用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣可以加入童軍?
樓主: wendy_
go

怎樣可以加入童軍? [複製鏈接]

Re: 怎樣可以加入童軍?

簽名被屏蔽

好詳細,真係吾該晒.我估都係每個旅d袍都吾同啦係未?因為上次我去灣仔總部買t恤,佢話係無架,個旅自己印既....所以我留去旅度買.

ydoris,

每個旅不同的是旅巾, 而營火袍會用不同的旅巾做出來, 之後釘好多章上去。

山君兄,

我做仔的年代, 都好鐘意儲章, 依家果d 章可能好值錢, 因為變晒古董啦.  
我做scout 咁耐, 最happy 一次就係去世界大露營, 我成個大鄉里咁, 乜都唔識, 但亦都學到好多野, 果次真係好開心, 識到好多唔同地方既朋友, 有部份依家仲有聯絡, 有d 仲變為好朋友添.

簽名被屏蔽

山君兄,

無呀, 自從有左小朋友已退隱江湖, 依家在總會已無掛名。雖然亞仔仲細, 但我已搵定左旅團比佢(親子旅團), 我咁貪玩, 一於做返領袖, 同亞仔一齊玩。

雖閣下現貴為委員, 咁你以前有無帶團? 有無帶邊個支部?

簽名被屏蔽

山兄君,

咦, 原來你係seven 架, 失敬, 失敬, 記得好多年前有一期"香港童軍"既一篇文章話, seven 怕"滿人之患", 而我之前話jamboree 識的好朋友, 佢當年都係seven 架, 咁你識唔識周xx (疊字)?
而當年一齊去jamboree 仲有 梁xx (佢daddy 好似都係在seven 做leader, 依家做左醫生), 利x (個名係number), 仲有譚xx (疊字)等等......

leader 方面, 印象中只有謝sir, 因為我後來上非支inter 似都係我course leader. 不過, 再後來, 聽聞佢........

你都應該略聽一二啦.

簽名被屏蔽

山君兄,

1kssu 即係邊度?
咁你仲有無同seven 既人聯絡?
知唔知謝sir 最後點樣呢?

簽名被屏蔽

不如我地講下童軍有乜玩呀, 等其他媽咪都可以知道多d 童軍既野。

除了露營, 野外煮食, 行山, 紥作等, 童軍總會 或 地域 或 區會定時會參辦好多講座/活動/訓練班。童軍可以報讀那些課程。有些更是專章訓練班, 完成後, 除了學了該課程的知識, 還可考獲童軍章。

而專章的範圍亦很廣範, 如消防, 烹飪, 野外定向, 秘書等等.... 真係有動又有靜。

另外, 也有些是沒有專章的課程, 如風帆, 獨木舟, 攀石, 會議程序研習班等.... 讓童軍學到一些同齡小朋友難以學到的東西, 而且很全面。

總之, 參加了一個好旅團, 可令你的孩子有多元化的童年, 快快報名吧。

shanjun 寫道:

kssu 全名是 kln service scout unit,當年原意乃取代 rover section 而設者;間中和 seven 之旅長也有相遇;謝 sir 已從童軍運動中退休下來。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

shanjun:
  真係好羨慕你哋ga童軍旅程,我告訴咗俾我仔仔聽,佢好期待自己快D長大,可以入童軍!

★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

簽名被屏蔽

oh, 好多料睇喎, THX.繼續....下文

Hi all,

想問下海童軍又是什麼呢,同普通童軍有什麼不同呀?
另外,點解我個仔參加

shanjun :
    你講:(童軍運動是青少年的活動,郤是成年人的任務)咁樣我們成年人係怎樣可以擔任成年領袖?

★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

Hi 你們好! 我有些問題想向各位請教.
小兒幼稚園時參加了新界西第1086隊小童軍,現在上小一了,報學校的小童軍隊不被取錄(可能人數有限及要篩選,而我又忘了影印紀錄咭). 請問屯門區那些地方可讓小兒繼續參加小童軍隊? 另外小童軍跟幼童軍有何分別?
Thanks!!!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題