用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 捧球課程
樓主: Piglet_mamie
go

捧球課程 [複製鏈接]

Re: 捧球課程

chunmingma >>

聽好似今次算派出比賽 , 係最好好成績喎 , 成10隊 , 日本仲有 2 隊添. 而且香港隊在小組賽中 win  過 南韓.
實際是季軍喎      

丸媽媽 >>
你仔仔是 11月生 , 照計是上 major 啦  
唔緊要啦. 雖然基本功唔夠 , 用努力搭夠...

major 呢個 stage 係好好玩 .
試下盃賽選拔 , 入唔入選是其次 , 作為是小朋友目標都係好事. 就算入選 , 都可能是後備而已 , 但都係人生一種緞練.

其實之前我好似有跟你講過 ,
只有棒球是有犧牲自己精神的運動.
你也知這項運動有 bomp 波 (短打 ) , 明明可以自己打到 bat , 也要聽教練來個短打.
目的就是自己讓隊友有機會上壘 , 偷壘,  甚至回本壘 ( home ) 取分嗎 !

我俾我仔仔玩, 都係為這樣 , 好多事物不是理所當然 .
學下犧牲自己 , 圓成一隊勝利未嘗不是一件美事啊   

HPChingchingma 寫道:
丸媽媽 >>
你仔仔是 11月生 , 照計是上 major 啦  
唔緊要啦. 雖然基本功唔夠 , 用努力搭夠...

至弊我隻仔連努力都欠奉

你講得岩,有目標點都會起到激勵作用,等佢呢季球賽開始左之後,觀察佢有多少改變才再作打算

非常同意 棒球運動培養小朋友的確有好多優點,除左你所講果份"犧牲精神",仲有體能,紀律,服從,合作,團結精神各方面都係好好訓練

尤其我個仔呢款,玩好多運動都唔多掂,因為大多數運動都比較個人化,能力差就會好容易被淘汰,但棒球運動講求團隊精神,基本上唔會出現排斥隊員情況。

仲有,我曾經聽過一個教練對隊員話: 球隊中係冇super star,一場比賽無論勝或負,都唔容許去吹捧或埋怨任何一位隊友。我聽到真係覺得好感動,所以阿仔有時喊晒口話打棒球辛苦我都要好似押犯咁狎佢去,為的除左學習棒球外,更重要係學埋做人

Don’t worry, 丸媽媽.  Every minor team can have one player which is 12 years old.  But he can only play outfield and also 打第九棒。前兩年我們的 Minor Team 都有12 歲的 player. 所以,你仔仔可以打多一年 Minor 啦!

:

chungmingbaby 寫道:
Don’t worry, 丸媽媽.  Every minor team can have one player which is 12 years old.  But he can only play outfield and also 打第九棒。前兩年我們的 Minor Team 都有12 歲的 player. 所以,你仔仔可以打多一年 Minor 啦!

:

oic~thxxxxxx your information :  :  :

chungmingbaby,

很高興認識你, 你仔仔好高年級了, 是嗎 ? 打了捧球幾年呀 ? 暫時我仔仔應該唔會入會住, 因他星期六有其他的課外活動, 我問過你們都是在星期六練波的, 是嗎 ? 班主任提義你推介棒球給學校, 都幾好呀, 我喜歡他的 "嚴守紀律, 絕對服從"(是魔鬼教練在第一堂說的) 和團隊合作精神.

Sneezy,

希望你能加入ssp la,因為我們學校已有两名ssp球員 (I see you in our own school forum),上星期見班主任時,還提義我推介棒球給學校!

Sneezy,

我仔仔已經讀五年級了,打了棒球四年。我們棒球小子的家長對棒球真是又愛又恨。它的確佔據了很多時間,尤其是打比賽那半年 (Sat - Training, Sun - 比賽),簡直連六親也斷埋!但當你見到孩子的紀律有所進步,學懂如何面對比賽時那份壓力,和隊友健立的兄弟情,我們只好撑下去!

丸媽媽,我也有些分享。曾经在一場比賽後的briefing中,教練對隊員說: 你們應該對隊友有信心,投手擲出好球,比對方打到,不要氣餒,你應該相信你的隊友會把球接到。我聽到也很感動,團隊精神就是這樣吧!球員互相勸勉,在成敗得失中一起成長。

丸媽媽 寫道:
[quote]
仲有,我曾經聽過一個教練對隊員話: 球隊中係冇super star,一場比賽無論勝或負,都唔容許去吹捧或埋怨任何一位隊友。我聽到真係覺得好感動,所以阿仔有時喊晒口話打棒球辛苦我都要好似押犯咁狎佢去,為的除左學習棒球外,更重要係學埋做人
:   

這句話 : 簡直連六親也斷埋!同教練所說的一模一樣, 所以真係十五十六.

Sneezy,

我仔仔已經讀五年級了,打了棒球四年。我們棒球小子的家長對棒球真是又愛又恨。它的確佔據了很多時間,尤其是打比賽那半年 (Sat - Training, Sun - 比賽),簡直連六親也斷埋!但當你見到孩子的紀律有所進步,學懂如何面對比賽時那份壓力,和隊友健立的兄弟情,我們只好撑下去!

[quote]
sneezy 寫道:

這句話 : 簡直連六親也斷埋!同教練所說的一模一樣, 所以真係十五十六.

[quote]

其實我就唔認同啦.
係初期 , 我有聽過有個老教練說過 : ........
如你愛上棒球 , 你就會無時無刻想跟個波和手套一起.......

時間安排得宜.
有時一早比賽 , 可以下年食晏.
又下下午比賽 , 上午飲茶.
又可叫埋叔叔伯伯 , 姨姨 , 婆婆, 公公去捧場.

有時練波 , 我都有叫朋友到棒球場睇下我亞仔點嫁.
如果個心有咁諗, 係好難撐落去再玩和支持棒球運動嫁.
我完全唔覺, 反而好覺全家支持..

chungmingma>>
你仔仔都係入隊那半年開始.
我仔仔是小一下學期6, 7 月開始啦.
那時沙田隊, 就算沒有比賽, 也要在 sun 練波.

程程媽,

唉!唔係我問題呀,係阿仔太投入啦!四年來,他除了病咗無得去練波外,從不請假。朋友仔的生日會、郊外騎單車、行山,就算他有時想去,只要想到要向教練請假,他就唔去架喇!只有晚上的聚會,練完波後飛車去!小朋友的節目又多數在日間嘛,所以D friend 都唔叫我了!

所以,到了現在,他最好的朋友便是他的隊友。例如昨天,我們跟沙田隊打完 friendly game 後,一起去了和教練慶祝生日 。

由於今年球隊很積極,基乎長年無休。四月打完聯賽,五月打華人盃,六、七月打總會盃、八月去了台灣集訓,九月又打 friendly game, 十月聯賽又開鑼了!

其實「散哂」

chunmingma>>

oic    

我而家少左跟亞仔的打波事務啦......

我多是安排練波後的活動,

假期時 2 個家庭的 gathering .

....

今次因為亞仔去左日本後

跟 ssp , hmt , 棒總隊幾個年齡咁上下熟左啦.

星期六佢會去出席慶功宴喎.

棒球場上, 又多好多亦敵亦友的同伴.

所以我覺得試下鼓勵亞仔玩下選拔啦.

唔錯的體驗和經曆.

你仔仔好似 p.6 啦.

一到考試前2 個星期就唔好練波, 暫停嫁啦.

我都係有咁既要求, 佢至有得玩嫁
‹ 上一主題|下一主題