用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 收到音小的信
樓主: siubabe
go

收到音小的信 [複製鏈接]

Re: 收到音小的信

我個仔都收到信呀    最初朋友向我介紹音小時, 我第一個反應係"香港讀音樂冇前途架喎!", 而家諗番都覺得醜    後來呢個朋友極力推薦, 咁啱又有簡介會, 於是咪同先生一齊去聽, 一去到我地己經好鍾意個環境, 好舒服, 再聽陳校長講佢地的理念, 一聽之下,竟然發覺同自己不謀而合, 好感動.  於是我地就將音小擺係no. 1 的target school.  呢個禮拜係度等信, 真係個心七上八落咁.  終於收到信話收, 我地兩個簡直開心到癲   

我本身雖然唔係基督徒, 但可能自己都係由幼稚園開始就讀基督教學校, 所以有份情意結.  而且覺得一間有宗教的學校會全面d   

其實我都有一個問題, 因為音小始終都係新, 只有三年辦學經驗, 學校會否於教育政策上常常改變呢 呢個係我唯一所擔心的問題

[quote]
wing530 寫道:
>tlwtlw888,
唔該哂, 好詳盡呀~     

另外, 係咪真係要買琴架? 可唔可以唔買架? 因為我屋細, 放唔落個琴喎!    

>hoho9933,
其實係咪...係學校已有琴練架喇, 返到屋企仲要練呀? 我無幫阿仔報過與音樂有關

「生命教育 」、聖經科有什麽不同?
另外lunch有多少時閒?

siubabe 寫道:
「生命教育 」、聖經科有什麽不同?
另外lunch有多少時閒?

siubabe,

「生命教育」科即「常識」科,內容包括社會、自然、健教;「聖經」科的內容包括聖經故事和金句。

午膳時間為一小時。

maytmchan 寫道:
其實我都有一個問題, 因為音小始終都係新, 只有三年辦學經驗, 學校會否於教育政策上常常改變呢 呢個係我唯一所擔心的問題

maytmchan,

未知「教育政策」是指那方面呢?

即係佢地o既方向呀,教學方法呀 課程呀,呢類呢 閉, 而家先發覺自己唔識表達出嚟添 希望你明我講緊乜     

tlwtlw888 寫道:
[quote]

maytmchan,

未知「教育政策」是指那方面呢?[/quote]

我今日打過去問阿黎先生, 佢話今年會再revise 過d行車路線, 到我女女果年(07-08) 好大機會會到我屋企樓下.....
好開心呀!!
我不需要再找這世間虛假的美麗, 唯有認識祢才是最寶貴! 人活著為了甚麼? 為了敬拜祢一個, 唯有祢能夠滿足我

maytmchan,

明白你擔心的問題,目前為止我不覺得教育政策或方向有混亂的情況出現。

越來越多學生, 所以行車站都應該會越來越多. 但有時係怕佢兜圈子兜得太多, 時間會長很多.
鍾鍾 寫道:
我今日打過去問阿黎先生, 佢話今年會再revise 過d行車路線, 到我女女果年(07-08) 好大機會會到我屋企樓下.....
好開心呀!!

即係佢地o既方向呀,教學方法呀 課程呀,呢類呢 閉, 而家先發覺自己唔識表達出嚟添 希望你明我講緊乜     

maytmchan,

課程方面,家長每學期會收到中文科和英文科詳盡的課程綱要,都是依著所用的教科書和 Readers 去編寫的,好等家長清楚孩子的學習進度,相信較不輕易會改變。教學法方面,前文已論述過了。至於方向,是指辦學理念吧,相信是最堅定不移的了,陳校長是全心全意要辦好學校的,若然出爾反爾又怎能令人信服?當然,一所新校是需要時間讓她慢慢去成長的,唯有耐心靜觀其發展吧!

tlwtlw888

唔該晒你   

hoho9933,

多謝你的答覆, 咁我安心好多啦   
hoho9933 寫道:
maytmchan,

明白你擔心的問題,目前為止我不覺得教育政策或方向有混亂的情況出現。

醒目開學勳章

>hoho9933, karencircle, tlwtlw888

唔該哂!   

其實我有d擔心, 我驚我仔仔唔鐘意學琴, 咁到時唔知點算?  萬一有咁

wing530

希望遲d有機會相認     其實我本來諗住個仔四歲時俾佢學小提琴, 因為慳地方, 點知佢唔鐘意, 堅持要學鋼琴, 咁因為佢係我亞媽度住冇地方, 搞唔掂練琴的問題, 先推遲到小一先學.  咁我同佢講咗架啦, 學樂器係要日日練架, 唔可以半途而癈, 佢答我佢知架    但早幾日我係朋友屋企見到佢望到個鋼琴對眼發晒光咁, 我諗佢真係有興趣   

醒目開學勳章

maytmchan,

你的心情我可以理解我,當日交申請表時剛剛放學時間,我有問學生學校學習情況?有次搭巴士,當時有音小家長接放學,我有問學校情況?和你現在一樣,聽了安心好多,一心送囡囡入了音小讀小一.   

醒目開學勳章

maytmchan,

我都希望有機會相認下啦~      咁你交左留位費未呀? 我收到通知後, 第2日就交左喇~     

你仔仔好明確係鐘意鋼琴, 咁你就放心啦!   但我仔仔就15 16咁, 有時問佢, 佢又話鐘意, 有時又唔鐘意!    我原本唸住5歲比佢學琴, 點知一路都未攪! 面試後, 再問佢學唔學琴, 佢又話唔學, 咁我咪再問佢囉, 係音小讀書要學琴, 咁佢又話學喇, 我又驚係出面學琴, 學到唔3唔4咁, 驚攪到佢話悶, 嚇驚左佢, 咁就閉家火喇~      

WING530

我未交呀, 諗住下個禮拜先去交 :  :
你不如等佢入咗音小先學啦, 出面我知好多教琴佢自己都係半桶水, 陣間學壞手勢重難執呀.  

wing530 ,

鋼琴不是必修科,學生是自由選擇樂器的,包括鋼琴、大提琴、中提琴、小提琴、單簧管、雙簧管、大號、小號、長笛、色士風、敲擊樂等等,連竪琴都有得學。
總之,在以上的樂器中揀一樣做主修樂器便可。當然,有些學生會學多一樣樂器,這是副修樂器,需另外交學費。
如果你的小朋友學學吓鋼琴,想轉其他樂器,也是可以的,老師會幫助小朋友選擇。我朋友的女兒小一是學小提琴的,小二時轉了學鋼琴。
其實,音小不是要催谷小朋友去考琴試或比賽,是要培養學生喜愛音樂,懂得欣賞音樂。但當然學生要按序達到一定的程度,學校會有指引給家長的,不必擔心。

首先,不要以為學習音樂在人生是附加的!其實,音樂是修身的重要一環呢,就算不讀音小也是啊!學音樂不單是為了演奏樂器,也不單是為了知識,是建立人生的內涵,要花心思培養的。

學音樂需要用功才能有成績。音小要求學生在六年級起碼達到皇家音樂學院器樂五級程度,所以每天練習是必須的;只要父母鼓勵不責罵、學生持定目標和認真掌握技巧,便可以堅持。

最重要的是找出兒女們喜歡及適合學甚麼樂器,而不是父母想他�她們學甚麼,這樣練習的興趣才會出現。並不一定全都要學鋼琴或小提琴的,可以是長笛、單簧管、大提琴、敲擊、古箏、二胡......等。鍾意便行了。

家長們可考慮一下和兒女們一同學音樂,親身體驗他們的苦與樂。
‹ 上一主題|下一主題