用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖方濟各家長今年入小一
樓主: Hilouey
go

聖方濟各家長今年入小一 [複製鏈接]

Re: 聖方濟各家長今年入小一

Hi! Annie,

幸會!幸會!! 我個女叫佩鑫, 興趣班報了西方土風舞。
有無小朋友派1B班呀?

anniecheung 寫道:
Hi mielmiel,

我個女是UC班的欣欣。她被派1C班,興趣班報了小提琴。我大女讀得很開心。你囡囡叫咩名呀?

Hi SandyMaMa,

你囡囡叫咩名呀?
:giveup:

hihi

i have many friend go to 1b ar

Hi All,

My daughter is assigned to 1B and also
join western xx dancing.

What do you plan on your children in this summar holiday?

My child is not satisfactory on chinese subject, so I have to push her on this.

Any suggestion for me  !     

我個女認字好弱,中文尚可, 我買左個中文"左右拼"認字遊戲, 好似有D幫助.

NBSCTS 寫道:
Hi All,

My daughter is assigned to 1B and also
join western xx dancing.

What do you plan on your children in this summar holiday?

My child is not satisfactory on chinese subject, so I have to push her on this.

Any suggestion for me  !     

Hi mielmiel,

我唔知道現時的一年級每天大約有多少樣功課,但估計不會是很多的。因為我看見我的大女兒平均每天有四至六樣,其中有時已包括改正在內。程度也不深,OK啦!我唸玫瑰崗D程度可應付得來,唔需要這麼擔心。絕對不會流淚眼對流淚眼的!

我大女當年不是讀玫瑰崗的。回想六年前,我和我的女兒真的是流淚眼對流淚眼啊!分班試三科都唔OK,我當時都唔知可以怎樣做,後來社工教我唔好給她壓力,祇要支持她和鼓勵她。果然有效!!!

Regards
Annie

hi! Hilouey,

原來咁多小朋友讀SF.... 咁佢哋係讀邊間幼稚園?

Hilouey 寫道:
hihi

i have many friend go to 1b ar

不好意思, 請問你們講緊邊間學校呢?
係唔係聖方済各英文小學呢(深水埗)?
Thanks.

Dear Annie,

但願如此! Thanks a lot!
點解你會估我跟你來至同一間幼稚園? 你囡囡今年升中一派去那間中學!

Regards,
mielmiel

Dear 1357,

唔好意思,這裡是灣仔區嘉諾撒聖方濟各
1357 寫道:
不好意思, 請問你們講緊邊間學校呢?
係唔係聖方済各英文小學呢(深水埗)?
Thanks.

Dear mielmiel,

因為我查看過你的個人資訊,見到你之前所發表的文章,所以便知道你囡囡和我幼女是校友。

我大女中一派回聖方濟各中學,這是她自己的第一志願。

Regards
Annie

Dear Annie,

原來如此! 你覺得聖方濟各的英文程度深嗎? 會否像其他名校般小一就讀小二的程度嗎? 你大女由小一時跟你流淚眼對流淚眼,六年後的成績怎麼樣?是否絶大部分同學都在原校升中呢?例外的選了什麼學校,成績是否要頂呱呱?

Dear mielmiel,

我個人覺得現在的一二年級比以前深,因為兩年前開始,由一年級至六年級的英文課本和教材都全面修改了。我想:程度屬於OK啦!我大女現時Keep住在全級50名內,成績表內無C,我唸算可以啦!聽聞今年的成績比以往還好,大約已有100位同學在原校升中。而考頭6至8名的同學也獲派往所選的學校如:英華、庇理羅仕、DGS及Marymount等。

Regards
Annie

各位媽咪,

唔好擔心啦,相信自己囡囡的能力吧!讀書是wholoe life project,支持和鼓勵才是最有較的加強壯劑呀!

我們一起努力吧!

Regards
Annie

Dear Annie,

聽聞學校會有好多英文worksheet給學生做, 目的是來加強她們的英語水平, 係唔係真架?  另中文係沒有書本, 係咪用worksheet代替?

anniecheung 寫道:
各位媽咪,

唔好擔心啦,相信自己囡囡的能力吧!讀書是wholoe life project,支持和鼓勵才是最有較的加強壯劑呀!

我們一起努力吧!

Regards
Annie

各位媽咪:

有冇人已經買咗新書啦? 上次家長會聽說還欠12本未有,而且要俾現金,所以冇買到,唸住八月初到書局買,希望到時噃齊多啲書啦 。

Dear Annie/SandyMaMa,

昨天跟謝老師通電話,今年玫瑰崗學生考分班試的成績十分好,合格率相當高,原來已往亦是一樣。       

其實我覺得玫瑰崗程度幾高架!  希望我們的女兒可以讀得很輕鬆la!

mielmiel 寫道:
Dear Annie/SandyMaMa,

昨天跟謝老師通電話,今年玫瑰崗學生考分班試的成績十分好,合格率相當高,原來已往亦是一樣。       

我想問問大家意見, 請指教下, 我囡囡15分不是灣仔區選SF 機會大唔大呢??? 唔知有無人好似我o甘呢???

聖方濟各家長今年入小一

Nov. 媽媽
上年九月第一round 我有Friend 自選已入.
但今年由於已通知明年07/08年度轉全日. 故此不知會否多了人第一round 選可.

至於跨網要看運氣了.

Josephine
希望我的孩子茁壯成長

呢區,如選津貼女校,唔係瑪利曼就ST PAUL天主教,所以SF 變左易入D.其實佢成績同ST P天主教差唔多,但係就唔夠出名.

josephine1818 寫道:
Nov. 媽媽
上年九月第一round 我有Friend 自選已入.
但今年由於已通知明年07/08年度轉全日. 故此不知會否多了人第一round 選可.

至於跨網要看運氣了.

Josephine
‹ 上一主題|下一主題