用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見識過無禮的喇沙校長後, 我想攞番張form ...
樓主: 1773
go

見識過無禮的喇沙校長後, 我想攞番張form [複製鏈接]

Re: 見識過無禮的喇沙校長後, 我想攞番張form

"parent can choose other school which may have chance even holding 15 points." 你是否指快將殺校, 無人選果d???? 是否那些只有15分的, 就只可選次一級的, 甚至次很多級的學校, 此說法是否有些問題?

我不是想大家對罵似的, 只是對政府這個政策真的有很大的不滿....在過去幾年我身邊遠遠近近的, 也看到很多家長為這而受苦, 有些根本不信天主的, 也要為了果5分而欺騙自己, 欺騙上帝, 又有洗大筆錢搬家的.....為的只是希望下一代好, 比自己有一條更平坦的路....當然甚麼才是好的政策, 我這個一介師奶當然想不出來, 但偌大的政府內, 居然無人能想到.....只可為所有莘莘學子及其家人, 同哭一聲!     
該用戶已被刪除

我諗大部份LS家長都知道校長唔係一個無禮之人, 佢個款係兇D, 不過對D仔好著緊, 而且好鍚佢地, 無話有記過呢招架!
講真, 年年呢幾日校長都親自收每一張FORM, 你估真係為左想窒下你甘簡單咩, 佢都係想提醒下即, 而且LS係政府照既, 講野直接D無乜唔妥.唔似D直資私立o甘, 家長就係佢個客, 要兜個大彎黎驚死你轋校唔讀.

醒目開學勳章

想當年我都係想幫仔仔報名, 可惜人太多啦, 而我又超冇耐性, 當年有位女士出來講15分既機會係=0, 我就走左. 既然都冇機會排來做咩.   

Mrs.Fong 寫道:
"parent can choose other school which may have chance even holding 15 points." 你是否指快將殺校, 無人選果d???? 是否那些只有15分的, 就只可選次一級的, 甚至次很多級的學校, 此說法是否有些問題?

我不是想大家對罵似的, 只是對政府這個政策真的有很大的不滿....在過去幾年我身邊遠遠近近的, 也看到很多家長為這而受苦, 有些根本不信天主的, 也要為了果5分而欺騙自己, 欺騙上帝, 又有洗大筆錢搬家的.....為的只是希望下一代好, 比自己有一條更平坦的路....當然甚麼才是好的政策, 我這個一介師奶當然想不出來, 但偌大的政府內, 居然無人能想到.....只可為所有莘莘學子及其家人, 同哭一聲!     

同埋Bambi既都係言之有理.....

因為真係有太多家長為左某d 野, 而不擇手段, 真係做野要對得住自己個良心, 我亦認識有好幾個家長都係 41校網 (問人借地址 )派左去黃大仙仲要係好差既學校, 之後有個捐左幾萬元入左一間幾有名既私校, 另外既最後全係讀私校, 所以話勉強無幸福.....

I hand in the form to LS yesterday, I think the principal knows there is compliant about her behaviour, she seems ok to the parents and accept their profolio too.

A&N,

此荃灣小學都很多人喜歡的。 而且, 我覺得如果家長喜歡該校的辦校宗旨與模式, 亦無謂為少事一樁去否決她其他的優質因素。

有時校長會是想放一個下馬威, 免人人向她求人情分之類;又或者她當日/近幾日遇到不少令人煩厭的家長而一時情緒起, 說出大家認為不禮貌的語句。 沒有人能一日24小時、一年365日保持最佳狀態吧! 我沒有選該校只是因為我由始至終沒有打算1st round 選她吧! 並非與校長有關的。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

I AGREE

Re: 見識過無禮的喇沙校長後, 我想

咁的校長,我就唔會比個囝讀, 但你profile係叩門先用,點解你

就係啦,我上年都學人選名學,連同自薦信+獎狀一齊交form;學校職員好禮貌咁話比我知第一階段係計分,唔會睇profile的;o~k~o~k~唔睇就唔睇,攞番走!

而家諗番起,我唔係舊生,無宗教,邊夠人爭;再講如果”好彩”派到入去,第一round只係熱身賽,正式開學先至係入正題;名校一定會諗辦法keep住自己既江湖地位;用乜野方法去keep,家長能配合到嗎?
該用戶已被刪除

1773 寫道:
因此我真的很想很想問, 我可不可以取回表格, 審慎地選擇另一間?

I was told from my neighbour 3 years before that she handed in her application form to DPS in the morning, but after that, she changed her mind and she simply took away the form from DPS in the afternoon and then handed in to another school.  

Mrs. Fong,

如果一名家長為了子女,能花一大筆錢真正搬屋,或更難得的是,為宗教5分而願以差不多2年,每星期一次,連來回時間在內,要1個半小時至半天的時間上天主教的慕道班,我認為他們已付出應該付的,是值得給他們的。
假教徒?能有耐性坐在課堂上聽道理達2年才被接受領洗,他們亦付出了應付的啊!

先聲明,我無錢搬屋,又不是為子女而領洗。

1773:
上年有幸被校長接見,她沒有無禮的態度呀,她還教我如何訓練小兒語文技巧

didima

jk67jk

請可否pm我, 是荃灣那間學校, 因我都正考慮是否幫小女考慮荃灣區小學

Best Regards,
Bee Chau

Kamto 寫道:
Mrs. Fong,

如果一名家長為了子女,能花一大筆錢真正搬屋,或更難得的是,為宗教5分而願以差不多2年,每星期一次,連來回時間在內,要1個半小時至半天的時間上天主教的慕道班,我認為他們已付出應該付的,是值得給他們的。
假教徒?能有耐性坐在課堂上聽道理達2年才被接受領洗,他們亦付出了應付的啊!

先聲明,我無錢搬屋,又不是為子女而領洗。

我有個朋友初初是為了孩子入教,但經過差不多2年的慕道班(每次最少2小時),又要 drop notes,臨受洗前又要考試才可洗禮,好似返學。 雖然領洗紙已到手,但她每星期除了望彌撒外,也參加教堂的聚會。所以我覺得動機入教是沒題的,最緊要的是信主,我相信有部份人是為了這樣信主的, at least my friend is.

你在說我嗎? 請看看我的baby-kingdom註冊日吧, 雖然我之前並沒有任何post, 但我一直有看baby-kingdom, 只係未到有感而發要post! 如果你覺得我係搞破壞的, 我只可抱歉說一句, 你想得太多了!

我已向emb問左有關詳情, 但還有2天, 我真的想審慎想想.....但我也明白津小同官小都唔會有我份的了, 寄望私校同直資啦! 多謝所有明白我的家長....

wunma 寫道:

唔見左板主? 喂, 新加入國民, 去左邊呀, 家陣拎番份form未呀)))))?

你地咪傻啦! 如果真係咁唔喜歡, 當時果刻就可以唔交form, 收番份表啦, 仲使係道唱?

唔讀? 最好個個都咪讀!

想補充一句, 其實有這個交流平台是好好的, 知道有人同我有相同經歷, 個心會好過d, 相反, 亦有家長持相反意見從而提醒左我, 可以令我有更多的info作決定....唉, 我地呢d做家長的, 一講到子女就成個人軟哂, 有時真係要同人傾下講下至可以避免因衝動而撞板!
‹ 上一主題|下一主題