lot!

MAMAKIKI,
唔好客氣。就係基督教臻美秀華幼稚園, 學費half day$2100, Whole day$3300, 如果返全日每日要比多$18午餐, K1祇係上/下午半日, K2有上/下午半日和全日, 而K3有下午半日和全日, 校車大約$400﹣$500左右, 校服就好平, 因為t-shirt.
小學就係基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校。

Philomon

你會唔會比匡匡參加萬聖節化妝比賽呀?

Philomon

我要諗諗, 因為我未必會比琪琪讀直資小學, 臻美黃乾亨好唔好架?

MAMAKIKI,
臻美黃乾亨小學應該都幾架, 我老公有個朋友既囝囝都係讀緊臻美黃乾亨小學架, 而我每日返工係樓下都見到有臻美黃乾亨d學生, 見到d學生等緊校車返學好開心架。
Philomon

MAMAKIKI,
我會比匡匡參加萬聖節化妝比賽, 衫都買左啦。
咁妳會唔會比琪琪參加呀?
MAMAKIKI 寫道:

你會唔會比匡匡參加萬聖節化妝比賽呀?
Philomon

哇你咁快買左衫嗱! 好野wo, 我都會比琪琪參加, 聽日會去睇下

唔該你呀!
尋晚已經買左衫比琪琪啦 , 試著過, 好得意呀! 31/10個日係咪你送匡匡番學呀? 會唔會見到你呢?

MAMAKIKI,
唔好客氣啦!我個日返下午會送匡匡番學, 應該會見到我。
妳買左衫比琪琪啦
係喎, 睇左份野未, 間幼稚園今個星期日係開放日, 妳當日會唔會去呀? 我個日老公和匡匡都會去開放日。
Philomon

睇左! 今個星期日我唔得閑呀, 去唔到.
今日睇左bk友post 左d 資料, 啟思都可能會係下一年轉非牟利, 我問過佢地毎日都有外籍老師教英文, 我會諗諗尼間

MAMAKIKI,
唔緊要啦!  :cry:
妳話啟思都可能會係下一年轉非牟利, 咁我冇聽d朋友講過wo. 我上年都有報過藍田啟思和德寶呢兩間幼兒園, 兩間都比晒留位費, 但取後都選擇德寶, 因為啟思冇外籍老師教英文, 係用返本地老師教英文架, 唔係日日有英文堂架, 好似要去到K2先有英文堂tim, 好似係一星期一至兩堂英文咋. 啟思係用中文為住架, K3先有普通話堂架。因為我上年有去到家長會同埋我有朋友d囡囡係入面讀緊, 不過我朋友d囡囡唔係讀藍田啟思而係讀緊tuen mun & heng fa chuen啟思.
我就唔鍾意藍田啟思入面校舍舊d﹠唔係日日有英文堂 :cry:
如果妳會諗諗尼間, 可以問下其他人意見, 等開放日去參觀。:

Philomon

MAMAKIKI,
匡匡發燒呀 , 巳經兩日冇番學啦, 尋晚燒到39.2度, 醫生話佢扁桃線發炎加感冒呀!匡匡好唔開心 :-| , 冇得番學wo :cry: , 佢話好掛住班同學仔, 唯有同佢講要食葯水先會好番架, 睇見佢病佢辛苦我又辛苦
Philomon

我尋日打去問藍田啟思, 佢話日日都有外籍老師都英文 , 咁我要check 清楚啦! 好在你話比我知 , 唔該哂!

匡匡點呀? 退左燒未? 比多d水佢飲吖! 發燒記住唔好比蛋佢食, 煲d粥比佢食. 尼兩日你咪要放假囉.

你click 入去睇番個news 吖!啟思轉非牟利
‹ 上一主題|下一主題