用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part V ...
樓主: christina
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part V [複製鏈接]

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part V

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part V

hi rleung

我個女讀下K1A 綠組, 上下班班主任都係長頭髮, 無記錯上午班果個後生d, 其實係唔係上下班班主任會一齊教 (當然分開班主任), 如果唔係末一個老師教2x個小朋友 ?

rleung

我估係上午A班同下午A班老師會一齊教( 好似partner),但班主任就一位.
因我以前常常聽女女都講上午A班老師同班主任的事。好似 同那兩位老師比較地close. 重有, 参加家長会, 上午A班同下午A班都是一起進行.

荃浸係一直都用開Oxford Storytree教K1英文

HI rleung

賴老師係無帶眼鏡, 我個女係單老師有帶眼鏡 (我有留意), 印象會唔會好D.

醒目開學勳章

maku,各位準K1家長,呢幾日呢度真係要靠晒你地啦!

各位:

我今晚回來了.  

醒目開學勳章

必必
咁快返左來重上埋來報到,真乖!
好掛住你地
好唔好玩,魚仔有無咀你地隻腳
好在重有d準K1媽咪,唔係無人陪maku  

各位早

必必/010/christina/yanyanmama
10月21日是幼稚園旅行, 你地去吾去呀?
今次目的地是大堂度假村。

必必
我收到游水通知, 星期日 12:30

你同必必都抵kiss. 怕我無人陪  
你去了青青没有?

各位早:

無來幾天, 多了幾位k1媽咪, maku你有好多人陪了.

今次去旅行好好玩, 最唔好玩是跟團要去購物, 阿仔悶到死. 今次出發是早上8點, 返來是晚上6點船, 到港7:30. 下次可以去2日1夜, 只去海泉灣, 因為真係幾好玩, 小朋友玩得好開心. 我都覺得在那裡渡假真係唔錯.

有一日去長隆歡樂世界, 不過太小時間, 4點才入場, 仲有下過2場大雨, 所以唔係好玩得晒, 小朋友都有好多遊戲玩, 好彩有個室內機動遊戲場, 所以落雨都有得玩. 因為7:30要睇馬戲, 所更加小了一個鐘頭.  

今次住2間酒店都唔錯, 張床夠大, 2個人一張床都ok.

下次自遊行, 星期六早上出發, 玩埋星期日, 就唔駛跟團, 俾人帶去購物.....

010, 我們當然有去找魚仔食腳皮, 真係好好玩, 我們去了幾次,  我最初都好驚, 不過玩玩下真係幾得意, 我見我隔離2個男女坐了好耐, 魚仔連大腿, 小腿都來食, 幾十條魚圍住他們對腳.....   

hi all mummy,

morning, 打過朝呼先.

hi rleung,

我都係睇實自已個女班主任, 因佢兩個都企埋一齊, 我比較留意.  其他野我都係糊里糊塗  

maku,

我都收了通知, 不過只有泳班編號, 我要返家查外才知是那一班.

各位K1媽咪,

單老師是有一把直長頭髮, 帶眼鏡, 賴老師都是長頭髮, 無帶眼鏡, 同埋是年輕些的.

必必

多谢报料.
等我去下海泉灣2日1夜, 返去同老公看一看9月2日去吾去得成.

Hi Hi,
你地好!我囡囡都係今年讀k1, 不過係下午b班!班主任係蔡老師!但我二十五號因為有事無去到家長會, 請問家長會度除左講書包裡面既野之外仲有咩講呀?

k1係唔係都有外藉老師上堂架?

hi YeungSiuB

hello, 我個女係下k1A班, 直於家長會講左好多野成2個幾鐘, 我記得就講比妳聽, 好彩 bk 有好多樂意幫人媽咪, 我講唔晒, 請其他媽咪補上, (1) 除左書包內東西要掂齊, 係手冊d回條要簽回, 另手冊內頁有白張紙 "痴"住果張, 係提妳幾時要交回條, 妳記住留意下, 因學校係唔追妳交回過左時就當妳唔參加 (2) 返學只需帶杯, 食物盒...跟通告寫d物品, 手冊, 回條袋, 另不需要帶上次跟書包內紙咭, 書本, 歌書, 生日袋這些係 keep 係屋企幫小朋友溫習.  (3) 英文主要由一位本地老師教, 不過佢個樣都 "鬼鬼"地, 聽佢講左幾個英文單字都唔錯 (課程包括 Phoncis ( K1-K3), 另每星期一有位英籍女老師 MS. V 教小朋友英文 (主要教 Oral), 普通話老師我都唔知係唔係國內人, 等其他媽咪答.  

hi 必必

我個女係單老師 (any comment) ?

thank you

學校普通話老師發音非常準,因我聽過她跟其他老師用普通話交談普通話老師, 我估应是國內人

另記得不可以请假去旅行, 会当霸课
家長會内容都差不多。

summer_66,
你覆得好快呀, 唔該晒!真係好多通告呀!

希望小朋友能夠快點適應學校生活啦!  

HI YeungSiuB

回條有部份係自願參加, 如 : 保健, 家教會, 旅行, 訂書.
家教會 & 旅行我覺得最好參加.  另每個小朋友都有"學號"係手冊個名同原子筆寫括住果個就係.
唔明就問, maku 係第2個小朋友讀荃浸, 佢好有經驗.    
‹ 上一主題|下一主題